Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτό είναι το Εθνικό Σχέδιο αν κλείσει τη στρόφιγγα η Μόσχα

Σε διαβούλευση τίθεται το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας. Ασπίδα η ενίσχυση του λιγνίτη αλλά και η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία. «Εθελοντική» μείωση της κατανάλωσης. Τι γίνεται σε περίπτωση συναγερμού.

Αυτό είναι το Εθνικό Σχέδιο αν κλείσει τη στρόφιγγα η Μόσχα

Θέμα 24ωρων είναι να τεθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε δημόσια διαβούλευση η δέσμη δράσεων που θα διασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα, στην περίπτωση που διακοπεί η τροφοδοσία της με φυσικό αέριο από τη Μόσχα. Το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης πρόκειται να τεθεί από τη ΡΑΕ σε διαβούλευση το αργότερο έως μεθαύριο, Πέμπτη, περιλαμβάνοντας τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στα οποία έχει καταλήξει στις συνεδριάσεις της η ομάδα διαχείρισης κρίσεων, για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου σεναρίου.

Στο ενδεχόμενο διακοπής των ρωσικών αγωγών, σύμφωνα με το Σχέδιο, κομβικό ρόλο αναμένεται να παίξει η ενίσχυση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔEΗ. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, η αξιοποίηση του λιγνίτη ως αναχώματος για την ενεργειακή επάρκεια συζητήθηκε στη σύσκεψη της προηγούμενης Πέμπτης στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και αποφασίστηκε να διπλασιαστεί η λιγνιτική παραγωγή για το επόμενο 12μηνο, από 5 σε 10 TWh.

Προς τούτο, θα επαναλειτουργήσει το εγκαταλειμμένο ορυχείο της Βεύης στη Φλώρινα, ενώ σχεδιάζεται η διάνοιξη νέων σημείων εξόρυξης λιγνίτη στο Νότιο Πεδίο Πτολεμαΐδας, που ανήκει στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Ως αποτέλεσμα, το 20% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας θα προέρχεται από την παραγωγή λιγνίτη, όταν μέχρι σήμερα το μερίδιο του ορυκτού καυσίμου δεν υπερέβαινε το 10%.

Το Σχέδιο θα συγκεκριμενοποιεί επίσης την ποσότητα του αερίου που σχεδιάζεται να αποθηκευτεί στην Ιταλία, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της Ελλάδας στον Κανονισμό, ο οποίος εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ε.Ε., για την προετοιμασία των κρατών-μελών ενόψει του επόμενου χειμώνα. Για τα (λίγα) κράτη όπως η Ελλάδα που δεν διαθέτουν εγχώρια αποθήκη καυσίμου, προβλέπεται ότι έως το επόμενο φθινόπωρο θα έχουν αποθηκεύσει σε μία υποδομή γειτονικής χώρας ποσότητα αερίου ίση με το 15% της περσινής ετήσιας κατανάλωσής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, με το Σχέδιο η ΡΑΕ θα θέτει ως ανώτερο όριο αποθήκευσης ποσότητα αερίου ίση με τις 1,7-1,8 TWh (Τεραβατώρες), αν και η υποχρέωση του 15% αντιστοιχεί στην περίπτωση της Ελλάδας σε περίπου 8 TWh. Η μειωμένη ποσότητα οφείλεται στους τεχνικούς περιορισμούς ανάκτησης του αποθηκευμένου καυσίμου, η οποία μπορεί να γίνει μόνο μέσω εικονικής ανάστροφης ροής του αγωγού ΤΑΡ.

Η ακριβής ποσότητα που θα αποθηκευτεί, θα προσδιορισθεί από τη ΡΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη και τα σχόλια που θα διατυπωθούν στη διαβούλευση. Το αέριο θα έχει διοχετευθεί σε αποθήκη στην Ιταλία έως τον Οκτώβριο, όπου και θα παραμείνει για πέντε μήνες.

Για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, στο Σχέδιο προβλέπεται επίσης η χρήση καυσίμου ντίζελ στις πέντε μονάδες φυσικού αερίου που έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Παράλληλα, ως «αντίδοτο» στην εξάλειψη του ρωσικού αερίου θα επιχειρηθεί να λειτουργήσει και η ενίσχυση των εισαγωγών φορτίων LNG από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα φορτία για παραγγελία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντική ευελιξία στην προοπτική ενίσχυσης των εισαγωγών θα προσδώσει η πλωτή δεξαμενή (FSU), η οποία έως το τέλος του μήνα θα τεθεί σε λειτουργία στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, αυξάνοντας την υφιστάμενη δυναμικότητα του τέρμιναλ και των τριών χερσαίων δεξαμενών του.

Η ΡΑΕ θα προτείνει επίσης τη διεξαγωγή ενημερωτικών εκστρατειών του καταναλωτικού κοινού, για την εξοικονόμηση ενέργειας σε εθελοντική βάση. Σε περίπτωση που κηρυχθεί Κατάσταση Συναγερμού 3, αν δηλαδή έχει διαταραχθεί η τροφοδοσία σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορεί να διασφαλισθεί η κάλυψη των αναγκών των προστατευόμενων καταναλωτών, προβλέπεται η διακοπή ή ο περιορισμός της παροχής καυσίμου σε κατηγορίες πελατών, κατά σειρά προτεραιότητας. Έτσι, στην πρώτη σειρά της λίστας βρίσκονται οι επιλέξιμες βιομηχανίες, ενώ ακολουθούν οι ηλεκτροπαραγωγοί με αέριο και οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v