Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απόφαση Γκαργκάνα για τις προβλέψεις τραπεζών

Στη δημοσιότητα έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος την απόφαση του διοικητή της Ν. Γκαργάνα για την επάρκεια των προβλέψεων των πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι απαιτήσεών τους από πιστοδοτήσεις, ύστερα και από το γεύμα εργασίας με τους κορυφαίους τραπεζίτες της χώρας.

Η απόφαση Γκαργκάνα για τις προβλέψεις τραπεζών
Στη δημοσιότητα έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος την απόφαση του διοικητή της Ν. Γκαργάνα για την επάρκεια των προβλέψεων των πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι απαιτήσεών τους από πιστοδοτήσεις, ύστερα και από το γεύμα εργασίας με τους κορυφαίους τραπεζίτες της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, βασική θέση της ΕΕΤ στη διάρκεια της συνάντησης ήταν ότι όλες οι τράπεζες-μέλη της είναι σύμφωνες με την ανάγκη ύπαρξης ενός κανονιστικού πλαισίου που να διέπει τις προβλέψεις έναντι δανείων, γεγονός που συμβάλλει θετικά στην ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.

Στη συζήτηση, όπως επισημαίνει η ΕΕΤ, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με διάφορα τεχνικά και μεθοδολογικά θέματα που αφορούν στην τελική διατύπωση των κανόνων που περιέχονται στην υπό έκδοση Πράξη του Διοικητή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, οι ελάχιστες αυτές προβλέψεις καθορίζονται για εποπτικούς σκοπούς και συνδέονται με την αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα:

* Ο συντελεστής που εφαρμόζεται επί των απαιτήσεων από χορηγήσεις με καθυστέρηση 12 μηνών και άνω καθώς και σε οριστική καθυστέρηση αυξάνεται από 40% σε 50%. Ο συντελεστής για τις επισφαλείς απαιτήσεις αυξάνεται από 50% σε 60%.

* Η προσαύξηση των γενικώς ισχυόντων συντελεστών προκειμένου περί καταναλωτικών δανείων, πιστωτικών καρτών και προσωπικών δανείων αυξάνεται από 30% σε 40%.



* Η κατά 30% μείωση των γενικών συντελεστών που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων εξακολουθεί να ισχύει, εφόσον η σχέση του εκάστοτε υπολοίπου του δανείου, συνυπολογιζομένων όλων των τυχόν δανείων που αφορούν το ίδιο ακίνητο (όπως συμπληρωματικά στεγαστικά ή επισκευαστικά), δεν υπερβαίνει το 70% της εκάστοτε αξίας αντικειμενικού προσδιορισμού που καθορίζεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Στην περίπτωση που το συνολικό ύψος των πιο πάνω δανείων υπερβαίνει το εν λόγω ποσοστό, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται μόνο στο τμήμα των δανείων που αντιστοιχεί στο 70% της εκάστοτε αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

* Παρέχεται εύλογη περίοδος προσαρμογής. Για την αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων τα ποσά που προκύπτουν από τις μεταβολές των συντελεστών προβλέψεων που καθορίζονται στη νέα Πράξη θα συνυπολογισθούν κατά ποσοστό 50% επί των στοιχείων της κεφαλαιακής επάρκειας της 30 Ιουνίου 2003 και κατά 50% επί των στοιχείων της 31 Δεκεμβρίου 2003.

Για την εν λόγω αναπροσαρμογή ελήφθησαν υπόψη:

* η ταχεία πιστωτική επέκταση από την πρώτη εφαρμογή του συστήματος επάρκειας των προβλέψεων κατά το έτος 1999 μέχρι το τέλος του 2002.

* η διάρθρωση του χαρτοφυλακίου πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων

* οι κατηγορίες απαιτήσεων των οποίων η χρονική διάρκεια καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους, εμπεριέχει μεγαλύτερη πιθανότητα επισφαλειών στη διάρκεια του οικονομικού κύκλου.

Ακόμη επισημαίνεται ότι, το πλαίσιο προβλέψεων σύμφωνα με την ΠΔ/ΤΕ 2442/29.1.99, όπως τροποποιείται με τη νέα Πράξη, δεν υποκαθιστά τα συστήματα εκτίμησης της πιθανής ζημιάς από πιστοδοτήσεις στη διάρκεια του οικονομικού κύκλου που αναπτύσσουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

* Το πλήρες κείμενο της απόφασης Γκαργάνα δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v