Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για παντελή απουσία αναφοράς στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην πρόσφατη παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, λίγο πριν μεταβεί στη ΔΕΘ.
«Δεν ήταν τυχαία η παντελής απουσία αναφοράς στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από τις εξαγγελίες που γίνανε στη ΔΕΘ» τόνισε, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται στο ότι «στην αντίληψη της κυβέρνησης δεν έχει θέση η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
Ειδικότερα, είπε:
- Μπορεί να διαφωνούμε στο ποια είναι τα μέτρα που μπορεί κανείς να προσεγγίσει για να στηρίξει έναν κλάδο, αλλά αν δεν πιστεύουμε ότι ο κλάδος αυτός έχει λόγο ύπαρξης, αυτό είναι μια δομική διαφωνία. Το είδαμε και από το σχέδιο Πισσαρίδη, το είδαμε και από μια σειρά δηλώσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα για τα ζόμπι που δεν έχουν θέση στην ελληνική οικονομία και είναι μια αντίληψη που είπε εύγλωττα ο κύριος Πέτσας, «όποιος δεν μπορεί να προσαρμοστεί πεθαίνει».
- Τα προβλήματα του κλάδου δεν θα λυθούν μόνο με κάποιες εξαγγελίες επιδοματικού χαρακτήρα. Ακούω και θα ακούσω κάποια αιτήματα, που κατά την άποψή μου είναι χρόνια και είναι λογικά, γιατί υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις και στο φορολογικό μας σύστημα. Αλλά αυτό που πρέπει να αναζητήσουμε όλοι μαζί είναι δομικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν τον κλάδο. Πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε το μεγάλο όπλο που έχουμε το επόμενο διάστημα, που είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Φοβάμαι ότι οι πόροι αυτοί δεν θα αξιοποιηθούν καθόλου για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αντίθετα υπάρχουν ενδείξεις ότι θα κατευθυνθούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στη στήριξη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ένα θα σας πω μόνο. Στο κομμάτι που αφορά τον δανεισμό, ήδη έχουν δεσμευθεί 500 εκατομμύρια για δανεισμό 13 μόνο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με επιτόκιο 0,7-0,8%. Ουσιαστικά δηλαδή 500 εκατομμύρια για να μπορέσουν αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι να αλλάξουν τον δανεισμό τους από τις συστημικές τράπεζες και να πάρουν φθηνό δάνειο και να έχουν κέρδος. Έτσι στερούνται πόροι από την πραγματική οικονομία και από δεκάδες άλλες επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ περιέγραψαν με μελανά χρώματα τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται αφού όπως είπαν, οι 680.000 επιχειρήσεις του κλάδου που απασχολούν 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους θα πρέπει να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση, υψηλά λειτουργικά κόστη με μειωμένο τζίρο. Τόνισαν δε, πως η αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είναι μόνο έμμεση. Και το έμμεσο όφελος που προκύπτει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι από την πιθανή αύξηση της κατανάλωσης μέσω των ενισχύσεων που θα δοθούν στα αδύναμα νοικοκυριά.
Οικονόμου: Τσάκισε τη μεσαία τάξη και τώρα εμφανίζεται ως υπερασπιστής της
«Ο κ. Τσίπρας, που κατά ομολογία δικών του Υπουργών, τσάκισε τη μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από επιλογή, σήμερα επιχειρεί, με ψέματα και αερολογίες, να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της», επισημαίνει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οπως αναφέρει ο Γ. Οικονόμου, «τα στοιχεία, όμως, είναι αποστομωτικά. Από το 2020 μέχρι και το τέλος του 2022 θα έχουν διατεθεί για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές 33 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Τακτικό Προϋπολογισμό.
Μέσα σε ένα δυσχερέστατο διεθνές περιβάλλον, έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την ελληνική επιχειρηματικότητα, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας μας.
ΥΓ: Θα βοηθούσε ενδεχομένως την προετοιμασία του κ. Τσίπρα για την ΔΕΘ μια αίτηση κατάθεσης επισήμων εγγράφων και στοιχείων στα αρμόδια Υπουργεία».