Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: 6+1 ελληνικοί προορισμοί έτοιμοι να σπάσουν το ρεκόρ του 2019

Σημαντική αύξηση σε επίπεδο διαδικτυακών αναζητήσεων για διαμονή καταγράφουν επτά περιοχές, που προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Τι δείχνουν τα στοιχεία για την προέλευση των ταξιδιωτών.

Τουρισμός: 6+1 ελληνικοί προορισμοί έτοιμοι να σπάσουν το ρεκόρ του 2019

Χρονιά-rebound για τον ελληνικό τουρισμό εκτιμάται ότι θα είναι το 2022, με τις ενδείξεις, λίγα 24ωρα μετά την επίσημη έναρξη της σεζόν και την άφιξη των πρώτων πτήσεων charter σε δημοφιλείς προορισμούς, να παραμένουν ενθαρρυντικές παρά τους αστάθμητους παράγοντες που… καραδοκούν και θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις προβλέψεις.

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις έχει ξεκινήσει το 2022 για τουλάχιστον 7 ελληνικούς προορισμούς πρώτης γραμμής, καθώς η τουριστική ζήτηση μέσω διαδικτύου για τους πρώτους μήνες του έτους διαμορφώνεται σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα του 2019. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Tourix, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ελούντα, η Ρόδος και η Νάξος περιλαμβάνονται στους προορισμούς που βρίσκουν τον βηματισμό τους και θέτουν τις βάσεις για ολική επαναφορά των επιδόσεών τους στα προ πανδημίας επίπεδα, όπως αποτυπώνεται στις διαδικτυακές αναζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν τους πρώτους μήνες του έτους.

Την πρώτη θέση με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε σχέση με το 2019 καταλαμβάνει η Νάξος. Οι διαδικτυακές αναζητήσεις για το κυκλαδίτικο νησί σημειώνουν αύξηση σε ποσοστό 100% σε σχέση με το 2021 και 30% σε σχέση με το 2019, ενώ οι top χώρες βάσει των στοιχείων είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

Αύξηση κατά 121% σε σχέση με το 2021 και κατά 7% σε σχέση με το 2019 καταγράφει η Μύκονος ως προς τον αριθμό των διαδικτυακών αναζητήσεων για διαμονή, η πλειονότητα των οποίων πραγματοποιήθηκε από χρήστες της Google στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και στη Γερμανία. Τον Φεβρουάριο, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αναζητήσεων παρουσίασαν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ολλανδία.

Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα, όπως και τα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, δέχθηκε σημαντικό πλήγμα ως προς τις τουριστικές της επιδόσεις τη διετία της πανδημίας, οι αναζητήσεις για διαμονή στην ελληνική πρωτεύουσα το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου κατέγραψαν άνοδο κατά 250% σε σχέση με το 2021 και κατά 3% σε σχέση με το 2019. Μέχρι στιγμής, οι 3 κορυφαίες χώρες σε επίπεδο αναζητήσεων για διαμονή στην Αθήνα είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.

Ισχυρούς ρυθμούς ανάκαμψης ακολουθεί η Ρόδος, με τους ταξιδιώτες από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι εκείνοι που δίνουν πιο έντονα τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης στο νησί των Δωδεκανήσων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το πρώτο δίμηνο του 2022 διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων σε ποσοστό 231% σε σχέση με το 2021 και σε ποσοστό 28% σε σχέση με το 2019. Πάντως, Πολωνία, Ιταλία και Ισραήλ παρουσιάζουν μείωση του ενδιαφέροντος σε σχέση με το 2019.

Ανοδικά κινείται το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον και για τη Θεσσαλονίκη, για την οποία σημειώνεται άνοδος διαδικτυακών αναζητήσεων κατά 213% σε σχέση με το 2021 και αύξηση κατά 3% σε σχέση με το 2019, με τους Γερμανούς, τους Κύπριους και τους Βρετανούς να επιδεικνύουν την εντονότερη επιθυμία να ταξιδέψουν στη βορειοελλαδίτικη πόλη.

Τον χαρακτηρισμό της ως ενός από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Κρήτης επιβεβαιώνει η Ελούντα, με τον αριθμό των διαδικτυακών αναζητήσεων να είναι αυξημένος κατά 136% συγκριτικά με το 2021 και κατά 24% συγκριτικά με το 2019. Βρετανοί, Γερμανοί και Γάλλοι είναι κυρίως εκείνοι που αναζήτησαν διαμονή στην Ελούντα τους πρώτους μήνες του έτους.

Μία θέση στους κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς διακοπών καταλαμβάνει σταθερά και η Σαντορίνη, με τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς να επιδεικνύουν υψηλό ενδιαφέρον για το κυκλαδίτικο νησί και τους Γάλλους και τους Ιταλούς να έπονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Tourix Analytics, τους πρώτους μήνες του έτους καταγράφηκε σημαντική αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων για διαμονή στη Σαντορίνη κατά 79% σε σχέση με το 2021 και αύξηση κατά 16% σε σχέση με το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v