Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονόμου: Η Ελλάδα θα ζητήσει εξαίρεση από τον κόφτη στο φυσικό αέριο

«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η πρόταση της Κομισιόν, καθώς αυτό θα σήμαινε για τη χώρα μας μείωση κατά 24% της κατανάλωσης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr. Παζάρια πριν το ραντεβού των υπ. Ενέργειας της ΕΕ.

Οικονόμου: Η Ελλάδα θα ζητήσει εξαίρεση από τον κόφτη στο φυσικό αέριο

«Η Ελλάδα θα ζητήσει εξαίρεση από τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν».

Αυτό έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr για την αυριανή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η πρόταση της Κομισιόν, καθώς αυτό θα σήμαινε για τη χώρα μας μείωση κατά 24% της κατανάλωσης. Η σύγκριση θα μπορούσε να γίνει με βάση την προηγούμενη χρονιά και όχι τον μέσο όρο της τελευταία δεκαετίας», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου. 

Η άρνηση της Αθήνας στην πρόταση των Βρυξελλών εδράζεται:

  • Αφενός, στο γεγονός ότι το 70% του φυσικού αερίου που εισάγουμε χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια, ενδεχόμενη μείωσή του θα προκαλούσε πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Αφετέρου, στο ότι η χώρα μας έχει θέσει τις βάσεις για την εξασφάλιση ικανοποιητικής επάρκειας και εφοδιασμού ακόμα και στο δυσμενές σενάριο αποκοπής φυσικού αερίου.

«Δεν μπορούμε να το δεχτούμε»

«Μια οριζόντια υποχρεωτική μείωση, όταν δεν χρειάζεται για χώρες που έχουν προνοήσει, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το δεχτούμε», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και υπενθύμισε μια σειρά έκτακτων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος (νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, συζητήσεις για αποθήκευση φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες της Ιταλίας και να το λάβουμε με αντίστροφη ροή, διπλασιασμό από τη ΔEΗ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη).

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν στην πρόταση για ένα νέο μηχανισμό σε επίπεδο Ευρώπης, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, με εφαρμογή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και αποσύνδεση αυτού από την ηλεκτρική ενέργεια, όπως έχει προτείνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έμφαση, δε, δίνεται και στην αυξημένη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που υποκαθιστούν το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ξορκίζουν την πιθανότητα ενεργοποίησης του μέτρου που προβλέπει το σχέδιο της ΡΑΕ για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μη χρειαστεί να πάμε στην εφαρμογή αυτού του είδους των συστάσεων. Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης, η επεξεργασία των σεναρίων και των μέτρων και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε, είναι να μην υπάρξει διατάραξη σε ό,τι αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα», ήταν το σχετικό σχόλιο του κ. Οικονόμου.

ΕΕ: Παζάρια πριν τη συνάντηση των υπ. Ενέργειας

Συνεχίζονται, στο μεταξύ, οι διαβουλεύσεις για το ενεργειακό, πριν από το έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας την Τρίτη 26/7, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Συνεδριάζουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι έχοντας στο τραπέζι τη δεύτερη πρόταση, η οποία κατατέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (24/7).

Υπάρχουν κράτη-μέλη τα οποία δείχνουν να είναι πιο ευχαριστημένα με τις τεχνικές βελτιώσεις, τις τεχνικές τροποποιήσεις που έχουν γίνει, διότι λαμβάνονται υπόψη και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά αλλά και διάφορα στοιχεία, διάφορες βελτιώσεις που είχαν ζητήσει τα κράτη τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο ακόμα χρειάζεται πολλή συζήτηση.

Για παράδειγμα Ιρλανδία, Μάλτα και Κύπρος εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι λαμβάνεται υπόψη και γίνεται μια προσπάθεια έτσι ώστε να βοηθηθούν οι χώρες που είναι σε μία ιδιαίτερη κατάσταση όπως αυτή που είναι αυτές οι τρεις, γιατί έχουν θέμα με τη διασυνδεσιμότητα.

Η Ισπανία όμως από την πλευρά της σημειώνει ότι δεν την ικανοποιεί αυτή η πρόταση, ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να έχει θέμα με το 15%, δηλαδή με το ποσοστό μείωσης της ζήτησης του φυσικού αερίου που είχε προτείνει η Κομισιόν και ζητεί μία μεγαλύτερη ευελιξία.

Αναμένεται να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η συμβιβαστική λύση κι αν αύριο, Τρίτη (26/7), στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας αναμένεται να έχουμε συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v