Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμβολαιογράφοι: Απειλούν με αποχή από μεταβιβάσεις και πλειστηριασμούς

Σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων, επισημάνθηκε η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στη λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων.

Συμβολαιογράφοι: Απειλούν με αποχή από μεταβιβάσεις και πλειστηριασμούς

Με αποχή από τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και τους πλειστηριασμούς απειλούν οι συμβολαιογράφοι, εάν δεν βελτιωθεί η απαράδεκτη κατάσταση στα κτηματολογικά γραφεία και δεν παραμείνει μη υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή πράξεων προς καταχώριση.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων στον οποίο ανήκουν οι μισοί τουλάχιστον συμβολαιογράφοι πανελλαδικά επισημάνθηκε η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στην λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων.

Πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταχώριση των συμβολαίων που πολλές φορές υπερβαίνουν το έτος, καθώς και στην χορήγηση των απαιτούμενων πιστοποιητικών. Απορρίψεις πράξεων χωρίς σοβαρούς λόγους, έλλειψη ομοιόμορφης εφαρμογής των διατάξεων με αποτέλεσμα κάθε κτηματολογικό γραφείο να ενεργεί κατά βούληση.

Οι συμβολαιογράφοι ζητούν άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα καθορίζει το πλαίσιο του νομικού ελέγχου από τα κτηματολογικά γραφεία με στόχο να απορρίπτονται μόνο τα άκυρα συμβόλαια, προτείνουν την επείγουσα στελέχωση των γραφείων με έμπειρο και κατάλληλο προσωπικό, τονίζοντας ότι η δυσλειτουργία στο Κτηματολόγιο επηρεάζει πλέον την ασφάλεια και την ταχύτητα των συναλλαγών και πλήττει έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας , τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Αναφορικά με την δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα συμβόλαια προς καταχώριση επισημαίνουν την ανάγκη τεχνικών βελτιώσεων στην πλατφόρμα που έχει ετοιμαστεί, ώστε να καταστεί εύχρηστη και λειτουργική με στόχο την χρησιμοποίησή της όλο και περισσότερο, διευκρινίζοντας ότι η πολυπλοκότητα των προς καταχώριση συμβολαίων απαιτεί την διατήρηση υποβολής τους και εκτός πλατφόρμας.

Η ηλεκτρονική υποβολή που παρουσιάζεται από το Κτηματολόγιο ως πανάκεια αποτελεί φύλλο συκής τόνισαν οι συμβολαιογράφοι και είναι αδύνατο να συγκαλύψει τις τεράστιες αδυναμίες και ελλείψεις στην λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων που ταλαιπωρούν συμβολαιογράφους και πολίτες. Είναι ανάγκη κατέληξαν η Πολιτεία να στρέψει το ενδιαφέρον της και με νομοθετικές πρωτοβουλίες και μέτρα να βοηθήσει σε μία εύρυθμη, ασφαλή και ευρωπαϊκού επιπέδου λειτουργία του Κτηματολογίου στην οποία οι συμβολαιογράφοι προσβλέπουν και είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν επ’ ωφελεία των συναλλαγών και της εξυπηρέτησης των πωλητών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v