Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Στο 85% του 2019 η επιβατική κίνηση Απριλίου

Κερδίζει έδαφος το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, με τον αριθμό των ταξιδιωτών τον Απρίλιο να ανέρχεται σε 1,68 εκατ. και να καταγράφει απόκλιση 15,5% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Στο 85% του 2019 η επιβατική κίνηση Απριλίου

Πρόσω ολοταχώς με στόχο την ανάκτηση του χαμένου εδάφους κινείται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, με την ψαλίδα των αφίξεων σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα να κλείνει όλο και περισσότερο. Στο μείον 15,5% συγκριτικά με το 2019 διαμορφώθηκε η κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Απρίλιο, όταν και διακινήθηκαν 1,68 εκατ. ταξιδιώτες. Σε σχέση, δε, με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 η συνολική κίνηση πενταπλασιάστηκε και κατέγραψε άνοδο 428,2%.

Η περίοδος του Πάσχα -τόσο των Καθολικών όσο και των Ορθοδόξων-, που σηματοδότησε την επιστροφή στην κανονικότητα έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της υγειονομικής κρίσης, αποτέλεσε σημαντική τονωτική ένεση για την κίνηση εσωτερικού τον Απρίλιο, που παρουσίασε μικρή υστέρηση σε ποσοστό 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Πάνω από 548 χιλιάδες ταξιδιώτες διακινήθηκαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας έναντι 160 χιλιάδων περίπου το 2021, με την αύξηση να ξεπερνά το 244%.

Αντίστοιχα, σημάδια ανάκαμψης παρουσίασε και η διεθνής επιβατική κίνηση, η οποία διαμορφώθηκε στο μείον 20% σε σχέση με το 2019 και στο συν 612% συγκριτικά με πέρυσι, με 1,13 εκατ. ταξιδιώτες να προσγειώνονται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Συνολικά, κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 4,5 εκατ., παραμένοντας μειωμένη κατά 29,6% σε σύγκριση με το 2019. Σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021, η άνοδος υπερέβη το 350%. Οι επιβάτες εσωτερικού ανήλθαν σε 1,6 εκατ. και παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 21,4%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες προσέγγισαν τα 3 εκατ. (2,9 εκατ.) και σημείωσαν πτώση κατά 33,3% σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού.

Ως προς την κίνηση αεροσκαφών, ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2022 ανήλθε σε 49.762, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 13,8% σε σχέση με το 2019, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις παρέμειναν μειωμένες σε σύγκριση με το 2019, κατά 4,5% και 20,3% αντίστοιχα.

Στις πρώτες θέσεις των ταξιδιωτών που προσγειώθηκαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας τον Απρίλιο ήταν οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, και οι Κύπριοι, ενώ ιδιαίτερη ήταν και η ζήτηση που διαπιστώθηκε από τουρίστες που προέρχονται από το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Αυστρία, τρεις χώρες από τις οποίες καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον για τη φετινή σεζόν.

Ενδεικτικό της δυναμικής που ανακτά η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός, και συνολικά η Ελλάδα, είναι τα δρομολόγια που παρατείνουν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα κάποιες αεροπορικές εταιρείες, με πιο πρόσφατα τα παραδείγματα των Jet2.com και Jet2holidays, που ανακοίνωσαν την έναρξη των χειμερινών δρομολογίων τους από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Αθήνα, και της αμερικανικής Delta Airlines, η οποία προτίθεται να παρατείνει τις πτήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.

Για τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, πάντως, σύμφωνα με το Recovery Tracker του Iνστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE), που αντλεί στοιχεία από τον εξειδικευμένο σε θέματα αερομεταφορών οργανισμό OAG, οι περισσότερες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις με προορισμό τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έχουν προγραμματιστεί από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (περισσότερες από 60.000) και έπονται η Ιταλία, η Γαλλία και η Κύπρος. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Τουρκία, η Ελβετία, η Ολλανδία και το Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v