Μία θέση στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς τουρισμού πολυτελείας καταλαμβάνει η Ελλάδα, με την προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλού εισοδηματικού προφίλ να αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό.
Η συνεισφορά του τουρισμού υψηλής ποιότητας στην ελληνική οικονομία αποτυπώνεται στην έρευνα «High-end Tourism, a strong driver in Europe», βάσει της οποίας, o high end τουρισμός στη χώρα μας αντιπροσωπεύει το 7% του ΑΕΠ και αποτιμάται σε 10 δισ. ευρώ ετησίως.
Μάλιστα, περίπου το 6% του συνόλου του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας αφορά μονάδες 5 αστέρων, τη στιγμή που σε άλλες χώρες, στις οποίες η συνεισφορά του τουρισμού πολυτελείας είναι αισθητά μεγαλύτερη, το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 4%.
Συγκεκριμένα, μόνο το 4% των ξενοδοχείων της Ισπανίας είναι 5 αστέρων, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία να διαμορφώνεται στο 1,7% και στη Γαλλία να τοποθετείται στο 3%. Εξαίρεση αποτελεί η Πορτογαλία, τα πολυτελή ξενοδοχεία της οποίας αντιπροσωπεύουν το 6%-7% του δυναμικού της, ενώ όλο και περισσότερες είναι οι χώρες που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες τους με στόχο την προσέλκυση high end ταξιδιωτών.
Συνολικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο τουρισμός πολυτελείας αποτιμάται σε 130 - 170 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που θα μπορούσε να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί, προσεγγίζοντας τα 520 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση μέχρι το 2030-2035, υπό την προϋπόθεση αφενός να πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε επίπεδο υποδομών και εκπαίδευσης και αφετέρου να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Με βάση την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Bain and Company για λογαριασμό της European Cultural and Creative Industries Alliance (ECCIA), εξαιτίας της πανδημίας και των ταξιδιωτικών περιορισμών που είχαν τεθεί σε ισχύ ο ευρωπαϊκός τουρισμός πολυτελείας απώλεσε 65-75 δισ. ευρώ το 2020.
Ο high end τουρισμός στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 22% των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό. Και μπορεί μόνο το 2% των καταλυμάτων να είναι υψηλών προδιαγραφών, ωστόσο, ο υψηλής ποιότητας τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 22% των δαπανών για διαμονή·και έως το 33% των δαπανών που κατευθύνονται σε πολιτιστικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες και σε αγορές.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ημερήσια δαπάνη των τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου είναι 8 φορές μεγαλύτερη από αυτή ενός μέσου ταξιδιώτη, με τον high-end τουρισμό να έχει, επίσης, πολλαπλασιαστικά οφέλη και ως προς την απασχόληση. Η Γαλλία (22-27 δισ. ευρώ), η Γερμανία (5-10 δισ. ευρώ), η Ιταλία (25 δισ. ευρώ), η Ισπανία (20-25 δισ. ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (30-35 δισ. ευρώ) «παράγουν» περίπου το 75% της αξίας του τουρισμού υψηλής ποιότητας στη Γηραιά Ήπειρο.