Διπλό «χτύπημα» στον εφιάλτη των λογαριασμών ενέργειας και στην ακρίβεια που βιώνουν καθημερινά νοικοκυριά και επαγγελματικές ομάδες σχεδιάζει η κυβέρνηση, έχοντας βάλει ήδη στην άκρη 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό έως το τέλος του έτους.
Σε αυτόν τον «κουμπαρά» έρχονται να προστεθούν κεφάλαια της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο μέχρι σήμερα καλύπτει τις μηνιαίες επιδοτήσεις, ανοίγοντας μια ομπρέλα προστασίας 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρηθεί εφιάλτης με ημερομηνία λήξης, η κυβερνητική παρέμβαση εξετάζεται να εκτείνεται σε περίοδο 6 συν 6 μηνών, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό ακόμα και στα 5 δισ. ευρώ, προκειμένου να υπάρχει μια περίοδος σχετικής ασφάλειας έως το καλοκαίρι του 2023.
Τα μέτρα σχεδιάζεται να ανακοινωθούν σε δύο φάσεις, «δεν έχουν ακόμα τελεσιδικήσει», σημειώνει πηγή με γνώση των διεργασιών, αποκαλύπτοντας πως εκτός από την παρέμβαση η οποία στόχο θα έχει την επάνοδο των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα κοντά στα προ κρίσης, μελετάται μια ακόμα κίνηση στήριξης «κοινωνικο-επαγγελματικών ομάδων», με στόχο να υπάρξει πτωτική επίδραση και στο ύψος του πληθωρισμού.
Το δεύτερο αυτό πακέτο τελεί ακόμα υπό επεξεργασία, ενώ για την κεντρική παρέμβαση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού πολλά θα εξαρτηθούν και από το εάν η Ευρώπη θα κάνει τελικά ένα συντονισμένο βήμα αντιμετώπισης του πανευρωπαϊκού προβλήματος που έστειλε τον Απρίλιο τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη στο 7,5% (στην Ελλάδα στο 9,4%!).
4,4 δισ. ευρώ και… συνεχίζουμε
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν πριν από λίγες ημέρες ενσωματώνει μέτρα συνολικού ύψους 4,336 δισ. ευρώ για το 2022, έναντι μόλις 991 εκατ. ευρώ το 2021 (από 0,5% του ΑΕΠ σε 2,2% του ΑΕΠ) για την αντιμετώπιση των πιέσεων από την ενεργειακή ακρίβεια και τον πληθωρισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τη μερίδα του λέοντος με 3,614 δισ. ευρώ απορροφούν οι επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης , στα 324 εκατ. ευρώ φτάνουν οι ενισχύσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά, στα 130 εκατ. ευρώ οι επιδοτήσεις για αγορά καυσίμων μετά την έκρηξη τιμών, χώρια τα 90 εκατ. ευρώ επιπλέον για την επιδότηση θέρμανσης.
Η απειλή του πληθωρισμού
Στο βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας περιορίζεται φέτος στο 3,1% (από 4,5%) και ο πληθωρισμός εκτινάσσεται σε μέσα επίπεδα στο 5,6% (από 0,8%).
Η κρισιμότητα ελέγχου του πληθωρισμού, ξέχωρα από το πολιτικό κόστος το οποίο ξεκάθαρα βαραίνει στο τραπέζι της κυβέρνησης, αναδεικνύεται και από ανάλυση η οποία ενσωματώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Δύο μονάδες υψηλότερου μέσου πληθωρισμού φέτος συνεπάγεται απώλειες μίας μονάδας στο πραγματικό ΑΕΠ, 1,3 μονάδας στην ιδιωτική κατανάλωση, 2,2 μονάδων στις επενδύσεις και 1,7 μονάδας στις εξαγωγές.
Αντίθετα, αν ο πληθωρισμός αποδειχθεί μικρότερος κατά μία μονάδα σε σχέση με τις βασικές προβλέψεις, το ΑΕΠ «κερδίζει» μισή μονάδα, η ιδιωτική κατανάλωση 0,6, οι επενδύσεις 1,1 και οι εξαγωγές 0,8 μονάδες.