Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτίζεται δημοσιονομικός χώρος για νέο πακέτο στήριξης

«Χαμόγελα» από τα πρώτα στοιχεία για τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο. Ο τουρισμός γεμίζει τα ταμεία και ανοίγει τον δρόμο σε νέες παρεμβάσεις. Ποιες επιλογές βρίσκονται στη φαρέτρα του οικονομικού επιτελείου.

Χτίζεται δημοσιονομικός χώρος για νέο πακέτο στήριξης

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα πρέπει να αναμένεται η νέα δέσμη μέτρων της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, αφού έχουν προηγηθεί τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο.

Νωρίτερα, στις 9 Ιουνίου, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει νέο άλμα του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή σε επίπεδα σαφώς πάνω από το 11%. Σε αυτή την κατεύθυνση δείχνουν οι εκτιμήσεις της Eurostat για εναρμονισμένο πληθωρισμό στο 10,7% τον Μάιο. Οι ανακοινώσεις επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες του οικονομικού επιτελείου και θέτουν πλέον την κυβέρνηση, με απόλυτη σαφήνεια, σε τροχιά λήψης πρόσθετων «πυροσβεστικών» μέτρων . Τα καλά νέα είναι ότι ο απαιτούμενος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος έχει αρχίσει να μορφοποιείται.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μάιος, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, κλείνει με νέα υπέρβαση φορολογικών εσόδων, με φόντο το ράλι των τουριστικών εισπράξεων σε μια χρονιά που θυμίζει 2019, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς.

Στο τετράμηνο, τα φορολογικά έσοδα ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού κατά 1,745 δισ. ευρώ, με την ηγεσία του υπουργείου να υποστηρίζει πως ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος είχε ήδη αξιοποιηθεί με τις παρεμβάσεις που έχουν προηγηθεί (επιταγή ακρίβειας, fuel pass , επιδότηση ντίζελ κ.λπ). Αν ο Μάιος αποδειχθεί τόσο καλός όσο και ο Απρίλιος (υπέρβαση εσόδων 506 εκατ. ευρώ), διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για μια σημαντική παρέμβαση. Το «ταμείο» όμως θα γίνει γύρω στις 15 Ιουνίου, χρονικό ορόσημο μετά το οποίο θα πρέπει να αναμένονται οι όποιες ανακοινώσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζεται βέβαιος τις τελευταίες ημέρες πως ο απαιτούμενος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα εξασφαλιστεί. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης «φωτογραφίζει» πιθανές παρεμβάσεις για τα καύσιμα και τις πλέον ευάλωτες οικονομικά τάξεις ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεων και στον ΦΠΑ στο ψωμί (σήμερα 13%).

Το εύρος των παρεμβάσεων θα κριθεί από το εύρος του δημοσιονομικού χώρου αλλά θεωρείται βέβαιο πως όσο μεγάλο και εάν είναι το «πακέτο», δεν θα σβήσει τη φωτιά της ακρίβειας. Είναι τέτοιο το μέγεθος του προβλήματος, που θα απαιτούσε δισεκατομμύρια μέτρων σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και αβέβαιο σκηνικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v