Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου: Δεν θα διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα στα νοικοκυριά

«Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, ώστε να εξασφαλίσουμε την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Βέβαια, έχουμε μπροστά μας αχαρτογράφητα νερά και οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, ακόμα και τα χειρότερα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αντίδραση Ηλιόπουλου.

Οικονόμου: Δεν θα διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα στα νοικοκυριά

Διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το ενδεχόμενο διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά, με φόντο την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, ώστε να εξασφαλίσουμε την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Βέβαια, έχουμε μπροστά μας αχαρτογράφητα νερά και οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, ακόμα και τα χειρότερα».

Η Ευρώπη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «βρίσκεται σε πολύ δύσκολη περίοδο. Οι τελευταίες εξελίξεις προοιωνίζουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες για ολόκληρη την ήπειρό μας. Θα αφορούν τόσο την επάρκεια όσο και τις τιμές στην ενέργεια. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στις προτάσεις του για ένα πανευρωπαϊκό μηχανισμό ενόψει του ερχόμενου χειμώνα. Η χώρα μας συνεχίζει την προετοιμασία ακόμα και για ακραία σενάρια και παράλληλα χτίζουμε πολιτικές για τη θωράκιση της κοινωνίας».

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «εντελώς ανυπόστατους» τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για ανοχή σε καρτέλ και αισχροκέρδεια όσον αφορά την ενέργεια. «Είναι έκφραση θράσους και απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκευάζει μια δική του πραγματικότητα, ψεύδεται, διαστρεβλώνει, παραποιεί. Η κυβέρνηση έχει ήδη αναπτύξει πρωτοβουλίες που βάζουν φρένο στα κέρδη των εταιριών. Διαχειριζόμαστε μια δύσκολη πραγματικότητα που οφείλεται στην πανδημία και τον πόλεμο της Ουκρανίας», σημείωσε.

Για την έξοδο του τουρκικού γεωτρυπάνου στη Μεσόγειο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «παρακολουθούμε προσεκτικά , ψύχραιμα και αποφασιστικά το θέμα. Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που επιβάλλεται για να έχουμε σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή μας».

Όσον αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων των κινητών τηλεφώνων και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, σχολίασε: «Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση τόνισε ότι επιβάλλεται η δικαιοσύνη να κάνει ό,τι πρέπει για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Επίσης, όλες οι κρατικές υπηρεσίες να συνδράμουν για να προκύψουν οι αναγκαίες απαντήσεις, ενώ ο πρωθυπουργός με άμεσα αντανακλαστικά ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής τη σύγκλιση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που συνεδρίασε την Παρασκευή. Παράλληλα», όπως είπε, «όλη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με αυτή την απειλή, υπάρχουν και έχουν καταγγελθεί περιστατικά απόπειρας παρακολούθησης πολιτικών προσώπων σε πολλές χώρες. Σήμερα, για παράδειγμα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Σπυράκη, αποκάλυψε ότι είχε δεχθεί στον υπολογιστή της κυβερνοεπίθεση. Στην έκθεση, εξάλλου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγράφονται και άλλες τέτοιες περιπτώσεις, όπως του Γάλλου ευρωβουλευτή κ. Μισέλ το 2019, των Ισπανών ευρωβουλευτών κ.κ. Ρίμπα και Σολέ. Αντίστοιχες ενδείξεις υπήρξαν και στην Ουγγαρία, σε δέκα Πολωνούς και σε άλλους Ευρωπαίους, που είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με τέτοιου είδους παράνομες πρακτικές».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «δεν έχουμε απολύτως τίποτα να κρύψουμε. Να εξετάσει η Δικαιοσύνη τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη σχετικά με την παράνομη και απαράδεκτη ενέργεια της απόπειρας παρακολούθησής του. Είναι σοβαρή περίπτωση που πρέπει να ελέγξουμε, αλλά άλλο αυτό και άλλο οι ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «και οι ευρωπαϊκές αρχές και η ελληνική πλευρά θα ψάξουν να δουν από πού προέρχεται αυτές οι απόπειρες παρακολούθησης», ενώ αναγνώρισε ότι «οφείλουμε να έχουμε πιο αποτελεσματικές απαντήσεις».

Ερωτηθείς για την αναφορά του αναπληρωτή διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου στο ενδεχόμενο συνεργασίας Μεγάλης Βρετανίας και Ελλάδας στο θέμα του δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα, απάντησε: «Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση επανένωσης των γλυπτών στον φυσικό τους χώρο, το μουσείο της Ακρόπολης, δεν θα σταματήσουμε να επιδιώκουμε την επανένωση γλυπτών και την επιστροφή τους στη χώρα μας».

Ηλιόπουλος: Και για τις παρακολουθήσεις κινητών δεν έχει ευθύνες η κυβέρνηση;

«Μετά την πανδημία με το αρνητικό ρεκόρ θανάτων σε όλη την Ευρώπη, την ενεργειακή κρίση με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη, τα καύσιμα με την ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ, ο κ. Οικονόμου σήμερα μας ενημέρωσε πως και για τις παρακολουθήσεις η κυβέρνηση δεν φέρει καμία ευθύνη γιατί «όλη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την απειλή των παρακολουθήσεων», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλος

Οπως αναφέρει, «η αλαζονεία και η μετάθεση ευθυνών στον διεθνή παράγοντα για ό,τι στραβό κάνει ο κ. Μητσοτάκης έχει καταντήσει αηδία.

Περιμένουμε από τον κ. Οικονόμου μία ξεκάθαρη απάντηση:

Ισχύει η προ μηνών δήλωσή του για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη την οποία απέδιδε σε ιδιώτες και σύμφωνα με τον οποίο «θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό εάν η κυβέρνηση γνώριζε»;

Ή ισχύει η διπλή παραδοχή του επικεφαλής της ΕΥΠ στην Επιτροπή της Βουλής πως παρακολουθούσαν τον κ. Κουκάκη;».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v