Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλη ζήτηση για Ελλάδα από Αμερικανούς τουρίστες

Ισχυρή είναι η ζήτηση που καταγράφεται από την αμερικανική αγορά, η οποία πέρυσι, παρά τους περιορισμούς, ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ταξιδιωτών για το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Επιδόσεις καλύτερες από το 2019 εκτιμάται ότι θα καταγράψει η American Airlines.

Μεγάλη ζήτηση για Ελλάδα από Αμερικανούς τουρίστες

Σε μία από τις πιο σημαντικές αγορές, αν όχι η σημαντικότερη, αναμένεται να αναδειχθεί η αμερικανική για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το 2022, με τον αριθμό των προγραμματισμένων θέσεων να υπερβαίνει κατά 30% τα επίπεδα του 2019, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες έσπευσαν να αυξήσουν την προσφορά τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πέρυσι -παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που είχαν τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο της ανάσχεσης της πανδημίας του κορωνοϊού και ως εκ τούτου δεν υπήρχε διασύνδεση με τις ΗΠΑ τους πρώτους 5 μήνες του έτους-, η αμερικανική αγορά τερμάτισε στη δεύτερη θέση για την Αθήνα και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» (σ.σ.: περίπου 300 χιλιάδες), θέτοντας τις βάσεις για ένα δυναμικό ξεκίνημα το 2022.

Οι Αμερικανοί συγκαταλέγονται στους ταξιδιώτες με τη μεγαλύτερη μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανά ταξίδι. Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η μέση δαπάνη των ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ ήταν η υψηλότερη και διαμορφώθηκε σε 1.505 ευρώ, ενώ, με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE), η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) την περίοδο 2016-2019 σημείωσε αύξηση κατά 7,8% και διαμορφώθηκε από 934,9 ευρώ το 2016 σε 1.008,2 ευρώ το 2019.

Η αμερικανική ήταν ανέκαθεν μια ιδιαίτερης σημασίας αγορά για την Αθήνα, με τον αριθμό των ταξιδιωτών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού να έχει υπερτριπλασιαστεί το 2019 σε σχέση με το 2013. Συγκεκριμένα, το 2013 ταξίδεψαν απευθείας στην Ελλάδα περίπου 128 χιλιάδες Αμερικανοί, με τον αριθμό τους να βαίνει αυξανόμενος και να προσεγγίζει το 2019 τις 590 χιλιάδες. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία, το 2019 η αμερικανική αγορά ήταν η μεγαλύτερη πηγή διεθνών επιβατών για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τον συνολικό αριθμό των Αμερικανών (απευθείας και ενδιάμεσες πτήσεις) να προσεγγίζει τις 700 χιλιάδες.

«Η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί παραδοσιακά τη σημαντικότερη και πλέον δημοφιλή αγορά για την Αθήνα, η οποία επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα κατά την περίοδο της πανδημίας, χάρη και στη δραστήρια και πολυπληθή ελληνοαμερικανική κοινότητα», επισημαίνει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Οι Αμερικανοί στην πλειονότητά τους (81%) ταξιδεύουν στην Ελλάδα για διακοπές. Το 15% των τουριστών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ταξιδεύει στη χώρα μας για να επισκεφθεί φίλους και συγγενείς και ένα μικρό μονοψήφιο ποσοστό επισκέπτεται την Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους. Κατά βάση πρόκειται για ταξιδιώτες που προχωρούν σε κράτηση των εισιτηρίων τους 3 μήνες πριν από την πτήση τους και σε ετήσια βάση πραγματοποιούν κατά μέσο όρο ένα ταξίδι προς την Ελλάδα, με τη μέση διάρκεια παραμονής τους ανά ταξίδι στη χώρα μας να ανέρχεται σε 18 ημέρες.

American Airlines: Ενισχύει την παρουσία της

Στην κατεύθυνση αυτή, η American Airlines, μία από τις 4 αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν απευθείας πτήσεις συνδέοντας την Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, θέτει τις βάσεις για να υπερβεί τις επιδόσεις του 2019. Εχοντας ήδη ανακτήσει το 2021 το 96% της επιβατικής κίνησης του 2019, όταν και είχε μεταφέρει στην Αθήνα 130 χιλ. Αμερικανούς ταξιδιώτες, η αεροπορική εταιρεία φέτος θα προσφέρει πάνω από 280 χιλ. θέσεις κατά τη θερινή περίοδο με προορισμό τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Η American Airlines τη φετινή σεζόν θα πραγματοποιεί σε καθημερινή βάση τρεις πτήσεις από τη Φιλαδέλφεια, το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη με προορισμό την ελληνική πρωτεύουσα, με τη δραστηριότητά της να αυξάνεται κατά 80% σε σύγκριση με το 2019 και κατά 47% σε σύγκριση με το 2021.

Η αεροπορική εταιρεία, η οποία φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, πραγματοποίησε την πρώτη απευθείας πτήση από τη Φιλαδέλφεια προς την Αθήνα το 2007. Το 2019 στο δίκτυο της American Airlines για την Ελλάδα προστέθηκε το Σικάγο, με την επιβατική κίνηση να ενισχύεται κατά 49,3%, ενώ το 2021 εντάχθηκε στο πτητικό έργο της εταιρείας και το δρομολόγιο Αθήνα-Νέα Υόρκη.

43 νέα δρομολόγια στο «Ελ. Βενιζέλος»

Φέτος, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα προσγειωθούν για πρώτη φορά 6 αεροπορικές εταιρείες, η Air Albania, η Euroflyer, η Jet2, η TUS Airways, η Flyr και η Condor, με την Αθήνα να αποκτά απευθείας σύνδεση με το Μπιλμπάο, το Μπέρμιγχαμ, τη Βοστώνη, το Κουβέιτ, τη Φλωρεντία, τη Λειψία, τη Νις και το Τορίνο. Συνολικά για το 2022, οι αεροπορικές έχουν προσθέσει 43 νέα δρομολόγια με προορισμό τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ενισχύοντας σημαντικά το τουριστικό ρεύμα προς την ελληνική πρωτεύουσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v