Β. Ραμπάτ (ΕΑΣΕ): Μονόδρομος τα κοινωνικά μέτρα για να ξεπεραστεί η κρίση

Απαιτείται ενότητα και συντονισμένες δράσεις, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου τα κράτη-μέλη να επίλυσουν το ενεργειακό ζήτημα και τον εντεινόμενο πληθωρισμό, τόνισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων.

Β. Ραμπάτ (ΕΑΣΕ): Μονόδρομος τα κοινωνικά μέτρα για να ξεπεραστεί η κρίση

«Οι φετινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι ενδεικτικές του οικονομικού κλίματος και της ανασφάλειας που διακατέχει την κοινωνία την τρέχουσα συγκυρία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις αυτού έχουν επηρεάσει όχι μόνο την καταναλωτική εμπιστοσύνη αλλά ενέχουν και μεγάλα ρίσκα για την κοινωνική συνοχή ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται», δήλωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) κ. Βασίλης Ραμπάτ.

«Μερικά από τα ζητήματα που αφορούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν επιτάσσουν ενότητα και συντονισμένες δράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να ανταπεξέλθουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τόσο στην επίλυση του ενεργειακού ζητήματος όσο και στις συνεχείς πληθωριστικές τάσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και την αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Ταυτόχρονα, οι εξαγγελίες καλύπτουν και οι δύο ζητήματα που είναι αμιγώς ελληνικά και σχετίζονται άμεσα με το δημογραφικό πρόβλημα.

Το πρώτο είναι η αδυναμία εξεύρεσης οικονομικής στέγασης κυρίως για τους νέους ανθρώπους. Οι δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό και κυρίως εκείνες που δίνουν κίνητρα για να διατεθούν πάλι για μακροχρόνια μίσθωση κλειστές κατοικίες θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση της κατάστασης. Επιπροσθέτως, η δυνατότητα δανεισμού των νέων με χαμηλά επιτόκια θα συμβάλλει καταλυτικά στο εγχείρημα.

Το δεύτερο σημείο είναι η ανάδειξη του δημογραφικού ζητήματος ως προτεραιότητα της επόμενης τετραετίας για την κυβέρνηση. Η ΕΑΣΕ έχει επισημάνει πολλάκις την τελευταία 5ετία το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας ως ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξή και την ανταγωνιστικότητα της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ιεράρχησή του ως πρωτεύον στην κυβερνητική Agenda είναι ένα ορόσημο που δεν μπορούσε να περιμένει.

Τα πρόσθετα κοινωνικά μέτρα και οι παροχές είναι μονόδρομος σε μία εποχή που πρέπει πάσει θυσία να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή για να ξεπεράσουμε τις Συμπληγάδες.

Πέραν αυτών όμως, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της Ελλάδας πρέπει να ανοίξει ο διάλογος μεταξύ όλων των παραγωγικών φορέων για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, να επισπευθεί η μετάβαση σε ΑΠΕ και να διασφαλιστεί η ισχύς της χώρας σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v