Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο Επικουρικό: Ξεκίνησε η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων

Ηλεκτρονικά η υποβολή για το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό, αφού ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία για τον ΕΦΚΑ. Οι ξεχωριστές Ταυτότητες Πληρωμής, οι ημερομηνίες και τα νέα αναγκαστικά μέτρα, εάν δεν πληρωθούν οι εισφορές.

Νέο Επικουρικό: Ξεκίνησε η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων

Μέσω διαδικτύου, ξεκίνησε από Τρίτη, η διαδικασία υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) για το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό (ΤΕΚΑ). Η διαδικασία αφορά την υποβολή ΑΠΔ για τη μισθολογική περίοδο Ιανουαρίου 2022 από  όσες επιχειρήσεις έχουν προσλάβει νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας κατά τον πρώτο μήνα του έτους, και είναι υποχρεωτική, προκειμένου να ενταχθούν οι νέοι ασφαλισμένοι στο νεοσύστατο  ΤΕΚΑ.

Αν και υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας, έχει ήδη προβλεφθεί ικανοποιητικό διάστημα, και συγκεκριμένα έως τις 8 Απριλίου, προκειμένου οι εργοδότες να συμμορφωθούν. Εντός του Απριλίου, εκτιμάται ότι θα υποβληθούν και οι ΑΠΔ μηνός Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ υπάγονται υποχρεωτικά από 1.1.2022 όλα τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά ασφαλιστέα εργασία ή απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα για την οποία έως την ημερομηνία αυτή θα υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ. Οι εργοδότες μπορούν να ελέγξουν αν ο εργαζόμενος υπάγεται στο ΤΕΚΑ μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Επιβεβαίωσης Υπαγωγής ΤΕΚΑ.  

Πώς γίνεται η διαδικασία

Αναλυτικά, η υποβολή της ΑΠΔ ΤΕΚΑ πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής «Ηλεκτρονική Υποβολή ΑΠΔ ΤΕΚΑ», με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης που αποδίδονται στους εργοδότες κατά την πιστοποίησή τους στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Εργοδότες του e-ΕΦΚΑ. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr, επιλέγοντας το μενού «Επιχειρηματική Δραστηριότητα» και στη συνέχεια «Απασχόληση Προσωπικού», καθώς και από την ιστοσελίδα του Ταμείου teka.gov.gr, επιλέγοντας το μενού «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».

Οι ΑΠΔ ΤΕΚΑ μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2022 μπορούν να υποβληθούν και να εξοφληθούν εμπρόθεσμα έως την Παρασκευή 08/04.

Ιδιαίτερη προσοχή  εφίσταται στην καταβολή των εισφορών υπέρ ΤΕΚΑ μέσω της νέας Ταυτότητας Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών (ΤΠΤΕ ΤΕΚΑ). Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ e-ΕΦΚΑ και ΤΕΚΑ καταβάλλονται ξεχωριστά, με διακριτή ταυτότητα πληρωμής. Μετά την επιτυχή υποβολή τόσο της ΑΠΔ e-ΕΦΚΑ όσο και της ΑΠΔ ΤΕΚΑ εκδίδονται αντίστοιχα δύο διακριτά αποδεικτικά υποβολής, στα οποία αναγράφονται τα δύο ποσά που πρέπει να καταβληθούν ξεχωριστά για τον e-ΕΦΚΑ και το ΤΕΚΑ και οι δύο διακριτές ταυτότητες πληρωμής για την εξόφληση των εισφορών προς τα δύο Ταμεία. Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε την ΤΠΤΕ ΤΕΚΑ στην αρχική οθόνη υποβολής ΑΠΔ ΤΕΚΑ, εκεί που εμφανίζονται τα στοιχεία του εργοδότη. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι  η υποβολή της ΑΠΔ ΤΕΚΑ πρέπει να έπεται της υποβολής της ΑΠΔ ή της ΑΠΔ Δημοσίου του e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, η ΤΠΤΕ ΤΕΚΑ:

α. έχει διαφορετική αριθμοδομή (25ψηφίο RF) από την υφιστάμενη 30ψήφια ΤΠΤΕ e-ΕΦΚΑ.

β. είναι μοναδική για κάθε εργοδότη.

γ. είναι σταθερή και με χρήση αυτής θα γίνεται η καταβολή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για κάθε περίοδο εφεξής.

Η ΤΠΤΕ ΤΕΚΑ, για τους υφιστάμενους εργοδότες δημιουργήθηκε κεντρικά από το σύστημα του e-ΕΦΚΑ, ενώ για τους νέους εργοδότες δημιουργείται με αυτοματοποιημένη διαδικασία μαζί με την ΤΠΤΕ e-ΕΦΚΑ και αναγράφεται στη βεβαίωση απογραφής τους στο Μητρώο Εργοδοτών.

Αμέσως μετά, θα πρέπει να ξεκινήσει ο  έλεγχος των δηλωθέντων και καταβληθέντων ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών προς το ΤΕΚΑ καθώς οι εισφορές αυτές  πιστώνονται στους ατομικούς  κεφαλοποιητικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, καθώς δεν προβλέπεται η ενεργοποίηση ρύθμισης οφειλών προς το ΤΕΚΑ.

Βάσει του νόμου,  οι ασφαλιστικές εισφορές προς το ΤΕΚΑ εισπράττονται κατά προτεραιότητα και οι όποιες οφειλές προς το ΤΕΚΑ δεν υπόκεινται σε ρύθμιση. Για να εξασφαλίζει ο εργοδότης ασφαλιστική ενημερότητα θα πρέπει να τις καταβάλει εφάπαξ. Τέλος, προβλέπεται ότι η απόλυση εργαζομένου για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί οι εισφορές προς το ΤΕΚΑ, είναι άκυρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v