Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Βουλγαρία-Ελλάδα διαπραγματεύονται κοινό «πυρηνικό πρότζεκτ»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας υποστηρίζει ότι ξεκίνησαν συνομιλίες για κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού από τον οποίο θα προμηθεύεται ενέργεια η Ελλάδα.

Ενέργεια: Βουλγαρία-Ελλάδα διαπραγματεύονται κοινό «πυρηνικό πρότζεκτ»

Η Βουλγαρία ξεκίνησε συνομιλίες με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε βουλγαρικό έδαφος, που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης 20ετούς σύμβασης, ανακοίνωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ.

Δεν απάντησε στο ερώτημα πού θα βρίσκεται το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, αλλά είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Nova TV ότι θα ενεργήσει γρήγορα, δεδομένου ότι υπάρχει αγοραστής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που εξαλείφει τον επιχειρηματικό κίνδυνο.

Η Βουλγαρία διαθέτει δύο ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παραγγέλθηκαν και παραδόθηκαν, αλλά παρέμειναν αχρησιμοποίητοι για τρία χρόνια.

Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση έχει σηματοδοτήσει ότι είναι έτοιμη να κατασκευάσει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα στον υπάρχοντα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Κοζλοντούι. Η είδηση που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημαίνει ότι με τη βοήθεια της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβιώσει το έργο για δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στο Μπελένε.

Ο Βασίλεφ είπε επίσης ότι η Βουλγαρία θα γίνει μέτοχος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα έχει πρόσβαση στο Αιγαίο. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει μερίδιο στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι δεν αναμένει αντίδραση από τη Ρωσία ειδικά στη Βουλγαρία αλλά στην ΕΕ συνολικά. «Βραχυπρόθεσμα, η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο κακό. Αυτό είναι που δουλέψαμε. Η Ελλάδα μάς έχει ήδη πουλήσει το επιπλέον αέριο που δεν χρησιμοποιεί. Έχουμε μια συμφωνία μαζί τους για να βοηθήσουμε στην ηλεκτρική ενέργεια, αν χρειαστεί», είπε επίσης ο υπουργός.

Η Βουλγαρία προβλέπει ένα πακέτο οικονομικών μέτρων για να βοηθήσει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία να ξεκινήσουν τη ζωή τους στη Βουλγαρία. Μεταξύ αυτών και μηχανισμός χορήγησης δανείων για αγορά ακινήτου και έναρξη επιχείρησης.

ΠΗΓΗ: Euractiv

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v