Στην... επόμενη κυβέρνηση τα αιτήματα της ασφαλιστικής αγοράς

Για μετά τις βουλευτικές εκλογές μεταφέρονται οι όποιες ελπίδες σχετικά με τη λήψη ευνοϊκών φορολογικών μέτρων. Τι διεμήνυσε σε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Allianz Oliver Bate.

Στην... επόμενη κυβέρνηση τα αιτήματα της ασφαλιστικής αγοράς

O πρόεδρος της Allianz Oliver Bate -ερχόμενος στην Αθήνα- διαμήνυσε σε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, μεταξύ άλλων, πρώτον ότι η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς στηρίζει κυρίως τα συμφέροντα των οικονομικά αδύναμων πολιτών και δεύτερον ότι η Ελλάδα είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη μεγάλη φυσική καταστροφή, όταν αυτή προκύψει.

Ο κ. Bate φυσικά δεν πρωτοτύπησε, καθώς ανάλογες παρατηρήσεις έχουν γίνει κατά το παρελθόν από πολλούς παράγοντες της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς (οι οποίοι έχουν καλέσει την εκάστοτε κυβέρνηση σε διάλογο) με τη διαφορά όμως ότι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αυτά να μεταφέρονται από ηγετικά στελέχη πολυεθνικών που -λόγω της ισχύος των ομίλων τους- έχουν τη δυνατότητα να ομιλούν «απ’ ευθείας με πρωθυπουργούς» ανά τον κόσμο.

Αλήθεια είναι πως ενώ η Allianz είχε επιλέξει εδώ και χρόνια έναν πολύ περιορισμένο ρόλο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά (είχε ωστόσο επενδύσει-χρηματοδοτήσει ως όμιλος άλλα εγχώρια assets), πέρυσι προχώρησε στην απόκτηση της Ευρωπαϊκής Πίστης ανεβαίνοντας στην πέμπτη θέση και έχει θέσει ως στόχο την κατάκτηση της κορυφής μέσα στα επόμενα χρόνια και μάλιστα χωρίς τη συνδρομή συνεργαζόμενου τραπεζικού δικτύου.

Σύμφωνα λοιπόν με παράγοντες της αγοράς, η έντονη δραστηριοποίηση της Allianz στα ελληνικά πράγματα θα μπορούσε να δυναμώσει σημαντικά την -πολύ περιορισμένη μέχρι σήμερα- επιρροή του κλάδου στα πράγματα, ιδίως αν συνεκτιμηθούν και οι γενικότερες ανακατατάξεις που έχουν συμβεί στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ειδικότερα, στις καλύψεις ζωής δραστηριοποιούνται πλέον στην ελληνική αγορά μόνο εταιρείες που ελέγχονται από ισχυρά ξένα συμφέροντα. Η Eurolife για παράδειγμα ελέγχεται από την Fairfax και η Εθνική Ασφαλιστική από το CVC, όταν η Fairfax και το CVC αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια! Επίσης, οι πολυεθνικές Generali και η ΝΝ ενίσχυσαν πέρυσι την παρουσία τους στην Ελλάδα μέσω εξαγορών, ενώ πολύ σημαντικές είναι οι παρουσίες ομίλων όπως η Interamerican (όμιλος Achmea), η γερμανική Ergo και η γαλλική Groupama.

Ενδεικτικό είναι ότι οι επενδύσεις των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών προσεγγίζουν σήμερα τα 18-19 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο τμήμα τους είναι τοποθετημένο σε τίτλους του εξωτερικού. Εκτιμάται ότι θα μπορούσε μέσα από ένα κλίμα διαλόγου και συνεργασιών, κάποια δισ. ευρώ να επιστρέψουν και να επενδυθούν σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Μετά τις εκλογές

Ωστόσο, όλοι εκτιμούν πως αν κάτι θα πρέπει να περιμένει η ασφαλιστική αγορά, αυτό θα έρθει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2023 από την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρήστος Γεωργακόπουλος ήταν σαφής, υποστηρίζοντας: α) Με «χαρτί και μολύβι» αποδεικνύεται ότι η θέσπιση φορολογικών κινήτρων στην ιδιωτική ασφάλιση θα ωφελούσε και τα δημόσια οικονομικά β) Η υπόθεση δεν προχωρεί γιατί η κυβέρνηση φοβάται μήπως κατηγορηθεί πολιτικά από την αντιπολίτευση για εύνοια προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Άλλωστε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θεώρησε δύσκολη υπόθεση τη θέσπιση σχετικών φορολογικών κινήτρων άμεσα, γιατί σε αυτή τη διεθνή συγκυρία οι δημοσιονομικές προτεραιότητες είναι άλλες, υποσχόμενος ωστόσο πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομία. Άλλωστε, ούτε και στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ υπήρξε σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η θέσπιση φορολογικών απαλλαγών στα συμβόλαια ζωής και οι συνεργασίες μέσω ΣΔΙΤ στα μέτωπα των φυσικών καταστροφών και της υγείας αποτελούν τα βασικότερα αιτήματα των ασφαλιστικών εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v