Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνταξιούχοι-εργαζόμενοι κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα

Με χειρόγραφες αιτήσεις στα κατά τόπους καταστήματα του ΕΦΚΑ θα πρέπει οι συνταξιούχοι που εργάζονταν πριν από το 2016 και εξακολουθούν να εργάζονται, να το δηλώσουν. Αλλάζει από 1η Μαρτίου ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεών τους.

Συνταξιούχοι-εργαζόμενοι κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα

Αλλάζει από την 1η Μαρτίου ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων όσων ήταν συνταξιούχοι και εργάζονταν πριν το 2016 και συνεχίζουν με το ίδιο καθεστώς έως και σήμερα, ενώ άμεσα οφείλουν και να μεταβούν στον ΕΦΚΑ και να δηλώσουν την απασχόλησή τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο νόμος ορίζει ότι -εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλώσει την απασχόλησή τους- θα πληρώσουν υψηλότατο πρόστιμο, που φθάνει έως και 12 συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Πρόκειται για περίπου 15.000 συνταξιούχους που είχαν κάποια απασχόληση πριν από την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου, ήτοι τις 13 Μαΐου 2016 κι εξακολουθούν να εργάζονται.

Από τον ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι η υποβολή νέας δήλωσης είναι υποχρεωτική, ανεξάρτητα από το εάν στο παρελθόν ο συνταξιούχος είχε ξαναδηλώσει την απασχόλησή του.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έληξε στις 28 Φεβρουαρίου, όμως πηγές από τον ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι υπάρχει περιθώριο μιας άτυπης παράτασης, προκειμένου να ενημερωθούν και να προστρέξουν στα κατά τόπους καταστήματα του ΕΦΚΑ και να υποβάλουν χειρόγραφα την αίτηση. Να σημειωθεί βέβαια, ότι σύμφωνα με το νόμο 4670/2020 (Νόμος Βρούτση), θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε η δήλωση να γίνεται ηλεκτρονικά, όμως κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν είναι εφικτό τη συγκεκριμένη στιγμή και προκρίνεται η λύση της χειρόγραφης δήλωσης.

Ο νόμος ορίζει ότι όσοι δεν υποβάλλουν αίτηση, εάν γίνει έλεγχος από τον ΕΦΚΑ και εντοπιστούν, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο, ίσο με τις συντάξιμες αποδοχές τους 12 μηνών, από κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Να σημειωθεί ότι από την 1η Μαρτίου, αλλάζει και το καθεστώς των περικοπών που θα εφαρμοστεί για συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων - εργαζόμενων. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, από την 1η Μαρτίου, και οι παλαιοί συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται θα δουν την κύρια και επικουρική τους σύνταξη να μειώνεται στο 70%.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη για όσους έχουν βγει στη σύνταξη, μετά την έναρξη εφαρμογής του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016), δηλαδή μετά τη 13η Μαΐου 2016. Επίσης, ισχύει και για όσους ήταν μεν συνταξιούχοι, ξεκίνησαν όμως εργασία από την ανωτέρω ημερομηνία και μετά. Και πλέον θα εφαρμόζεται και για όσους ήταν συνταξιούχοι, εργάζονταν πριν τον Μάιο του 2016 και συνεχίζουν να εργάζονται. Να σημειωθεί ότι για αυτούς, ο νόμος όριζε ότι η σύνταξή τους περικοπτόταν κατά 70%, για ποσά από 1.000 ευρώ και άνω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v