Μπορεί η 14η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία τον Μάιο να καταδεικνύει μία εικόνα επίσπευσης των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο, στο μεσοδιάστημα έχουν ανακύψει ζητήματα που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εμπλοκές και νέες καθυστερήσεις.
Για παράδειγμα, στην Έκθεση αναφέρεται ως δεδομένο ότι το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώνει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς ως τα τέλη Μαΐου η ΡΑΕ θα εγκρίνει την πιστοποίηση των τριών Εταιρειών Διανομής, γεγονός που θα επιτρέψει το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής ως τα μέσα Ιουνίου. Μάλιστα, η Κομισιόν χαρακτηρίζει «σημαντική» την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, γιατί εκτιμά ότι «ο αγοραστής, μία ιταλική εταιρεία, αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση και την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της χώρας».
Κατά πόσο όλα αυτά θα προχωρήσουν όπως περιγράφονται στην Έκθεση του Μαΐου είναι ένα ερώτημα, μετά την αντίδραση της Italgas στους όρους που θέτει η ΡΑΕ για την πιστοποίηση των τριών ΕΔΑ ως ανεξάρτητων Διαχειριστών. Το κείμενο πράγματι έχει ετοιμαστεί και θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, αλλά εναπόκειται πλέον στην ιταλική εταιρεία αν θα το αποδεχτεί ως έχει ή αν θα προχωρήσει σε έννομες αντιδράσεις.
Εξάλλου, για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, τα χρονοδιαγράμματα όλο και πηγαίνουν προς τα πίσω. Με βάση το τελευταίο που περιγράφεται στην Έκθεση του Μαΐου, αναφέρεται ότι το πρώτο σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης αναμένεται να δοθεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές έως τα τέλη του μηνός, οι δεσμευτικές προσφορές τοποθετούνται ως τα τέλη Ιουλίου και η ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή ως τα τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, η Κομισιόν επισημαίνει ότι όλα αυτά εξαρτώνται από τις ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕ για τον Κανονισμό Τιμολόγησης και την κοινωνικοποίηση του έργου, που θεωρεί ότι έχουν καθυστερήσει, αλλά εκτιμά ότι θα εκδοθούν ως τα τέλη Μαΐου. Η Επιτροπή παραθέτει μεν το νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης, αλλά την ίδια στιγμή εμφανίζεται επιφυλακτική «για την έγκαιρη έκδοση του πλαισίου καθορισμού των τιμολογίων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας».
Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η Κομισιόν αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι η ιδιωτικοποίησή της δεν πρόκειται να προχωρήσει, καθώς, όπως επισημαίνει, η έκβαση της ανοικτής δικαστικής διαμάχης της εταιρείας με την ELFE μπορεί να τραβήξει για άλλα 2-3 χρόνια. Αναφέρει, πάντως, ότι το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει σε αυτή τη φάση άλλες δυνατότητες ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.
Μία ακόμη ενεργειακή ιδιωτικοποίηση που περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να γίνεται γι’ αυτήν ουδέποτε αναφορά στις Εκθέσεις της Κομισιόν, οδεύει, όπως δείχνουν οι ενδείξεις στις… καλένδες. Πρόκειται για την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ, για τη διάσωση της οποίας δεν έγινε εφικτό να υπάρξει συντονισμός και κοινές αντιλήψεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα υπουργεία, Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος-Ενέργειας.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, συζητείται ακόμη ποιο ή ποια από τα τρία υπουργεία θα προχωρήσουν σε δέσμευση πόρων για την αποζημίωση των εργαζομένων! Όταν είχε προηγηθεί δέσμευση απέναντι στους επενδυτές ότι η επίλυση του εργασιακού θα είχε οριστικοποιηθεί πριν από τις δεσμευτικές προσφορές και όταν είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου οι σχετικές διαδικασίες από την Ειδική Διαχείριση!
Έτσι κι αλλιώς, το εργασιακό μπλοκάρει την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ. Στις 6 Μαΐου επρόκειτο να συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει τα 5 σωματεία της ΛΑΡΚΟ για την αναστολή της διαδικασίας της διαβούλευσης για τις ομαδικές απολύσεις. Ο Ειδικός Διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ ζήτησε από το δικαστήριο αναβολή λίγων ημερών, προκειμένου να υποβάλει στους εργαζόμενους μία νέα πρόταση. Τελικά η αναβολή δόθηκε για τις 17 Ιουνίου.
Τα σωματεία των εργαζομένων έστειλαν στις 17 Μαΐου εξώδικη πρόσκληση στην Ειδική Διαχείριση να προσέλθει σε διαβουλεύσεις, με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με πηγές των εργαζομένων, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής ανταπόκριση, ενώ ούτε ο Ειδικός Διαχειριστής έχει διατυπώσει κάποια νέα πρόταση προς τους εργαζομένους.
Οι δεσμευτικές προσφορές για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και την πώληση των μεταλλείων, διαγωνισμοί που τρέχουν αντίστοιχα ΤΑΙΠΕΔ και Ειδική Διαχείριση, ήταν να υποβληθούν στις 5 Μαΐου. Ανεπίσημα διέρρευσε ότι δίνεται προθεσμία ενός μηνός, αλλά είναι σαφές ότι ούτε αυτή θα τηρηθεί. Και στο μεταξύ, όσο επισημοποιείται η εκλογολογία, λένε ενημερωμένες πηγές, τόσο θα απομακρύνεται η προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ.