Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πρώτα σύννεφα πολέμου στα ρυθμισμένα δάνεια

Τα πρώτα μηνύματα στην αγορά ότι αριθμός δανειοληπτών αρχίζει εκ νέου να δυσκολεύεται στην καταβολή της μηνιαίας πληρωμής. Αυξητικές τάσεις στους δείκτες παρακολούθησης των re-default δανείων και αθέτησης πληρωμής.

Τράπεζες: Πρώτα σύννεφα πολέμου στα ρυθμισμένα δάνεια

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατ' επέκταση οι τράπεζες καθώς οι πρώιμοι δείκτες παρακολούθησης της συμπεριφοράς των δανειακών χαρτοφυλακίων δείχνουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση στεγαστικών, καταναλωτικών και δανείων προς μικρές επιχειρήσεις.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι τον τελευταίο μήνα, ένας στους 10 δανειολήπτες με ρυθμισμένο δάνειο, το οποίο βρίσκεται στους servicers, δηλώνει στην επικοινωνία με τις εταιρείες πως έχει αρχίσει να ζορίζεται στην τακτοποίηση της μηνιαίας πληρωμής.

Επίσης, οι δείκτες παρακολούθησης των re-default δανείων (σ.σ. ρυθμισμένων αλλά προβληματικών εν μέρει) αλλά και ο δείκτης αθέτησης πληρωμής δείχνουν, σύμφωνα με πηγές από το μέτωπο των servicers, αυξητικές τάσεις.

«Είναι πρώιμα σημάδια, ωστόσο υπάρχει ζήτημα», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος της αγοράς των εταιρειών διαχείρισης και προσθέτει: «Η καμπύλη στα re-deauflt, που επί της ουσίας δείχνει τι ποσοστό από αυτά τα δάνεια με βάση τη συμπεριφορά τους δεν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί, θα σκάσουν δηλαδή -σε ορίζοντα ενός έτους-, από τον Ιανουάριο και μετά είναι αυξητική. Όπως κατ' επέκταση και η καμπύλη του δείκτη αθέτησης πληρωμών».

Πρόσθετος προβληματισμός

Μια άλλη πηγή ανησυχίας αποτελούν, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα δάνεια μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν οριακά κέρδη προ φόρων, δηλαδή κέρδη που δεν ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. «Εάν αυτές οι εταιρείες δουν τα κέρδη τους λόγω των αρνητικών συνεπειών που προκαλεί η αύξηση των τιμών να περιορίζονται προς το μηδέν, τότε δεν είναι δύσκολο να γυρίσουν σε ζημιές. Ενδεχόμενο που θα τους προκαλέσει πίεση και αυτό θα μεταφερθεί και στην εξυπηρέτηση των ρυθμισμένων δανειακών τους υποχρεώσεων», αναφέρει τραπεζική πηγή.

Αντέχουν τα «πράσινα»

Και μπορεί στα ρυθμισμένα δάνεια αβέβαιης είσπραξης που έχουν μεταφερθεί στους servicers να εκδηλώνονται τα πρώτα σημάδια αρρυθμίας, η εικόνα στα ενήμερα δάνεια που έχουν κρατήσει οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους είναι καλύτερη και δεν φαίνεται, επί του παρόντος, να προκαλεί προβληματισμό.

Βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από το χρονικό βάθος του πολέμου, καθώς η διάρκειά του πιέζει έτι περαιτέρω τις οικονομίες σε διεθνές επίπεδο και διογκώνει τις επιπτώσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών, αλλά και στα έσοδα ισχυρών κλάδων της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v