Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει την κατάθεση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού, του δεύτερου κατά σειρά εντός του 2022 στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.
Ρωσία και Ευρώπη έχουν εμπλακεί σε έναν άνευ προηγουμένου οικονομικό πόλεμο με το φυσικό αέριο να αναδεικνύεται στο απόλυτο «όπλο» της Μόσχας έναντι των ευρωπαϊκών κυρώσεων και τον Πούτιν να υποβάλλει την Ευρώπη στο μαρτύριο της σταγόνας με τις ροές μέσω του Nord Stream 1 να έχουν περιοριστεί από χθες στο 20%.
Η Ε.Ε παρατηρεί με κομμένη την ανάσα την έκρηξη των τιμών έως και τα 227 ευρώ ανά μεγαβατώρα (χθες) , οι υπουργοί Οικονομικών ανά την Ευρώπη εξαναγκάζονται να ξαναγράψουν τους προϋπολογισμούς τους, η ύφεση χτυπά την πόρτα της ευρωζώνης (η Goldman Sachs εκτιμά πως ήδη η ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο) και ο πληθωρισμός κάθε άλλο παρά έχει πει την τελευταία του λέξη στο ασύλληπτο ράλι των τελευταίων μηνών.
Στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ήδη θεωρείται μονόδρομος. Δεν είναι σαφές ακόμα εάν θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο ή νωρίτερα. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είχαν προϋπολογιστεί 1,1 δισ. ευρώ δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και το «σβήσιμο» της φωτιάς στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και ήδη τον Αύγουστο αναλώθηκαν 200 εκατ. ευρώ.
Πόσα παραπάνω θα χρειαστούν δεν είναι ακόμα σαφές. Θα εξαρτηθεί, από το πού θα φτάσουν και με τι διάρκεια οι τιμές του φυσικού αερίου ενώ στοίχημα παραμένει η υποκατάσταση μεγάλου μέρους της κατανάλωσης φυσικού αερίου από λιγνίτη με τις μηχανές να δουλεύουν πλέον στο φουλ και για λόγους επάρκειας και για λόγους άμυνας στις υψηλές πτήσεις των τιμών του φυσικού αερίου.
Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως πέρα από τις δημοσιονομικές επιβαρύνσεις ο πληθωρισμός έχει ακόμα δρόμο μπροστά του πριν πιάσει «ταβάνι» ενώ με τα σημερινά δεδομένα και με φόντο το ράλι του τουρισμού αλλά και τη δυναμική επάνοδο της ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο, ο κίνδυνος της ύφεσης για φέτος είναι εξαιρετικά περιορισμένος.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται και οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε χθες (στον ΣΚΑΙ) ότι «αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο περαιτέρω ως όπλο και κόψει στο μηδέν τις εξαγωγές, τότε φοβάμαι ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε και υψηλότερο πληθωρισμό και μεγάλη επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη…Έχουμε κάνει σενάρια με μηδενικές εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δεν πέφτουμε σε ύφεση, αλλά πλησιάζουμε πολύ κοντά στο μηδέν του χρόνου, αν γίνει κάτι τέτοιο».