Τουρισμός: Ελλειμμα 1,2 εκατ. θέσεων εργασίας απειλεί την ανάκαμψη

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη του τουρισμού, εάν δεν καλυφθούν οι κενές θέσεις απασχόλησης, κρούουν Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού και Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού. Προτάσσουν έξι μέτρα.

Τουρισμός: Ελλειμμα 1,2 εκατ. θέσεων εργασίας απειλεί την ανάκαμψη

Περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τουρισμό δεν έχουν καλυφθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην ανάκαμψη του κλάδου.

Τα ταξιδιωτικά γραφεία είναι εκείνα που καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο εργατικού δυναμικού, καθώς σχεδόν μία στις τρεις θέσεις απασχόλησης (περίπου το 30%) δεν έχει καλυφθεί εν μέσω της τουριστικής σεζόν.

Σε δεινή θέση βρίσκονται, την ίδια στιγμή, ο κλάδος των αερομεταφορών και ο ξενοδοχειακός τομέας, με μία στις πέντε θέσεις εργασίας, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 21%-22%, να μην έχει καλυφθεί.

Την έλλειψη εργαζομένων στον τουριστικό και ταξιδιωτικό κλάδο, μία τάση που εντάθηκε κατά την υγειονομική κρίση, ανέδειξε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council-WTTC).

Είναι ενδεικτικό ότι το 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού σε ολόκληρη την Ε.Ε. υπέστη απώλεια σχεδόν 1,7 εκατ. θέσεων εργασίας. Το 2021, όταν οι κυβερνήσεις άρχισαν να χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και η επιθυμία των ταξιδιωτών για αποδράσεις άρχισε να επανέρχεται, η άμεση συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία της Ε.Ε. ανέκαμψε κατά 30,4%, «επαναφέροντας» 571.000 θέσεις εργασίας.

Φέτος, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού προβλέπει ότι η ανάκαμψη του κλάδου θα συνεχίσει να επιταχύνεται και θα φτάσει σχεδόν τα προ πανδημίας επίπεδα, με τη συνεισφορά του κλάδου στην ευρωπαϊκή οικονομία να ενισχύεται κατά 32,9%.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού προτάσσουν την υιοθέτηση έξι μέτρων που μπορούν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας για την αντιμετώπιση την έλλειψης εργαζομένων στον κλάδο.

Συγκεκριμένα, προτείνεται:

  1. Διευκόλυνση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού εντός των χωρών και ενίσχυση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, παρέχοντας θεωρήσεις και άδειες εργασίας.
  2. Eνεργοποίηση της ευέλικτης και εξ αποστάσεως εργασίας όπου είναι εφικτό, ιδιαίτερα εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εξακολουθούν να εμποδίζουν τους εργαζόμενους να μετακινούνται ελεύθερα εκτός συνόρων.
  3. Εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας για την ενίσχυση της ελκυστικότητας του κλάδου.
  4. Αναβάθμιση της εκπαίδευσης και παροχή κατάρτισης στους εργαζόμενους, εφοδιάζοντάς τους με νέες και βελτιωμένες δεξιότητες.
  5. Δημιουργία κατάλληλων συνθηκών εκπαίδευσης και μαθητείας, καθώς και συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων κατάρτισης που βασίζονται στη μαθητεία.
  6. Υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογικών και ψηφιακών λύσεων για τη βελτίωση των καθημερινών λειτουργιών.

Οι δύο φορείς εκτιμούν ότι με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν περισσότερους εργαζόμενους, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στον κλάδο να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση και να επιταχύνει περαιτέρω την ανάκαμψή του, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά για την οικονομική ευημερία της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v