Γιατί η Αθήνα διαφωνεί με Κομισιόν για τον κόφτη στο αέριο

Οι λόγοι που οδήγησαν στο «όχι» στον κόφτη του 15%. Η… ομόφωνη άρνηση του ευρωπαϊκού Νότου και η κρίσιμη συνεδρίαση της 26ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Μεγάλο ζητούμενο η εξασφάλιση επάρκειας της χώρας και εφοδιασμού.

Γιατί η Αθήνα διαφωνεί με Κομισιόν για τον κόφτη στο αέριο

Η μία μετά την άλλη, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου απορρίπτουν την πρόταση της Κομισιόν για εθελοντική μείωση απ’ όλα τα κράτη-μέλη της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο μέχρι και τον Μάρτιο του 2023. Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους και καταθέσει αντιπροτάσεις για να μη διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα.

Κάποιοι μιλούν για πολιτική συμμαχία του Νότου απέναντι στους βόρειους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα από το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού αερίου, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και καθοριστική θεωρείται πλέον η 26η Ιουλίου, όταν θα συνεδριάσει για το θέμα το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για τη μείωση 15% στη χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου», διεμήνυσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπενθυμίζοντας τις κατατεθειμένες προτάσεις και σε ό,τι αφορά στις τιμές και σε σχέση με την προμήθεια. «Και σε αυτές τις προτάσεις θα επιμείνουμε», τόνισε, σημειώνοντας ότι η κατεύθυνση των προτάσεων αυτών μπορεί να δώσει πολύ ουσιαστικές και κρίσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στα ευρωπαϊκά κράτη και στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Η άρνηση της Αθήνας στην πρόταση των Βρυξελλών εδράζεται:

  • Αφενός, στο γεγονός ότι το 70% του φυσικού αερίου που εισάγουμε χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια, ενδεχόμενη μείωσή του θα προκαλούσε πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Αφετέρου, στο ότι η χώρα μας έχει θέσει τις βάσεις για την εξασφάλιση ικανοποιητικής επάρκειας και εφοδιασμού ακόμα και στο δυσμενές σενάριο αποκοπής φυσικού αερίου.

«Δεν μπορούμε να το δεχτούμε»

«Μια οριζόντια υποχρεωτική μείωση, όταν δεν χρειάζεται για χώρες που έχουν προνοήσει, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το δεχτούμε», δήλωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας και υπενθύμισε μια σειρά έκτακτων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος (νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, συζητήσεις για αποθήκευση φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες της Ιταλίας και να το λάβουμε με αντίστροφη ροή, διπλασιασμό από τη ΔΕΗ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη).

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν στην πρόταση για ένα νέο μηχανισμό σε επίπεδο Ευρώπης, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, με εφαρμογή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και αποσύνδεση αυτού από την ηλεκτρική ενέργεια, όπως έχει προτείνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έμφαση, δε, δίνεται και στην αυξημένη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που υποκαθιστούν το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ξορκίζουν την πιθανότητα ενεργοποίησης του μέτρου που προβλέπει το σχέδιο της ΡΑΕ για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μη χρειαστεί να πάμε στην εφαρμογή αυτού του είδους των συστάσεων. Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης, η επεξεργασία των σεναρίων και των μέτρων και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε, είναι να μην υπάρξει διατάραξη σε ό,τι αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα», ήταν το σχετικό σχόλιο του κ. Οικονόμου.

Και αυτό, την ώρα που ξαναρχίζει η λειτουργία του Nord Stream 1, με μειωμένες όμως ροές (30% - 40% της συνολικής χωρητικότητας του αγωγού), σε μια προσπάθεια της Μόσχας -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, χωρίς όμως να υπάρξει απόθεμα ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Γεγονός που εκτοξεύει την τιμή του αερίου και αυτομάτως ανεβάζει τον βαθμό εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, στο πλαίσιο του εξελισσόμενου ενεργειακού πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v