Πακέτο έξτρα παροχών της τάξεως των 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους σχεδιάζει η κυβέρνηση με το μεγάλο ερωτηματικό στην παρούσα φάση να είναι τι μέρος των πρόσθετων δαπανών θα απορροφήσει η ενεργειακή κρίση.
Στο τραπέζι των κυβερνητικών επιλογών μπαίνουν πρόσθετη ενίσχυση – αν χρειαστεί- για τα τιμολόγια του ρεύματος, νέος κύκλος fuel pass, επιταγή ακρίβειας , αναδρομικά συνταξιούχων αλλά και αυξημένη επιδότηση θέρμανσης. Κρίνοντας από τη μέχρι τώρα πορεία των κυβερνητικών παροχών, πάντα υπάρχει και μια έκπληξη.
Το υπουργείο Οικονομικών, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, προετοιμάζεται για την κατάθεση δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού και οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόσθετες δαπάνες στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ χωρίς να μεταβάλλεται ο στόχος για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα (2% του ΑΕΠ).
Το ακριβές ύψος των πρόσθετων δαπανών που θα εγγραφούν με τη μορφή του συμπληρωματικού προϋπολογισμού θα κλειδώσει μέσα στον Αύγουστο αφού νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των εσόδων και τον Ιούλιο. Με τα στοιχεία έως το τέλος Ιουνίου, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν τα 26,259 δισ. ευρώ με υπέρβαση 2,079 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και τα φορολογικά έφτασαν τα 24,673 δισ. ευρώ με υπέρβαση 3,584 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού. Η κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αναμένεται στις αρχές Σεπτέμβρη και οι πρόσθετες δαπάνες είναι αυτές οι οποίες θα δώσουν «αέρα» παροχών στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Κλειδί παροχών το φυσικό αέριο
Το «καλάθι» των παροχών θα κριθεί από την πορεία της ενεργειακής κρίσης. Οι λογαριασμοί του υπουργείου Οικονομικών για εξάλειψη του 80%-90% των επιβαρύνσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας έγιναν με την τιμή του φυσικού αερίου στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα (σταθερά τις τελευταίες ημέρες οι τιμές είναι πάνω από 200 ευρώ) αθροίζοντας το δημοσιονομικό κόστος εξαμήνου σε 1,1 δισ. ευρώ. Ήδη όμως, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (στον ΣΚΑΙ) τον Αύγουστο η κρατική συμμετοχή στο πακέτο των επιδοτήσεων για την ενέργεια έφτασε τα 200 εκατ. ευρώ και το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης «η παρέμβαση που κάνουμε είναι τόσο μεγάλη που μόνο για τον Αύγουστο κοστίζει στον προϋπολογισμό – αφήνω όλα τα υπόλοιπα δηλαδή τα υπερέσοδα κ.τλ. που όλα γυρνάνε στους καταναλωτές – μιλώ για καθαρή επιβάρυνση του προϋπολογισμού συνεπώς χρήματα που πληρώνουν οι άλλοι φορολογούμενοι όχι χρήματα που τρέχουν από την αγορά ενέργειας που είναι 200 εκατ. €. Σε ένα μόνο μήνα. Πολλαπλασιάστε το αυτό στους πολλούς μήνες που έχουμε ακόμη πριν αποκλιμακωθούν πιθανότατα οι τιμές του αερίου».
Με «άγνωστο x» τις διεθνείς εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας, η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει «ταμείο» στο τέλος Αυγούστου σταθμίζοντας δεδομένα και κινδύνους. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει όπως πάντα ο Πρωθυπουργός και οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στη ΔΕΘ.