Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτύπημα για τις αεροπορικές κρατήσεις ο πόλεμος στην Ουκρανία

Μείωση σε ποσοστό 10%-30% υπολογίζεται ότι κατέγραψε η Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Χτύπημα για τις αεροπορικές κρατήσεις ο πόλεμος στην Ουκρανία

Σημαντική υστέρηση στις κρατήσεις πτήσεων στην Ευρώπη έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ForwardKeys, της εταιρείας ανάλυσης ταξιδιωτικών δεδομένων, με την Ελλάδα να καταγράφει μείωση σε ποσοστό 10% - 30%.

Κατάρρευση σε ποσοστό 30% - 50% ως προς τις κρατήσεις σημειώνουν ήδη η Βουλγαρία, η Κροατία, η Εσθονία, η Γεωργία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, οι χώρες οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν πληγεί περισσότερο εξαιτίας του πολέμου, εξαιρουμένων της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, οι οποίες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους και της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, στις οποίες επιβλήθηκαν απαγορεύσεις πτήσεων.

Όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, παρουσίασαν μείωση στις κρατήσεις μεταξύ 10% και 30%, ενώ το Βέλγιο, η Ισλανδία και η Σερβία σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις με μονοψήφια πτώση. Αξιοσημείωτη υστέρηση σε ποσοστό που φτάνει το 49% καταγράφηκε και στις κρατήσεις πτήσεων εσωτερικού στη Ρωσία.

Βάσει των στοιχείων, προκύπτει ότι η ενδοευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία επηρεάστηκε περισσότερο σε σχέση με τα υπερατλαντικά ταξίδια. Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις πτήσεων εντός Ευρώπης μειώθηκαν κατά 23%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 13%.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, ο μοναδικός ευρωπαϊκός αεροπορικός διάδρομος που έχει μείνει ανοιχτός από και προς τη Ρωσία είναι μέσω της Σερβίας, η οποία λειτουργεί πλέον ως πύλη για τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Αυτό αντικατοπτρίζεται με μεγαλύτερη σαφήνεια από την άμεση αύξηση της χωρητικότητας θέσεων μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας τον Μάρτιο. Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου σημειώθηκε αύξηση περίπου 50% στις διαθέσιμες θέσεις για πτήσεις από τη Ρωσία προς τη Σερβία, σε σύγκριση με την 21η Φεβρουαρίου, πριν από την έναρξη του πολέμου.

Στην κατεύθυνση αυτή, την εβδομάδα αμέσως μετά την εισβολή εκδόθηκαν 60% περισσότερα αεροπορικά εισιτήρια για ταξίδια από τη Ρωσία σε άλλο προορισμό μέσω Σερβίας από ό,τι ολόκληρο τον Ιανουάριο. Επίσης, τον Ιανουάριο, το 85% των πτήσεων από τη Ρωσία μέσω Σερβίας αφορούσε το Μαυροβούνιο. Την εβδομάδα μετά την εισβολή, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 40%, καθώς η Σερβία έγινε κόμβος για ταξίδια με προορισμό την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία και άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v