Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο δανεισμό για να αγοράσουν πρώτες ύλες ζητούν οι εταιρείες

Επιχειρήσεις αναζητούν δανεισμό για να καλύψουν το αυξημένο κόστος πρώτων υλών αλλά και να πληρώσουν τοις μετρητοίς για να εξασφαλίσουν ποσότητες. Τα προβλήματα των μικρών εταιρειών και η εικόνα στις μεγάλες εταιρείες.

Νέο δανεισμό για να αγοράσουν πρώτες ύλες ζητούν οι εταιρείες

Η εκτόξευση του κόστους σε κρίσιμες πρώτες ύλες, ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, οδηγεί πολλές μικρές επιχειρήσεις των κλάδων του εμπορίου, του τουρισμού και της μεταποίησης στη λήψη δανείου, με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr πως τον τελευταίο μήνα παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για δανεισμό κατά μέσο όρο της τάξεως των 100.000 ευρώ από αρκετές ελληνικές μικρές επιχειρήσεις, με αξιόπιστο πιστοληπτικό προφίλ. «Θωρακίζονται καθώς το τοπίο παραμένει θολό ως προς τη διάρκεια του πολέμου», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Παράλληλα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει ξεσπάσει "πόλεμος" και στην αγορά των πρώτων υλών, με αύξηση του κόστους προμήθειάς τους καθώς οι κλειστές αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας για βασικές πρώτες ύλες όπως το μαλακό σιτάρι, ο αραβόσιτος, το ηλιέλαιο, το αλουμίνιο κ.ά. οδηγούν τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία σε αναζήτηση νέων αγορών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος. Στο παζλ έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμη ζήτημα καθώς αρκετές χώρες-παραγωγοί κρατούν τα αποθέματα για δική τους χρήση».

Το ατού των μετρητών

Η αυξημένη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως σε ορισμένους κλάδους της βιομηχανίας αλλά και το εμπόριο, έχει, σύμφωνα με ίδιες πηγές, αναγάγει τα μετρητά σε «βασιλιά».

Πολλές επιχειρήσεις αιτούνται δανείου (σ.σ. κυρίως κεφάλαιο κίνησης) προκειμένου να προπληρώσουν με μετρητό τις πρώτες ύλες που χρειάζονται, εξασφαλίζοντας έτσι τις παραγγελίες τους. «Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο διεθνές εμπόριο, ο έχων μετρητά, εν προκειμένω η επιχείρηση, εξασφαλίσει προτεραιότητα. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης που καταγράφεται για μια σειρά από πρώτες ύλες», συμπληρώνει ο συνομιλητής μας.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις

Από την ανάγκη του δανεισμού δεν φαίνεται να ξεφεύγουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, το πάγωμα των ομολογιακών εκδόσεων οδηγεί αρκετές μεσαιο-μεγάλες εταιρείες στη λήψη δανείου με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης έως και 200 εκατ. ευρώ. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για μεγάλες βιομηχανίες με αυξημένα ενεργειακά κόστη, οι οποίες επίσης χρησιμοποιούν το κεφάλαιο κίνησης για την αγορά πρώτων υλών.

Οι κίνδυνοι

Το μήνυμα που εκπέμπεται από την πλευρά των τραπεζών είναι πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις επιχειρήσεις πελάτες τους ανεξαρτήτως μεγέθους, με στόχο να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και η πληθωριστική πίεση. Βέβαια, ο προβληματισμός επικεντρώνεται στη χρονική διάρκεια του πολέμου και στις επιπτώσεις που ήδη φαίνονται στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η μείωση της οποίας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα μεγέθη, κυρίως στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v