Η Νορβηγία, η Ελβετία και η Ισλανδία είναι οι τρεις χώρες που αξίζει κάποιος να γεράσει. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τον Παγκόσμιο Δείκτη Συνταξιοδότησης της επενδυτικής τράπεζας Natixis, που αξιολόγησε 44 χώρες και εξέτασε παράγοντες όπως η υγεία (προσδόκιμο ζωής, κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας), τη σύνταξη (πληθωρισμός, επιτόκια, φορολογικές πιέσεις, διακυβέρνηση), την ποιότητα ζωής (ευτυχία, ποιότητα αέρα, νερό, βιοποικιλότητα, περιβαλλοντικοί παράγοντες) και την υλική ευημερία (κατά κεφαλήν εισόδημα) στην τρίτη ηλικία.
Με βάση αυτόν τον δείκτη, η Ελλάδα βρίσκεται μια ανάσα πριν από το τέλος στην 40ή θέση, μπροστά από την Τουρκία, την Κολομβία, τη Βραζιλία και την Ινδία.
Σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως οι Κίνα, Ρωσία, Μεξικό, Χιλή, Λιθουανία, Ουγγαρία, κ.ά., με όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από την Ελλάδα. Παραδείγματος χάριν η Μάλτα βρίσκεται στην 23η θέση -πάνω από τη Γαλλία-, η Πορτογαλία στην 28η θέση, η Κύπρος στην 29η, η Ιταλία στην 31η και η Ισπανία στην 38η.
Αν και οι επιδόσεις της χώρας για την τρίτη ηλικία είναι απογοητευτικές, σε επιμέρους δείκτες όπως είναι η υγεία και ποιότητα ζωής βαθμολογείται με 72% και 63% αντίστοιχα. Με τη χειρότερη επίδοση να καταγράφεται στον δείκτη ευημερίας 15%.
Σήμερα το 23% του πληθυσμού της χώρας είναι άνω των 65 ετών, όταν το 1962 μόλις το 8%, ενώ την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 441 χιλιάδες (-4%). Η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, προβλέπεται να συνεχιστούν τις επόμενες δεκαετίες. Στο σενάριο βάσης των δημογραφικών προβολών, ο πληθυσμός της Ελλάδας προβλέπεται να υποχωρήσει στα 8,1 εκατομμύρια έως το 2100 -μια μείωση του πληθυσμού κατά 2,5 εκατ. άτομα ή 24% σε σχέση με το 2021.
Οι προβλεπόμενες δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ραγδαίες σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης, στην οποία ο πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί κατά μόλις 4,2% έως το 2100. Με βάση την έκταση της αναμενόμενης μείωσης του πληθυσμού έως το 2100, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη, μετά τη Λετονία και τη Λιθουανία.