Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμός 4,5% στην Ελλάδα το 2022

Κατεβάζει στο 3,6% τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ, ενώ βλέπει μέσο πληθωρισμό 5,7% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Με θετικό πρόσημο θα κινηθεί η Ελλάδα. Οι εκτιμήσεις για ανεργία και έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμός 4,5% στην Ελλάδα το 2022

Δραστική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ενσωματώνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου World Economic Outlook, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου.

Ο πήχης της παγκόσμιας ανάπτυξης μπαίνει στο 3,6%, με τη νέα εκτίμηση να είναι χαμηλότερη κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες ενώ ο μέσος πληθωρισμός αναθεωρείται ανοδικά κατά 1,8 μονάδες στις ανεπτυγμένες οικονομίες, στο 5,7% και κατά 2,8 μονάδες, στο 8,7%, στις αναπτυσσόμενες οικονομίες σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις του Ιανουαρίου. Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στην παραδοχή ότι η μέση τιμή του πετρελαίου φέτος θα διαμορφωθεί σε 106,83 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει στα 92,63 δολάρια το επόμενο έτος.

Τον τόνο στις νέες προβλέψεις δίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανεβάζοντας κατακόρυφα την οικονομική αβεβαιότητα και ανοίγοντας τεράστιες οικονομικές πληγές. Η Ουκρανία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, θα υποστεί φέτος ύφεση 35% με πληθωρισμό 60,5%, ενώ στη Ρωσία η ύφεση θα φτάσει στο 8,5%, με τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό στο 21,3%.

Για την ελληνική οικονομία, το ΔΝΤ δεν μεταβάλλει τις προβλέψεις του σε σχέση με αυτές που παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της έκθεσης του άρθρου 4 για τη χώρα μας. Προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3,5% φέτος και 2,6% το 2023, με το ΑΕΠ να μεγεθύνεται κατά 1,2% το 2027 και πληθωρισμός 4,5% φέτος, 1,3% του χρόνου και 1,9% το 2027. Αντίστοιχα το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται φέτος στο 6,3% του ΑΕΠ, το επόμενο έτος στο 6,1% και το 2027 στο 2,7% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του αξιολόγησε θετικά την πορεία της οικονομίας. Ασκησε όμως κριτική σε δύο μέτρα της κυβέρνησης, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την πλήρη κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, γιατί πιστεύει ότι μεταφέρουν τα βάρη στις επόμενες γενιές. Προτείνει μάλιστα να επιβληθεί φόρος άνθρακα, που θα χρηματοδοτήσει την πράσινη μετάβαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v