Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νωρίτερα λόγω Πάσχα και... ακρίβειας οι συντάξεις

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Μαΐου. Ο προγραμματισμός του υπουργείου Εργασίας για τις πληρωμές έως τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ποιοι παίρνουν σειρά μετά τους συνταξιούχους. Τι ισχύει για τα αναδρομικά.

Νωρίτερα λόγω Πάσχα και... ακρίβειας οι συντάξεις

Συντάξεις αλλά και έκτακτα επιδόματα θα λάβουν πριν από το Πάσχα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας να θέλει έως τη Μεγάλη Πέμπτη να έχουν πληρωθεί οι συντάξεις Μαΐου και η επιταγή ακρίβειας των 200 ευρώ. Αντίστοιχα, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας θα καταβληθούν έκτακτα επιδόματα και στους γονείς καθώς και στους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Έως τη Μεγάλη Τετάρτη πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με τον ΟΑΕΔ να έχει ήδη ξεκινήσει την προπληρωμή του στους άνεργους. Η συνέχεια των έκτακτων πληρωμών αφορά αναδρομικά ακόμη και 5 ετών στους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, που βάσει του σχεδιασμού του ΕΦΚΑ αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο.

Η αρχή γίνεται εντός της εβδομάδας, με την πληρωμή περίπου 120 εκατ. ευρώ σε περίπου 199.000 δικαιούχους από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, από τον ΕΦΚΑ πληρώνονται 18,3 εκατ. ευρώ σε 700 δικαιούχους, σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ και 13,7 εκατ. ευρώ σε 45.694 δικαιούχους ως παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

Αντίστοιχα, ο ΟΑΕΔ αναμένεται να πληρώσει εντός της εβδομάδας 140 εκατ. ευρώ σε 65.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων. Να σημειωθεί ότι από σήμερα ξεκινά η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής αδείας.

Ο Οργανισμός δίνει επίσης, 22 εκατ. ευρώ σε 11.000 δικαιούχους, στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης και 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Οι συντάξεις Μαΐου

Νωρίτερα από το καθιερωμένο θα πληρωθούν από τον ΕΦΚΑ οι συντάξεις Μαΐου, καθώς το ΔΣ του Φορέα αποφάσισε οι καταβολές των συντάξεων να γίνουν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου οι συνταξιούχοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των ημερών. Έτσι, εκτός απροόπτου, οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Μαΐου 2022 θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου 2022, στους συνταξιούχους των τέως ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔEΗ. Τη Μεγάλη Τετάρτη, 20 Απριλίου, θα καταβληθούν οι συντάξεις όσων προέρχονται από το ΙΚΑ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο, με ΑΜΚΑ που λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9. Για τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου, έχει αρχικά προγραμματιστεί η πληρωμή των συντάξεων όσων συνταξιούχων προέρχονται από την ασφάλιση των ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τραπεζών, ΟΤΕ και Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Τα έκτακτα επιδόματα - επιταγές ακρίβειας

Το αργότερο έως τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου αναμένεται να πιστωθούν τα ποσά της «επιταγής ακρίβειας» σε 1.744.962 χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, 676.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν 200 ευρώ ως έκτακτο επίδομα, μεταξύ Μεγάλης Τρίτης και Μεγάλης Πέμπτης. Να σημειωθεί ότι τα 200 ευρώ της επιταγής ακρίβειας θα λάβουν και 167.000 άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, διπλή δόση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν 240.000 δικαιούχοι.

Επιπλέον, όσες από τις 625.000 οικογένειες έλαβαν την περασμένη Παρασκευή το επίδομα παιδιού για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα λάβουν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας πρόσθετη δόση επιδόματος παιδιού, ίση με το ποσό που αντιστοιχεί σε ενάμιση μήνα.

Τέλος, προβλέπεται και η καταβολή της αναλογίας του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 στους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή κατά τον Ιανουάριο 2022, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το Δώρο Πάσχα πρέπει να πληρωθεί από τους εργοδότες το αργότερο έως τη Μεγάλη Τετάρτη.

Έρχονται και νέα αναδρομικά

Αλλά και ο Μάιος φαίνεται πως κρύβει εκπλήξεις για τους συνταξιούχους, καθώς εκτιμάται ότι ο ΕΦΚΑ θα έχει ολοκληρώσει, με αξιοσημείωτη καθυστέρηση, το απαιτούμενο λογισμικό, ώστε να πληρωθούν αναδρομικά ακόμη και 5 ετών, σε περίπου 60.000 συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση. Αφορά ασφαλισμένους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016 (έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου) και πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία. Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v