Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η έκρηξη της ενέργειας δεν «μηδενίζει» το πακέτο παροχών

Συνολικά 800 εκατ. ευρώ εισφέρει ο προϋπολογισμός στις επιδοτήσεις Σεπτεμβρίου. H αριθμητική των πακέτων και των επιδοτήσεων και η αγωνία για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Γιατί η έκρηξη της ενέργειας δεν «μηδενίζει» το πακέτο παροχών

Με τετραπλασιασμό των επιδοτήσεων που εισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός απαντά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην πρόκληση συντήρησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε ανεκτά επίπεδα για τους καταναλωτές.

Το υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα κατακόρυφη αύξηση του πακέτου επιδοτήσεων από το 1,136 δισ. ευρώ τον Αύγουστο σε περίπου 2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, με τη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού να εκτινάσσεται από τα 200 εκατ. ευρώ σε περίπου 700-800 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Πίσω από την κατακόρυφη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού κρύβεται ένα άνευ προηγουμένου ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου (μια ανάσα από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα χθες) και των τιμών χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας (πάνω από τα 600 ευρώ η τιμή επόμενης μέρας που ανακοινώθηκε χθες) σε συνδυασμό με μειωμένη στο ελάχιστο συνεισφορά των υδροηλεκτρικών και των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. «Ο Σεπτέμβριος είναι ένας πολύ ιδιαίτερος μήνας, με τις επιδοτήσεις να αυξάνονται κατακόρυφα για να συντηρηθούν τα τιμολόγια του ρεύματος κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου», σημειώνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Το πρώτο ερώτημα που ανακύπτει μετά το άλμα των αναγκαίων επιδοτήσεων τον Σεπτέμβριο είναι εάν υπάρχουν αρκετά λεφτά ώστε να βγει ο χειμώνας σε κάθε σενάριο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, με τα σημερινά δεδομένα, όσα χρειάστηκε να εισφέρει ο προϋπολογισμός τον Σεπτέμβριο θα χρειαστούν αθροιστικά οι επόμενοι τρεις μήνες έως το τέλος του έτους. Αν υποθέσουμε λοιπόν πως χρειάζονται 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, τα οποία προστίθενται στα 200 εκατ. ευρώ του Αυγούστου και απαιτούνται επιπλέον 800 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους, στρογγυλά θα μπορούσε να πει κανείς πως πρέπει να υπάρχει ένας «κουμπαράς» κοντά στα 2 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή θα είναι περίπου ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Αν ο εφιάλτης της ενεργειακής κρίσης «τρώει» όλα τα κεφάλαια του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, εύλογα ανακύπτει το δεύτερο ερώτημα: εάν περισσεύουν χρήματα για νέο κύκλο παροχών. Εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι από τον πρώτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, το υπουργείο Οικονομικών είχε βάλει στην άκρη δαπάνες ύψους 1,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για τη στήριξη των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Αρμόδιες πηγές απαντούν καταφατικά στο ερώτημα εάν περισσεύουν χρήματα για νέο κύκλο στήριξης των νοικοκυριών έως το τέλος του έτους (fuel pass 3, νέα επιταγή ακρίβειας, αυξημένο επίδομα πετρελαίου κίνησης…), επιχειρώντας να «ισορροπήσουν» ανάμεσα στην ανάγκη μιας αισιόδοξης προσέγγισης της κατάστασης και ρεαλιστικής αντιμετώπισης των προκλήσεων.

Σε αυτή την «άσκηση», εναλλακτικές προσεγγίσεις για τις παρεμβάσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες έχουν αρχίσει να ζυμώνονται στους κόλπους της κυβέρνησης. Αρμόδιες πηγές επαναλαμβάνουν παράλληλα πως εάν η κατάσταση ξεφύγει περαιτέρω στην Ε.Ε -δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Nord Stream 1 να μην ανοίξει μετά την τριήμερη «συντήρηση» που ανακοίνωσε η Μόσχα για το τέλος Αυγούστου-, η ευρωπαϊκή παρέμβαση θα είναι απαραίτητη για πολλές χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v