Μια εμπιστευτική επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννης Λιανός στον πρόεδρο και στους αντιπροέδρους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία εκφράζει επιφυλάξεις για την ικανότητα της νέας (πλέον) αντιπροέδρου της Αρχής να αντεπεξέλθει στον ρόλο της, στάθηκε η αφορμή για να αποκαλυφθεί η σοβούσα κόντρα του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη με τον κ. Λιανό.
Η επιστολή του κ. Λιανού, την οποία ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζει μιλώντας στο Euro2day.gr ως «απαράδεκτη και αντιθεσμική», δεν απέτρεψε τον διορισμό της Χαρίκλειας Νικολοπούλου στη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και αυτό γιατί την απόφαση αυτή τη λαμβάνει η Βουλή. «Δεν προβλέπεται από τη διαδικασία η συναίνεση ή έστω η έκφραση γνώμης του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον διορισμό του αντιπροέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής. Αυτή είναι κυβερνητική απόφαση και απόφαση της Βουλής και όχι του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού», λέει ο κ. Γεωργιάδης στο Euro2day.gr.
Με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννη Λιανό να απαντά: «Ηταν χρέος μου να εκφράσω τη γνώμη μου, τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις μου, έστω και αν δεν μου ζητήθηκε. Εφόσον είχα αυτούς τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις, θεώρησα καλύτερο από το να σιωπήσω, να τις γνωστοποιήσω στην Κυβέρνηση και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Είναι κάτι που θεωρώ πως όφειλα να κάνω».
«Εξέφρασα μια γνώμη θεσμικά», λέει ο κ. Λιανός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα αντιπρόεδρος έχει μεν τις γνώσεις και συνέδραμε στην ολοκλήρωση της κλαδικής έρευνας της Επιτροπής για το Fintech, ωστόσο έχει καθυστερήσει αρκετά την υπόθεση για τις τράπεζες, ενώ έχει αντισταθεί να συνδράμει στο μεταρρυθμιστικό έργο της Αρχής.
Στη νέα αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Χ. Νικολοπούλου είχε ανατεθεί η Δ' Διεύθυνση -Χρηματοοικονομικός Τομέας, ενώ υπήρξε χειρίστρια των υποθέσεων που εκκίνησαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από το φθινόπωρο του 2019 σχετικά με πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές στις χρεώσεις των τραπεζών και τον αποκλεισμό ανταγωνιστών.
Η έρευνα ξεκίνησε με έφοδο κλιμακίων της Αρχής στα γραφεία τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Μέχρι στιγμής αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τον κ. Λιανό, η υπόθεση έχει καθυστερήσει σημαντικά με βάση τους αρχικούς προγραμματισμούς της Αρχής και αδικαιολόγητα με βάση τους πρόσθετους ανθρώπινους πόρους που διατέθηκαν.
«Κάποια στιγμή, το 1/3 του προσωπικού της Αρχής ασχολούνταν με τη συγκεκριμένη υπόθεση ενώ η κυρία Νικολοπούλου είχε πλαισιωθεί και από συναδέλφους έμπειρους για να προχωρήσει τα πράγματα, γιατί με ανησυχούσε η καθυστέρηση», λέει ο κ. Λιανός.
Πριν από λίγες ημέρες, η κυρία Νικολοπούλου τοποθετήθηκε σε άλλη διεύθυνση της Αρχής ενώ η υπόθεση των τραπεζών, που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης, ανατέθηκε σε άλλον διευθυντή.
Ο αρχικός προγραμματισμός, με βάση τους πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό που έχει διαθέσει η Αρχή για την υπόθεση, ήταν να είχε ολοκληρωθεί μέσα σε 3 έτη. «Αυτό δεν θα το καταφέρουμε. Θεωρώ όμως ότι θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες», λέει ο κ. Λιανός, για τον οποίο η συγκεκριμένη υπόθεση είναι νούμερο ένα προτεραιότητα. Ωστόσο, δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί. «Είναι ζήτημα της Γενικής Διεύθυνσης», λέει.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα από τη Γενική Διεύθυνση και εφόσον υπάρχει παράβαση, η υπόθεση περνά στα χέρια του εισηγητή και μετά στην Ολομέλεια της Αρχής.
Με βάση στατιστικές αναλύσεις ανεξάρτητων ερευνητών για τις διεκπεραιωθείσες υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η μέση χρονική διάρκεια υποθέσεων που χειρίστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα έτη 2001-2015, από την εκκίνηση της έρευνας έως την έκδοση απόφασης, ήταν περίπου 50 μήνες.
Εκτός από το θέμα των τραπεζών, η σκόνη που σηκώθηκε από την επιστολή του προέδρου της Αρχής εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το πώς θα πορευτεί η Ανεξάρτητη Αρχή από εδώ και πέρα. Πώς οι δύο επικεφαλής της θα μπορέσουν να συνυπάρξουν, να συνεργαστούν και να παράγουν έργο.
«Πραγματικά ελπίζω να συνεργαστούμε και εύχομαι να έχω κάνει λάθος ως προς την κρίση μου και να διαψευστώ πλήρως. Αλλά αυτό που με ανησυχεί, είναι αυτή η αντίδραση στη μεταρρύθμιση, στην αλλαγή να γίνουμε πιο διαφανείς. Η στείρα άρνηση», λέει ο κ. Λιανός. Στην επιστολή του ο κ. Λιανός αναφέρει πως η κ. Νικολοπούλου έχει επιδείξει αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις, στην αξιολόγηση των ομάδων και του προσωπικού.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η συνύπαρξη των δύο κάτω από την ίδια στέγη φαντάζει κάτι περισσότερο από δύσκολη, αν όχι αδύνατη, σε μια κρίσιμη περίοδο για την αγορά.
Το ερώτημα είναι αν ο κ. Λιανός σκοπεύει να παραιτηθεί, τη στιγμή που η νέα αντιπρόεδρος, ο πιο στενός συνεργάτης του, δεν χαίρει της εκτίμησής του. «Έχω σκοπό να ολοκληρώσω τη θητεία και τον προγραμματισμό μου. Είμαι επαγγελματίας και από τη δική μου την πλευρά θα συνεργαστώ και θα φέρω εις πέρας την αποστολή», δηλώνει στο Euro2day.gr.
* Δείτε την επιστολή Λιανού στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.