Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα αντίμετρα αν διακοπεί η ροή ρωσικού αερίου στην Ελλάδα

Συναγερμός και στην Αθήνα από την απειλή της Ρωσίας να απαιτήσει την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια. Συνεδριάζει η ομάδα διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας.

Τα αντίμετρα αν διακοπεί η ροή ρωσικού αερίου στην Ελλάδα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, σήμερα, Τετάρτη, 30 Μαρτίου, καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 31 Μαρτίου για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Αν υπάρξει διακοπή στη ροή φυσικού αερίου, η κατάσταση που θα διαμορφωθεί θα είναι δύσκολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται διάφορα συνδυαστικά σενάρια, μεταξύ αυτών η πλήρης κατά το δυνατόν δραστηριοποίηση και εισαγωγή στο σύστημα λιγνιτικών μονάδων, η αύξηση των φορτίων LNG, ο περιορισμός των εξαγωγών ρεύματος και η δραστηριοποίηση μονάδων που έχουν αυτή τη δυνατότητα με πετρέλαιο αντί για αέριο.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ωστόσο ότι θα υπάρξουν χώρες με μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως οι γειτονικές Ιταλία και Βουλγαρία, που σημαίνει ότι ίσως υπάρξουν διακοπές και στις εισαγωγές ρεύματος από αυτές.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β' Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Δημήτρης Φούρλαρης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔEΗ Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔEΗ Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

Κρεμλίνο: Δεν ξεκινά άμεσα το μέτρο

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η εντολή του Προέδρου να πληρώσει το φυσικό αέριο σε ρούβλια θα εκτελεστεί, ωστόσο αυτό δεν θα γίνει άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ρωσίας και την Gazprom να εφαρμόσουν μέτρα για τη μεταφορά διακανονισμών με «μη φιλικές χώρες», αυτές δηλαδή που επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε ρούβλια έως τις 31 Μαρτίου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων ωστόσο, ο Πεσκόφ εξήγησε ότι οι πληρωμές και οι προμήθειες φυσικού αερίου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, επομένως οι νέοι κανόνες δεν θα τεθούν σε ισχύ από τις 31 Μαρτίου, μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v