Εξάμηνο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους βασικών προϊόντων

Η τροπολογία που «παγώνει» τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2020. Καλύπτει προϊόντα και υπηρεσίες απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή.

Εξάμηνο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους βασικών προϊόντων

Κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η τροπολογία που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για την περιστολή των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης. Η τροπολογία αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Συγκεκριμένα απαγορεύεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ την 1η Σεπτεμβρίου του 2021.

Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου ελέγχου επιβάλλονται σε βάρος οποιουδήποτε παραβαίνει την απαγόρευση ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης σωρευτικά ή διαζευτικά κυρώσεις ως εξής:

  • Σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας.
  • Πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ

Επίσης με απόφαση απόφαση του αρμοδίου οργάνου της αρχής ελέγχου επιβάλλονται σε βάρος του ελεγχόμενου προσώπου πρόστιμο έως 50.000 ευρώ, εάν αυτό αποκρύψει, παραποιήσει ή δεν προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται από τις αρμόδιες αρχές ή παρεμποδίσει με οποιοδήποτε τρόπο την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων.

Ενώ με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης μπορεί να καθορίζονται η διαδικασία του ελέγχου και της επιβολής των κυρώσεων η κλιμάκωση των προστίμων και κάθε άλλο ζήτημα που αφορά στην εφαρμογή της τροπολογίας.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η στρατιωτική εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Επικράτεια της Ουκρανίας και η συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊου, προκαλούν έκτακτες και εξαιρετικές συνθήκες σημαντικών ανατιμήσεων καταναλωτικών προϊόντων που οφείλονται στη διαταραχή των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων συγκεκριμένων προϊόντων και πρώτων υλών.

*Δείτε την τροπολογία στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v