Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολη η διαδικασία για ψηφιακές δηλώσεις κληρονομιάς

Ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας MyProperty υποβάλλονται πλέον οι δηλώσεις κληρονομιάς. Ποιοι γλιτώνουν την επίσκεψη στη ΔΟΥ, ποιοι εξαιρούνται, πότε γίνεται υποχρεωτική η ψηφιακή υποβολή. Η διαδικασία.

Ολη η διαδικασία για ψηφιακές δηλώσεις κληρονομιάς

Δηλώσεις κληρονομιάς άρχισε να υποδέχεται από χθες σε προαιρετική βάση η πλατφόρμα MyProperty της ΑΑΔΕ, διαδικασία η οποία θα γίνει υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου, κλείνοντας άλλο ένα κεφάλαιο ταλαιπωρίας σε ουρές στις εφορίες. Η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ ορίζει ότι η ψηφιακή υποβολή δηλώσεων κληρονομιάς αφορά θανάτους από 1/1/2022 και ειδικότερα:

  1. Αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, εφόσον δεν έχει προηγουμένως υποβληθεί άλλη δήλωση σε έντυπη μορφή, κινητών περιουσιακών στοιχείων (ενδεικτικά χρημάτων, αυτοκινήτων, εταιρικών μεριδίων, εισηγμένων ή μη μετοχών, απαιτήσεων, έργων τέχνης κ.λπ.) και ακινήτων εντός αντικειμενικού συστήματος (Α.Π.Α.Α.), με κληρονόμους φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που έχουν εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και
  2. Τροποποιητικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς αρχικής δήλωσης (εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες) με τις οποίες είτε δηλώνονται νέα περιουσιακά στοιχεία είτε τροποποιούνται τα ήδη δηλωθέντα, εφόσον η αρχική δήλωση (για θανάτους από 01/01/2022) έχει υποβληθεί μέσω της εφαρμογής αυτής.

Ο φόρος

Με την υποβολή της δήλωσης κληρονομιάς εκδίδεται η πράξη διοικητικού ή διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου κατά περίπτωση, η οποία κοινοποιείται στο υπόχρεο σε φόρο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, καθώς και η ταυτότητα οφειλής.

Εφόσον συντάσσεται πράξη αποδοχής κληρονομιάς, ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να καταχωρήσει τα στοιχεία αυτής και να την επισυνάψει στην εφαρμογή MyPRoperty εντός 15 εργάσιμων ημερών. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενημερώνεται ηλεκτρονικά αμέσως και ελέγχει την ακρίβεια των δηλούμενων και τη συνδρομή των προϋποθέσεων απαλλαγής μέσα σε 60 ημέρες από την υποβολή αυτής.

Εάν απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά, ο φορολογούμενος καλείται για την υποβολή των επιπλέον ζητούμενων δικαιολογητικών εντός πέντε εργάσιμων ημερών και εφόσον αυτά δεν μεταβάλλουν τη φορολογητέα αξία της δήλωσης, αναρτώνται από τον φορολογούμενο στην εφαρμογή MyProperty. Εάν η προσκόμισή τους μεταβάλλει τη φορολογητέα αξία, απαιτείται και η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Οι εξαιρέσεις

Χειρόγραφα θα συνεχίσουν να υποβάλλονται δηλώσεις που αφορούν λοιπές περιπτώσεις επιβολής φόρου κληρονομιάς. Ενδεικτικά σε έντυπη μορφή υποβάλλονται:

  • Κάθε τροποποιητική δήλωση (είτε για νέο περιουσιακό στοιχείο είτε για ήδη δηλωθέν), εφόσον έχει ήδη υποβληθεί σε έντυπη μορφή άλλη δήλωση φόρου κληρονομιάς,
  • Οι δηλώσεις που αφορούν ακίνητα εκτός Α.Π.Α.Α.,
  • Οι δηλώσεις αναβολής φορολογίας,
  • Οι δηλώσεις με αντικείμενο κινητά κάθε είδους ή μετρητά, για τα οποία, στην περίπτωση που δεν διασφαλίζεται η πληρωμή του φόρου από την περιουσία του υπόχρεου κληρονόμου, ο φορολογούμενος παρέχει ασφάλεια ή εγγυητική επιστολή τράπεζας, προκειμένου να βεβαιωθεί ο φόρος σε δόσεις,
  • Οι δηλώσεις κληρονομιάς επικαρπίας, η οποία περιέρχεται λόγω θανάτου του επικαρπωτή στον ψιλό κύριο που έχει αγοράσει την ψιλή κυριότητα, για την οποία υπόκειται σε φόρο για τα υπόλοιπα δέκατα της αξίας της πλήρους κυριότητας.

Για όσες δεν έχει εκδοθεί η πράξη προσδιορισμού του φόρου, διεκπεραιώνονται από τις Δ.Ο.Υ. χωρίς να απαιτείται η εκ νέου ηλεκτρονική υποβολή τους. Εφόσον ο υπόχρεος επιθυμεί να τις υποβάλει μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, τότε υποχρεούται να ανακαλέσει τις υποβληθείσες δηλώσεις.

*Δείτε το σχετικό ενημερωτικό έντυπο της ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v