Τουρισμός: Οι επτά αγορές με τη μεγαλύτερη δυναμική

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα από την αμερικανική, τη βρετανική και τη γαλλική αγορά. Στασιμότητα από τη Γερμανία. Πώς κινήθηκε ο Μάρτιος για το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τουρισμός: Οι επτά αγορές με τη μεγαλύτερη δυναμική

Στους βασικούς «τροφοδότες» του ελληνικού τουρισμού για το 2022 αναδεικνύονται οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι τουρίστες, οι οποίοι επιδεικνύουν, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, τη μεγαλύτερη δυναμική. Το έντονο ενδιαφέρον των τουριστών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία αποτυπώνεται στον αυξημένο σε σχέση με το 2019 αριθμό των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων για την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αθήνα. Η τάση αυτή επιβεβαιώνει την ισχυρή επιθυμία για ταξίδια, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια εξακολουθούν να αποτελούν τους αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τελικά την πορεία της σεζόν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αριθμός των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από την αμερικανική αγορά για τη φετινή τουριστική σεζόν είναι αυξημένος σε ποσοστό 30% σε σχέση με το 2019, με την πρώτη πτήση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού να προσγειώνεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις αρχές Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Σημαντική άνοδος κατά 18% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα καταγράφεται και στον αριθμό των αεροπορικών θέσεων που έχουν προγραμματιστεί συνολικά από το Ηνωμένο Βασίλειο, μία από τις δύο πιο μεγάλες πηγές τουριστών για την Ελλάδα, με προορισμό το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Μάλιστα, οι Βρετανοί είναι από τους πρώτους ταξιδιώτες που άνοιξαν την αυλαία για την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, καθώς έχουν ήδη προσγειωθεί στα ελληνικά αεροδρόμια πτήσεις charter από το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ήταν εκείνοι που έδωσαν ώθηση στα τουριστικά έσοδα τον πρώτο μήνα του 2022, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το 2019 την Ελλάδα επισκέφθηκαν 3,5 εκατ. Βρετανοί και 1,2 εκατ. Αμερικανοί τουρίστες.

Διψήφιο είναι και το ποσοστό αύξησης των θέσεων που έχουν προγραμματιστεί για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τη γαλλική αγορά, η οποία έδειξε ήδη από τον Ιανουάριο τις προθέσεις της, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τρεις ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Την ίδια στιγμή, πιο υποτονικά κινείται μέχρι στιγμής η γερμανική αγορά, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις των μεγάλων tour operators, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τους φορείς του τουρισμού που επισημαίνουν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους Γερμανούς σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Η εικόνα του α’ τριμήνου

Με 1,19 εκατ. ταξιδιώτες και πτώση 28% ως προς την επιβατική κίνηση σε σχέση με το 2019 ολοκληρώθηκε για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ο Μάρτιος, ο μήνας που σηματοδότησε την εκκίνηση της τουριστικής σεζόν με την άφιξη των πρώτων εποχικών πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο τρίτος μήνας του έτους έκλεισε για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» με ισχυρή άνοδο 394,6% σε σχέση με το 2021, επιβεβαιώνοντας τη σταδιακή επιστροφή προς την κανονικότητα και τις προσδοκίες για προσέγγιση των μεγεθών του 2019.

Βέβαια, και ο Μάρτιος εξακολούθησε να επηρεάζεται από την πανδημία της νόσου Covid-19 και τις επιπτώσεις της στο αεροπορικό ταξίδι, καταγράφοντας παράλληλα μια σταδιακή ανάκαμψη. Ως εκ τούτου, σε σύγκριση με το 2019, έτος-σταθμό για τον ελληνικό τουρισμό, η κίνηση εσωτερικού ήταν μειωμένη κατά 22,1%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση παρουσίασε υστέρηση σε ποσοστό 30,6%. Συγκριτικά με το 2021, η κίνηση εσωτερικού διαμορφώθηκε στο συν 233,5%, ενώ η αντίστοιχη του εξωτερικού κατέγραψε αύξηση κατά 556,7%.

Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ανήλθε σε 2,8 εκατ. ταξιδιώτες (έναντι 671 χιλ. το 2021) και παρέμεινε μειωμένη κατά 36% σε σύγκριση με το 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 28,3%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 39,6%. Πάντως, σε σχέση με το 2021, ο αριθμός των επιβατών σημείωσε άνοδο 316,7%, με την κίνηση εσωτερικού να βρίσκεται στο συν 203,3% και την κίνηση εξωτερικού να διαμορφώνεται στο συν 428,2%.

Ο αριθμός των πτήσεων στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2022 ανήλθε σε 33.755, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 16% σε σχέση με το 2019, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας της νόσου COVID-19. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις παρέμειναν μειωμένες σε σύγκριση με το 2019, κατά 7,3% και 22,4% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v