Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσα ποντάρουν κάθε μήνα οι Ελληνες στη... θεά Τύχη

Ανεξάρτητα οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, οι Ελληνες έλκονται από τον τζόγο. Αποκαλυπτική για τις συνήθειες των Ελλήνων παικτών είναι έρευνα της Επιτροπή Εποπτείας-Ελέγχου Παιγνίων.

Πόσα ποντάρουν κάθε μήνα οι Ελληνες στη... θεά Τύχη

Αποκαλυπτική είναι έρευνα που ανάθεσε η Επιτροπή Εποπτείας - Ελέγχου Παιγνίων, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες έλκονται από τα τυχερά παίγνια όχι με βάση την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση αλλά με βάση την αντίληψη που έχουν για τον οικονομικό κίνδυνο!

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα της ΕΕΕΠ που διενεργήθηκε τον Μάρτιο του 2022, τα ποσά αλλά και η «αδυναμία» στον τζόγο δεν σχετίζεται με το αν ο παίκτης έχει την οικονομική δυνατότητα αλλά κατά πόσο του αρέσει να ρισκάρει!

Η έρευνα με αντικείμενο την καταγραφή των χαρακτηριστικών και της συμπεριφοράς των παικτών τυχερών παιγνίων διενεργήθηκε σε δείγμα 3.134 ατόμων στο σύνολο της επικράτειας και περιέλαβε όλες τις κατηγορίες πολιτών με βάση τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία, επίπεδο μόρφωσης, είδος απασχόλησης, εισόδημα και λοιπά).

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό που κάνει τους Έλληνες να αρέσκονται στα τυχερά παίγνια ή να τα αποφεύγουν δεν είναι ούτε η μόρφωση, ούτε το εισόδημα, ούτε το είδος απασχόλησης, ουσιαστικά δείχνοντας ότι τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια δεν παίζουν ουσιαστικά ρόλο στην παικτική συμπεριφορά των Ελλήνων.

Μέσα από δύο  διαγράμματα παρατηρείται ότι τα ποσοστά ανά εβδομαδιαίο χρόνο και το ποσό των χρημάτων που αφιερώνουν οι παίκτες στα τυχερά παίγνια δεν διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ των τεσσάρων κατηγοριών των οικονομικών του νοικοκυριού.

Ουσιαστικά για την έρευνα έγινε διαχωρισμός των νοικοκυριών σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Σε όσα βγάζουν αρκετά χρήματα ώστε να τους περισσεύουν στο τέλος του μήνα.
  • Σε όσα βγάζουν αρκετά χρήματα ώστε να περνάνε άνετα τον μήνα.
  • Σε όσα βγάζουν τόσα χρήματα ώστε μετά δυσκολίας να περνάνε τον μήνα.
  • Σε όσα τα χρήματα που βγάζουν δεν επαρκούν για τις ανάγκες του μήνα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ποσά που παίζουν οι παίκτες και από τις τέσσερις κατηγορίες είναι πολύ κοντά και δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ακόμα και για όσους με δυσκολία περνούν με τα έσοδά τους τον μήνα.

Συγκεκριμένα:

          -  Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων παικτών παίζουν μηνιαίως έως 9 ευρώ.

Για τα νοικοκυριά που βγάζουν αρκετά χρήματα ώστε να τους περισσεύουν στο τέλος του μήνα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 65,6%. Για όσους βγάζουν αρκετά χρήματα ώστε να περνάνε άνετα τον μήνα το ποσοστό είναι 61,2%. Για όσους βγάζουν τόσα χρήματα ώστε μετά δυσκολίας να περνάνε τον μήνα το ποσοστό που παίζει έως 9 ευρώ τον μήνα φτάνει το 60,3%, ενώ για όσους τα χρήματα που βγάζουν δεν επαρκούν για τις ανάγκες του μήνα το ποσοστό φτάνει το 66,4%.

         -   Πολύ μικρότερα είναι τα ποσοστά που ξοδεύουν από 10 έως 50 ευρώ μηνιαίως. 

Για όσους βγάζουν αρκετά χρήματα ώστε να τους περισσεύουν στο τέλος του μήνα το ποσοστό είναι 23,7%. Για όσους βγάζουν αρκετά χρήματα ώστε να περνάνε άνετα τον μήνα το ποσοστό διαμορφώνεται στο 28,3%. Για όσους βγάζουν τόσα χρήματα ώστε μετά δυσκολίας να περνάνε τον μήνα το ποσοστό φτάνει στο 28,8% και για όσους βγάζουν χρήματα που δεν επαρκούν για τις ανάγκες του μήνα το ποσοστό διαμορφώνεται στο 24,3%.

           -   50 έως 100 ευρώ τον μήνα παίζουν:

Το 5,3% αυτών που βγάζουν αρκετά χρήματα ώστε να τους περισσεύουν στο τέλος του μήνα. Το  5,4% όσων βγάζουν αρκετά χρήματα ώστε να περνάνε άνετα τον μήνα. Το 6,1% όσων βγάζουν τόσα χρήματα ώστε μετά δυσκολίας περνάνε τον μήνα και το 7,1% όσων τα χρήματα που βγάζουν δεν επαρκούν για τις ανάγκες του μήνα.

           -  Από 100 έως 300 ευρώ τον μήνα παίζει:

Το 1,5% όσων βγάζουν αρκετά χρήματα ώστε να τους περισσεύουν στο τέλος του μήνα. Το 3,2% όσων βγάζουν αρκετά χρήματα ώστε να περνάνε άνετα τον μήνα. Το 3,7% όσων βγάζει τόσα χρήματα ώστε μετά δυσκολίας να περνάνε τον μήνα και το 1,2% όσων τα χρήματα που βγάζουν δεν επαρκούν για τις ανάγκες του μήνα.

            -  Από 300 ευρώ και πάνω παίζουν:

Το 3,8% όσων βγάζουν αρκετά χρήματα ώστε να τους περισσεύουν στο τέλος του μήνα. Το 1,8% όσων βγάζουν αρκετά χρήματα ώστε να περνάνε αρκετά άνετα τον μήνα. Το 1,3% όσων βγάζουν τόσα χρήματα ώστε μετά δυσκολίας να περνάνε τον μήνα και το 1% που παίζει ποσά πάνω από 300 ευρώ είναι όσοι τα χρήματα που βγάζουν δεν επαρκούν για τις ανάγκες του μήνα.

Οι ώρες που σπαταλούν οι Έλληνες παίζοντας

Όπως προκύπτει από την έρευνα της Επιτροπής, το μεγαλύτερο ποσοστό ξοδεύει έως μία ώρα εβδομαδιαίως παίζοντας τυχερά παιχνίδια. Το ποσοστό αυτό κινείται στο 86,4% έως 89% ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού.

Ποσοστό από  5,9% έως και 7,9% παίζει μία έως τρεις ώρες εβδομαδιαίως.

Ποσοστό 3,4%  παίζει 11 έως 20 ώρες την εβδομάδα.

Ποσοστό από 1,7% παίζει 4 έως 5 ώρες την εβδομάδα, ενώ ανάλογο ποσοστό παίζει και 6 έως 10 ώρες την εβδομάδα.

 Πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα παίζει ποσοστό από 1,5% και κάτω.

«Ο λόγος που τα τυχερά παιχνίδια γίνονται ελκυστικά σε κάποιον ή το αντίθετο, σύμφωνα με μία βάσιμη επιστημονικά υπόθεση, είναι η ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων. Για παράδειγμα αντίστοιχα προφίλ συναντώνται στον χώρο των επενδύσεων.  Υπάρχουν οι ριψοκίνδυνοι επενδυτές που αναζητούν τον κίνδυνο (risk seekers), αλλά και οι συντηρητικοί επενδυτές που αποφεύγουν τον κίνδυνο (risk avoiders)», αναφέρουν στελέχη της Επιτροπής.

«Ανάλογες ιδιοσυγκρασιακές παράμετροι προκύπτει ότι ισχύουν και στα τυχερά παίγνια, δεδομένου ότι η επιλογή του χρόνου και του τρόπου της ενασχόλησης με αυτά φαίνεται να είναι υποκειμενική και να συναντάται κατά κύριο λόγο με την αντίληψη που έχουν τα άτομα για τον οικονομικό κίνδυνο και όχι με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες όπως η μόρφωση, το εισόδημα, το επάγγελμα και λοιπά», καταλήγουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v