Η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες που «ακουμπά» άμεσα πάνω από 2 εκατ. ασφαλισμένους - μισθωτούς και τους εργοδότες τους φαίνεται πως είναι ένα από τα «κλειδωμένα» μέτρα για το 2023, που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων τα οποία θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στον αντίποδα, δεν έχει ακόμη... μπει στο πακέτο η περαιτέρω μείωση κατά τουλάχιστον 0,6 π.μ., παρότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί προγραμματικά για μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 5 μονάδες στο διάστημα 2020-2023, και ήδη έως φέτος οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Εκκρεμεί δηλαδή μια μείωση 0,6 μονάδων μέχρι την πλήρη υλοποίηση της σχετικής δέσμευσης, που όμως δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο «καλάθι της ΔΕΘ». Δεν αποκλείεται βέβαια η μείωση αυτή να αποφασιστεί ή και να εξαγγελθεί αργότερα, ώστε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, παράλληλα βέβαια με την αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2023.
Να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση μισθωτών στον ΕΦΚΑ μειώθηκαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 ως έκτακτο μέτρο και στη συνέχεια, με τροπολογία, προβλέφθηκε η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών -για εργοδότες και εργαζομένους- από το ύψος που είχαν διαμορφωθεί την 1η Ιουνίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η μείωση επιμερίζεται σε -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζόμενους, περιορίζοντας τη συνολική επιβάρυνσή τους και συμβάλλοντας αφενός στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αφετέρου στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ειδικά σε μια περίοδο με σημαντικές επιβαρύνσεις και στις δύο πλευρές, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.
Πλέον, αυτή η μείωση αναμένεται να μονιμοποιηθεί, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Αναλυτικά, η μείωση αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΟΤΑ α' και β' βαθμού και νομικών προσώπων αυτών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης, ως ακολούθως:
α) Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 π.μ. στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 π.μ. στο ασφάλιστρο του εργαζόμενου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε ποσοστό 2,4% και κατανέμεται κατά 1,2% στον εργοδότη και κατά 1,2% στον εργαζόμενο.
β) Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ.Ε.Κ.Π.), η οποία μειώνεται κατά 0,12 π.μ. από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α.) και κατά 0,18 π.μ. από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.). Το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώνεται σε 0,16 % και κατανέμεται ως εξής: βα) Εργοδοτική εισφορά 0,06% υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.), ββ) Εισφορά εργαζομένου 0,10% υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α.).
γ) Κατά 0,85 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ.Ε.Κ.Π), η οποία μειώνεται από την εισφορά που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της περ. β' της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν.δ. 2963/1954 (Α' 195), και αφορά αποκλειστικά ασφάλιστρο του εργαζόμενου. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζόμενου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,35% και αφορά ασφάλιστρο υπέρ πρώην ΟΕΕ.
2. Από την εισφορά του κλάδου ΛΑΕΚ του Ε.Λ.Ε.Κ.Π.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της παρούσας κυβέρνησης οι εισφορές είχαν μειωθεί κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ από την 1η Ιουνίου 2023 υπήρξε κα μείωση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στις εισφορές επικούρισης, με αποτέλεσμα, πλέον, η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να ανέρχεται σε 4,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Να σημειωθεί ότι, βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ετήσιο κόστος για το 2022 ήταν της τάξης των 250 εκατ. ευρώ.