Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κόμβο ευρωπαϊκών δεδομένων μετατρέπεται η Ελλάδα

Πόλος έλξης διεθνών τεχνολογικών κολοσσών έχει γίνει πλέον η Ελλάδα με ονόματα όπως η Google, η Microsoft και η Amazon να επιλέγουν πλέον την χώρα μας για να υλοποιήσουν επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ σε data centers.

Σε κόμβο ευρωπαϊκών δεδομένων μετατρέπεται η Ελλάδα

Ισχυροποιείται το... «χαρτοφυλάκιο» της Ελλάδας σε data center με τη μία εταιρεία μετά την άλλη να προχωρούν σε επενδύσεις κλιμακούμενες από μερικά εκατ. ευρώ έως και πάνω από 400 εκατ.  ευρώ.

Μέσα στο 2022 μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης μικρές και μεγάλες επενδύσεις κατατάσσοντας την Ελλάδα μέσα στις 10 πιο υποσχόμενες αγορές με τη δυναμική να προσελκύσει επιπλέον επενδύσεις, αλλά και σημαντικά κεφάλαια της διεθνούς αγοράς των data centers.

Οι επενδύσεις της Lamda Hellix, η οποία έχει εξαγοραστεί από τον  αμερικανικό όμιλο Digital Realty, έδωσαν την… εκκίνηση, ενώ από κει και πέρα σαν «ντόμινο» ήρθαν οι επενδύσεις της Microsoft, της Amazon και τελευταία της Google. Και έπεται συνέχεια. Η επόμενη μεγάλη επένδυση που έρχεται είναι από έναν ακόμα αμερικανικό κολοσσό και θα γίνει και αυτή στην Αττική.

Σύμφωνα, πάντως, με μελέτη που υλοποιήθηκε για λογαριασμό της Lamda Hellix, κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία.

Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 18 κέντρα δεδομένων, τα περισσότερα (10) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (5). Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη είπε με νόημα: «Αν κάνεις έβλεπε το σύνολο των επενδύσεων Microsoft, Amazon, digital realty, τώρα η Google, δημιουργείται νέα  θεσμική αρχιτεκτονική στον χώρο των data centers. Ψήφος εμπιστοσύνης και αναγνώριση των τεχνολογικών μας δυνατότητων. Η μεγαλύτερη επίδραση αυτών των επενδύσεων είναι η έμμεση. Αυτές οι υπηρεσίες είναι το οξυγόνο της ανάπτυξης. Να γίνει η Ελλάδα πόλος έλξης ταλαντούχων μηχανικών. Είναι μια διεργασία αυτό που γίνεται. Αυτή είναι μόνο η αρχή».

Equinix

Ο κατάλογος των εταιρειών που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα μας συνεχώς αυξάνεται. Έτσι ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι επένδυση στην Ελλάδα σχεδιάζει και η Νο1 εταιρεία Data Center στον κόσμο, η  Equinix, η οποία έχει έδρα στην Καλιφόρνια και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Nasdaq.

Η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα την κατασκευή data centers στην χώρα μας έχοντας επιλέξει και αυτή την Αττική. Πρόκειται για ακόμα μεγάλη επένδυση, καθώς στόχος είναι να έχει μεγάλη χωρητικότητα με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλου όγκου δεδομένων. Η Equinix διαχειρίζεται παγκοσμίως 240 κέντρα δεδομένων σε 27 διαφορετικές χώρες με τις συνολικές επενδύσεις που έχει κάνει ως σήμερα να έχουν υπερβεί τα 33 δισ. δολάρια. Στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης έχει ένα Data Center στη Σόφια της Βουλγαρίας

Google

Τρία νέα data centers περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η «mega» επένδυση της Google στην χώρα μας η οποία και στόχος της είναι να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μόλις χρόνια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία βρίσκεται στην αναζήτηση των θέσεων που θα κατασκευαστούν τα τρία νέα data centers χωρίς να αποκλείεται και τα τρία να γίνουν στην Αττική.

Το ύψος της επένδυσης δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ανάλογο με αυτό της Microsoft που έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή επίσης τριών data centers.

Η επένδυση της Google όπως ανακοινώθηκε σε εκδήλωση την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, περιλαμβάνει την κατασκευή μιας πλατφόρμας με την ονομασία Google Cloud region στην οποία οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους ανεξάρτητα του όγκου τους τα οποία και θα μπορούν να χρησιμοποιούν με ταχύτητα αλλά κυρίως με ασφάλεια.

Ειδικότερα με την κατασκευή των τριών data centers επιτυγχάνεται σημαντική ασφάλεια των δεδομένων σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης με την δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων μέσα σε λίγα λεπτά.

Η Πρόεδρος της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin, αν και δεν αποκάλυψε το ύψος της επένδυσης, αλλά ούτε τις επόμενες κινήσεις που αφορούν την κατασκευή των τριών data centers, έδωσε το στίγμα της τονίζοντας ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που ανέθεσε η Google στην AlphaBeta Economics, έως το 2030, το Google Cloud region στην Ελλάδα θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ υπολογίζεται πως θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.

Lamda Hellix

Η Lamda Hellix, η οποία μετράει ήδη 18 χρόνια στην ελληνική αγορά, ξεκίνησε στην επόμενη μεγάλη της επένδυση ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ για δύο ακόμη εγκαταστάσεις, ως μέλος πλέον του αμερικανικού ομίλου Digital Realty.

Τα κέντρα δεδομένων της είναι στην κατηγορία των neutral multi - tenant data center και αυτό σημαίνει ότι πελάτες της είναι εταιρείες όπως η Microsoft.

Το Athens-3 (ATH3), όπως θα ονομάζεται, θα είναι το τρίτο, υπερσύγχρονο data center της Lamda Hellix, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κορωπί και έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα Athens-1 και Athens-2 (ATH1 & ATH2). Θα είναι το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα, επένδυση συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας μια έκταση κτηριακών εγκαταστάσεων 8.600 τ.μ., ενώ θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τα Tier III standards και θα πιστοποιηθεί κατά LEED. Η πρώτη φάση του θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2023. Θα μπορεί να τροφοδοτείται κατά 100% με πράσινη ενέργεια, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Η δυναμικότητά του θα φτάνει τα 6.8MW.

Η Lamda Hellix βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων και για το Athens-4, ίδιας δυναμικότητας με το 3, επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, και μελετά τον σχεδιασμό και την κατασκευή επιπλέον data center στη Βόρεια και τη Νότια Ελλάδα.

Η Digital Realty, έχει αναφέρει ότι οι επενδύσεις που θα κάνει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα έχουν ένα συνολικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Microsoft

Ο αμερικανικός κολοσσός έχει ανακοινώσει τη δημιουργία τριών data centers στην Ελλάδα, με την εκτίμηση της αγοράς να αναφέρει πως πρόκειται για επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Τα τρία Κέντρα Δεδομένων θα έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα, σε τρία σημεία εγκατάστασης, σε περιοχή του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος και σε περιοχές του Δήμου Κρωπίας.

Αυτή τη φάση η Microsoft  ολοκληρώνει τη φάση της αδειοδότησης και μέσα στο 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των κέντρων. Η ολοκλήρωσή τους αναμένεται μέσα στο 2025. Ειδικότερα  η Microsoft δρομολογεί τη δημιουργία ενός περιφερειακού hub από data centers στη χώρα μας που θα απαρτίζουν το «Συγκρότημα Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud)». Στο φάκελο της επένδυσης σημειώνεται πως «τα τρία Κέντρα Δεδομένων έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα, σε τρία σημεία εγκατάστασης».

Η Microsoft έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα από το 1992, ενώ λειτουργεί παγκοσμίως περίπου 200 Data Centers, σε 34 χώρες, συνδεόμενα μεταξύ τους με περισσότερα από 165.000 μίλια υποθαλάσσιων, χερσαίων και εντός μητροπολιτικών περιοχών οπτικών ινών. Το Microsoft Cloud ήδη εξυπηρετεί τουλάχιστον ένα δισ. πελάτες και 20 εκατ. εταιρείες ανά τον κόσμο.

Αmazon

Επενδύσεις στην αγορά των κέντρων δεδομένων προχωρά και η Αmazon Web Services (AWS), με τις εκτιμήσεις να τις τοποθετούν στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αποτελεί την πρώτη επέκταση της υποδομής «Local Zone» εκτός των ΗΠΑ και η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 11 χώρες της Ευρώπης που προτιμήθηκε από τον πολυεθνικό κολοσσό.

Οι τοπικές ζώνες αποτελούν στην ουσία υποδομές cloud και μειώνουν τον χρόνο απόκρισης (latency) εφαρμογών. Προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα.

Η Νάξος

Την επόμενη εβδομάδα, η AWS προχωρά στην ανακοίνωση δημιουργίας υποδομών στη Νάξο με την επίσημη παρουσίαση του Smart Island. Το σχέδιο αφορά την υλοποίηση έξυπνων υποδομών στο νησί για την υποστήριξη σειράς εφαρμογών, όπως, τηλεϊατρικής, τηλεκπαίδευσης κ.λπ., σε συνεργασία με 20 και πλέον καταξιωμένες, αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η επιλογή της Ελλάδας από την αμερικανική πολυεθνική έρχεται μετά από δύο χρόνια συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση που έδωσε τους πρώτους καρπούς στις αρχές του 2020 με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης και έμφαση στη στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και της καινοτομίας και συνεχίστηκε φέτος με νέο μνημόνιο συνεργασίας το καλοκαίρι το οποίο μάλιστα προβλέπει και τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου διαστήματος (regional space hub).

Προηγήθηκε η αναβάθμιση του ελληνικού γραφείου με νέα στελέχη και υπηρεσίες, ενώ είχε προχωρήσει και η δημιουργία μίας τοποθεσίας Amazon Cloud Front Edge στην Αθήνα που ενώνει την Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon.

Lancom

Η ελληνική εταιρεία Lancom έχοντας επενδύσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα και με τζίρο πάνω από 3 εκατ. ευρώ ξεκινά νέα επένδυση στην Κρήτη για τη δημιουργία ενός ακόμα data center το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει διαβαλκανική πύλη, όπως έχει εξελιχθεί αυτό της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα υποσχέθηκε και νέες επενδύσεις,  αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας και νέων data centers.

Η ελληνική εταιρεία παρέχει υπηρεσίες:

  1. Cloud. Αποτελεί την πρώτη εταιρεία που έφερε στην χώρα μας το μοντέλο του cloud as a service
  2. Data centers
  3. Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες

Με πελατολόγιο πάνω από 1.200 εταιρείες, ανάμεσά τους η Euromedica, η HELEXPO, η ΕΥΑΘ κ.λπ. η εταιρεία έχει την δυνατότητα να καλύψει  οποιαδήποτε ανάγκη κάθε τηλεπικοινωνιακού παρόχου, που θέλει να έρθει στην Ελλάδα.

Η εταιρεία ξεκίνησε την δραστηριότητά της το 2009 από την Θεσσαλονίκη  με την δημιουργία του πρώτου data center στο κέντρο της πόλης, από όπου περνάνε οι οπτικές ίνες. Το 2014 υλοποιεί άνοιγμα στην Αθήνα όπου φτιάχνει τα γραφεία στο Μαρούσι και νέο data center, απέναντι από το κτίριο του ΟΤΕ . Φέτος ήταν ακόμα μία χρονιά σταθμός για την εταιρεία καθώς ξεκίνησε η λειτουργία του Balkan Gate Thessaloniki, το μελλοντικό hub των τηλεπικοινωνιών στα Βαλκάνια. Μάλιστα έρχεται νέα επένδυση  για την υλοποίηση νέου data center στην Κρήτη ουσιαστικά δημιουργώντας τη Νότια τηλεπικοινωνιακή πύλη των Βαλκανίων για σύνδεση με Μέση Ανατολή.

Ήδη έχουν συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με παρόχους, όπως η ΕΧΑ Infrastractures, με εκτεταμένο ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Μάλιστα το Balkan Gate στη Θεσσαλονίκη το έχουν επιλέξει πελάτες όπως η Grid Telecom, η Islalink, η Vestitel  κ.λπ.

Η εταιρεία έχει πλάνο για επέκταση στα κοντινά Βαλκάνια, όταν εξαντλήσουν τα επενδυτικά της πλάνα για την Ελλάδα.

Cloudrock

Μία από τις νέες επενδύσεις είναι και αυτή της Cloudrock, η οποία ιδρύθηκε το 2019 και έχει ήδη υλοποιήσει επένδυση 1 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση ιδιόκτητου data center στον Άγιο Στέφανο Αττικής.

Πρόκειται για μία εταιρεία 100% ελληνικών συμφερόντων, που όπως ανακοίνωσε, σχεδιάζει επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ εντός της πενταετίας. Η Cloudrock προσφέρει καινοτόμες και «έξυπνες» εφαρμογές που αξιοποιούν τεχνολογίες όπως το Internet of Things (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Στόχος της Cloudrock είναι να προσελκύσει στην Ελλάδα ΙΤ υποδομές που σήμερα φιλοξενούνται στο εξωτερικό, αλλά και ξένες εταιρείες που θέλουν να αποκτήσουν παρουσία στην Ελλάδα. «Ο στόχος μας στην Cloudrock είναι να προσφέρουμε υπηρεσίες και λύσεις που αξιοποιούν τα δεδομένα των επιχειρήσεων. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να είμαστε ο “έξυπνος” συνεργάτης για τους πελάτες μας», είχε δηλώσει ο Βασίλης Καραβασίλης, διευθύνων σύμβουλος της Cloudrock.

Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η ένταξη του virtualization cluster της Cloudrock σε παγκόσμια cloud υποδομή, για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών cloud, αλλά και η περαιτέρω επέκταση των υποδομών και των υπηρεσιών της.

Sparkle

Τέσσερα data centers διατηρεί στην Ελλάδα η Sparkle, ο διεθνής βραχίονας σε υπηρεσίες multi cloud της Telecom Italia. Παρόλο που η στρατηγική του ιταλικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στα δίκτυα, η παρουσία της Sparkle στην Ελλάδα αριθμεί πολλά χρόνια και ένα σημαντικό πελατολόγιο.

Στην αγορά data centers δραστηριοποιούνται και άλλοι όμιλοι όπως ο ΟΤΕ, η Synapsecom, η Space Hellas και η Interworks, ενώ συνεχώς ανακοινώνονται νέες μικρότερες επενδύσεις από 3 έως 15 εκατ. ευρώ.

Hellas Sat

Με μία νέα επένδυση 8 έως 10 εκατ. ευρώ, η Hellas Sat, θα επεκτείνει την δραστηριότητά της στην αγορά των Data Centers .

Οι εγκαταστάσεις Data Centers της Hellas Sat, με την νέα επένδυση στην περιοχή του Κορωπίου θα επεκταθούν κατά 1.200 τ.μ. (300 racks). Με την αρχή να έχει γίνει από την Κύπρο, όπου φτιάχτηκε το πρώτο για το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο NBC ως business continuity center, σήμερα οι εγκαταστάσεις Data Centers της Hellas Sat, έχουν έκταση περί τα 1.000 τ.μ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ηγεσία του Hellas Sat, εκτίμησε ότι σύντομα τα έσοδα από υπηρεσίες hosting servers και data centers θα πλησιάζουν τα έσοδα που δημιουργούνται από τη χωρητικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v