Κοινοτικοί διάδρομοι σε ΟΛΠ και ΟΠΘ

Το θέμα των κοινοτικών διαδρόμων στους λιμένες ΟΛΠ και ΟΠΘ και η εφαρμογή του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο ΥΕΝ υπό την προεδρία του Γιώργου Ανωμερίτη και παρουσία του κ. Χριστοδουλάκη και κ. Φωτιάδη.

Κοινοτικοί διάδρομοι σε ΟΛΠ και ΟΠΘ
Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας υπό την προεδρία του Γιώργου Ανωμερίτη, με τον υπουργό και τον υφυπουργό του υπουργείου Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και Απ. Φωτιάδη και στην οποία συμμετείχαν ο γ. γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Γιώργος Κανελλόπουλος, ο δ/νων σύμβουλος του ΟΛΠ Χ. Ψαραύτης, ο γεν. διευθυντής Τελωνείων κ. Μανωλόπουλος και οι δ/ντες του υπουργείου Οικονομίας κ. Φράγκος και του ΥΕΝ κ. Καμαρινάκης, συζητήθηκαν τα θέματα των κοινοτικών διαδρόμων (green lanes) στους λιμένες ΟΛΠ και ΟΠΘ.

Για τη δημιουργία νέων διαδικασιών διέλευσης κοινοτικών εμπορευμάτων στον Πειραιά και την εφαρμογή του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα αποφασίσθηκαν:

α. Δημιουργία ελεύθερης ζώνης τύπου ΙΙ.

β. Διαχειριστής ορίζεται ο ΟΛΠ Α.Ε.

γ. Ο ΟΛΠ Α.Ε. συμφωνήθηκε να καταθέσει εγγύηση 600 εκατ. δρχ. (έναντι των 30 δισ. δρχ. που εζητούντο).

δ. Για τη δημιουργία ειδικής χωροταξικής κοινοτικής ζώνης, το ΥΠΟΙΚ και ο ΟΛΠ θα προσδιορίσουν τη συμφωνία τους εντός της εβδομάδας. ε. Για την αντιμετώπιση του θέματος μακροπρόθεσμα θα ανατεθεί ειδική μελέτη η οποία θα διερευνήσει το κοινοτικό καθεστώς σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια, στα οποία προσεγγίζουν πλοία με μικτό φορτίο.

Τα σχετικά απαιτούμενα κείμενα θα συνυπογραφούν εντός της επόμενης εβδομάδας, έτσι ώστε, σε συνεργασία και με τους φορείς των χρηστών, να λειτουργήσει απρόσκοπτα η κοινοτική διαμετακόμιση των φορτίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v