Τέσσερις στους 10 βιοτέχνες φοβούνται για τις επιχειρήσεις τους

Περισσότερο ικανοποιημένες οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με το οικονομικό βαρόμετρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Οι μισές θα διατηρήσουν τους εργαζόμενούς τους. Ζητούν μέτρα για συγκράτηση των ανατιμήσεων.

Τέσσερις στους 10 βιοτέχνες φοβούνται για τις επιχειρήσεις τους

Ικανοποιητική κρίνουν 6 στους 10 Θεσσαλονικείς βιοτέχνες την κατάσταση της επιχείρησής τους για το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου, ενώ για το επόμενο εξάμηνο 4 στους 10 εκτιμούν πως η επιχείρησή τους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα, την ώρα που σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό διαβλέπει χειροτέρευση της πορείας της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας (Οικονομικό Βαρόμετρο) του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που αφορά τις επιχειρήσεις-μέλη του και αποτελεί δίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των βιοτεχνικών επιχειρήσεων. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 308 βιοτεχνικών επιχειρήσεων το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του ΒΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο μέρος του οικονομικού βαρόμετρου, που αφορούσε στις επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου στις βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης, λόγω της επικαιρότητάς του, παρουσιάστηκε τον Μάρτιο.

Περισσότερο ικανοποιημένες οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών

Στην ερώτηση πώς κρίνετε την κατάσταση της επιχείρησής σας, το 55% δηλώνει πως είναι ικανοποιητική, το 34% κακή, ενώ το 11% καλή.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων, βάσει των επιχειρήσεων που έχει στους κόλπους του το ΒΕΘ (μεταποιητικές, παροχής υπηρεσιών και μικτές), το 73,9% των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών δηλώνει ικανοποιημένο από την κατάσταση της επιχείρησής του, το 21,8% λέει πως είναι κακή ενώ το 4,9% δηλώνει πως είναι καλή.

Αναφορικά με τις μεταποιητικές, το 50,8% απαντά πως είναι ικανοποιητική η πορεία της επιχείρησής του, το 16,4% καλή και το 32,8% κακή. Στις μικτές, το 50% χαρακτηρίζει ικανοποιητική την κατάσταση των επιχειρήσεών του, το 43,8% κακή και μόλις το 6,2% καλή.

Στασιμότητα στα ίδια επίπεδα βλέπει για το επόμενο εξάμηνο το 44% των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στην έρευνα, το 40% πιστεύει πως η κατάσταση των επιχειρήσεών του θα χειροτερεύσει ενώ το 16% πιστεύει πως θα βελτιωθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως από το σύνολο των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, περισσότερο απαισιόδοξες εμφανίζονται οι μικτές, καθώς το 46,9% αυτών εκτιμά πως θα υπάρξει χειροτέρευση της κατάστασης των επιχειρήσεών τους το επόμενο εξάμηνο. Το ποσοστό απαισιοδοξίας για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 37,7% ενώ για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών στο 34,8%.

5 στους 10 θα διατηρήσουν τους εργαζόμενούς τους

Για το επόμενο δίμηνο, το 50% των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στην έρευνα σχεδιάζει να διατηρήσει το προσωπικό που απασχολεί, το 15% θα προχωρήσει σε απολύσεις και το 8% θα κάνει προσλήψεις. Σημειώνεται πως το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν απασχολεί προσωπικό στις επιχειρήσεις του.

Το 60% των βιοτεχνών δήλωσε πως ο τζίρος των επιχειρήσεών τους μειώθηκε, το 34% πως παρέμεινε ο ίδιος, ενώ το 6% πως αυξήθηκε. Η χειρότερη εικόνα εμφανίζεται στις μικτές επιχειρήσεις, με το 71,9% των συμμετεχόντων να δηλώνει πως κατέγραψε μείωση τζίρου, ενώ το 28,1% πως ο τζίρος του παρέμεινε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρώτο μέρος της έρευνας (περιελάμβανε ερωτήσεις επικαιρότητας και έχει ήδη παρουσιαστεί), αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έξι στις δέκα βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης δήλωσαν πως επηρεάζονται αρκετά έως πολύ από τις πολεμικές συρράξεις.

Εντονότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μεικτές βιοτεχνικές επιχειρήσεις (μεταποιητικές και εμπορικές), καθώς το 74% επηρεάζεται αρκετά έως πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οριακά μικρότερο είναι το ποσοστό των μεταποιητικών επιχειρήσεων (70%) που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ σχεδόν στο ήμισυ μειώνεται το ποσοστό (38%) για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, μέτρα για να υπάρξει έλεγχος στις ανατιμήσεις μιας σειράς προϊόντων ζητούν οι βιοτέχνες. Το 46% των συμμετεχόντων απαντά πως το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο είναι η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης, το 33% ζητά αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια, ενώ το 21% μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v