ΔΕΗ και δυο Funds μάχονται για την απόκτηση της Enel Ρουμανίας

Πυκνές οι εξελίξεις με ελληνικό ενδιαφέρον αναφορικά με τον ιταλικό όμιλο. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε non-core χώρα ανατρέποντας το επενδυτικό μοντέλο. Η ΔΕΗ κινείται για να αποκτήσει την Enel Ρουμανίας.

ΔΕΗ και δυο Funds μάχονται για την απόκτηση της Enel Ρουμανίας

Η Ελλάδα βγαίνει από το κάδρο των βασικών χωρών στις οποίες θα εστιάσει την περαιτέρω ανάπτυξη της η Enel. Χαρακτηρίζεται ως non-core country, όπου θα εφαρμοσθεί το μοντέλο Stewardship, που σημαίνει πρακτικά, συνεργατικές πρακτικές με εταίρους για την υλοποίηση από κοινού νέων επενδύσεων. Ταυτόχρονα, η Enel αποεπενδύει από τη Ρουμανία, με την πώληση των assets της να είναι αυτή τη στιγμή αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη ΔΕΗ και δύο Fund, το καναδικό Brookfield και το αγγλικό Amber Infrastructure Group.

Όπως προκύπτει από την παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης του Ιταλικού ομίλου για τα επόμενα δύο χρόνια, που έγινε χθες στο Μιλάνο από τον διευθύνοντα σύμβουλο και γενικό διευθυντή, Francesco Starace, οι έξι χώρες που θεωρούνται core countries για την Enel, είναι η Ιταλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Χιλή και η Κολομβία. Στις αποκαλούμενες στο πλάνο non-core countries ο όμιλος, όπως αναφέρεται, θα εφαρμόσει το επιχειρηματικό μοντέλο Stewardship «προκειμένου να εκμεταλλευθεί περαιτέρω πιθανές ευκαιρίες, για τη μεγιστοποίηση της δημιουργίας αξίας σε παγκόσμιο επίπεδο». Οι δύο χώρες στις οποίες θα εφαρμοσθεί το μοντέλο αυτό είναι η Ελλάδα και η Αυστραλία, όπου οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις από τον όμιλο και τρίτους εκτιμώνται συνολικά σε 15 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται τι μερίδιο από το ποσό αυτό αναλογεί στην Ελλάδα. Αν υπολογιστεί το μέγεθος της Αυστραλίας, προφανώς, θα πάρει την αναλογούσα συμμετοχή. Από την ανάλυση, πάντως, που εμπεριέχεται στο πλάνο προκύπτει ότι η Enel θα επιδιώξει να έχει περιορισμένη οικονομική συμμετοχή στις επενδύσεις, ενώ οι περισσότερες δαπάνες προσδοκά να προέλθουν από τρίτους επενδυτές. Πιο συγκεκριμένα από το ποσό των 15 δισ. ευρώ:

• Περίπου 1,3 δισ. ευρώ θα είναι οι άμεσες επενδύσεις της Enel σε περιουσιακά στοιχεία που θα διατεθούν σε κοινοπραξίες, οι οποίες επιδιώκεται να συσταθούν στις δύο χώρες.

• Περί το 1,1 δισ. ευρώ θα αφορά σε εισφορές μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου σε κοινοπραξίες.

• Το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή, πλέον των 12,5 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από τους υποψήφιους επενδυτές.

Ουσιαστικά, η μητρική εταιρία επιβεβαίωσε χθες τις φήμες που είχαν διακινηθεί στην Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου για τα σχέδια που ξεδίπλωνε για τη θυγατρική της στην Ελλάδα, την Enel Green Power Hellas.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η PNB Paribas έχει αναλάβει να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία από τα δυνητικά έργα της ελληνικής θυγατρικής, τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε VDR, όπου θα αποκτήσουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι να συμπράξουν επενδυτές. Ο στόχος, όπως προκύπτει και από το πλάνο ανάπτυξης, είναι η αναζήτηση equity partner για την ίδρυση κοινοπραξιών που θα «τρέξουν» νέα έργα, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η εκχώρηση ποσοστού στην Enel Green Power Hellas. Όλα θα κριθούν από το επενδυτικό ενδιαφέρον και τις προτάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι.

Η περίπτωση της Ρουμανίας

Μετά από 17 χρόνια δραστηριοποίησης στη Ρουμανία η Enel αποφάσισε την έξοδο της από τη συγκεκριμένη χώρα. Ήταν το 2005 όταν ολοκλήρωσε την εξαγορά του 51% δύο κρατικών Ρουμανικών εταιριών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, της Electrica Banat και της Electrica Dobrogea, που διατέθηκαν προς ιδιωτικοποίηση. Ένα χρόνο μετά απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο και στην Electrica Muntenia Sud.

Έκτοτε, η Enel δημιούργησε σταδιακά έναν καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο στη Ρουμανία, που περιλαμβάνει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, προμήθεια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ως και διαχείριση δικτύων διανομής.

Η Ρουμανία δεν θεωρείται πλέον ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για την Enel, λόγω της επιβολής ρυθμιστικών κανόνων στην εκεί αγορά ενέργειας, οι οποίοι εκτιμήθηκε ότι φρενάρουν τα έσοδα της.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, για την Enel Ρουμανίας διαγκωνίζονται η ΔΕΗ με τα δύο προαναφερόμενα Funds. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς να υπάρχει προς το παρόν αποτέλεσμα.

Η ΔΕΗ φαίνεται να έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, Γιώργος Στάσσης διετέλεσε CEO στην Enel Ρουμανίας, πριν έρθει στην Ελλάδα για να αναλάβει τη σημερινή θέση του. Τη γνωρίζει, συνεπώς, πολύ καλά.

Από την άλλη πλευρά, το καναδικό Fund Brookfield, έχει παρουσία και δραστηριότητα σε όλον τον κόσμο και διαχειρίζεται σήμερα κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 750 δισ. δολάρια. Το Fund επενδύει σε ΑΠΕ, υποδομές, real estate και Ταμεία.

Το Amber Infrastructure Group, με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαχειρίζεται κεφάλαια περί τα 9 δισ. λίρες (πάνω από 10 δισ. ευρώ) και επενδύει κυρίως σε υποδομές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v