Με το βλέμμα στραμμένο στην πολεμική σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας, τα αποθέματα της χώρας ενισχύονται με εισαγωγές φυσικού αερίου από την τουρκική Botas.
Πρόκειται για ποσότητες που δεν έγινε δυνατό να καλυφθούν τα δύο προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο της σύμβασης ΔΕΠΑ Εμπορίας και Botas. Παρά το γεγονός ότι η συμβατική σχέση των δύο μερών έχει λήξει οριστικά στα τέλη του 2021 και δεν πρόκειται να ανανεωθεί, ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, συμφωνήθηκε να διοχετευθεί το υπόλοιπο αέριο σταδιακά στα δύο επόμενα χρόνια, ήτοι, από φέτος και το 2023.
Πρόκειται για μικρές ποσότητες, ουσιαστικά, που άρχισαν ήδη να έρχονται πριν από δέκα ημέρες. Έτσι, τακτοποιείται και ένα ακόμη θέμα. Το ενδεχόμενο να εγείρει η Botas ζήτημα τήρησης των ρητρών που προβλέπονταν στη διμερή συμφωνία, από την μη απορρόφηση όλων των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων.
Οι κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις στη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας. Από τη Ρωσία έρχονται 2 δισ. κ.μ. με βάση τη συμφωνία που έχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom Export και άλλο 1,2 δισ. κ.μ. με τις συμφωνίες της Mytilineos και του ομίλου Κοπελούζου.
Παρότι το ρωσικό αέριο προς τη χώρα μας ακολουθεί διαφορετική όδευση, μέσω του Turk Stream, που συνδέεται απευθείας με τη Ρωσία και δεν διέρχεται από το έδαφος της Ουκρανίας, εντούτοις, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι τυχόν αυστηρές κυρώσεις να συμπαρασύρουν και την Ελλάδα. Βέβαια, σε αυτή τη φάση, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Διαφορετικά, η χώρα μας θα πρέπει να βασιστεί αποκλειστικά στις εισαγωγές αζέρικου αερίου, μέσω του TAP, LNG από την αλγερινή Sonatrach, καθώς και φορτία LNG που φέρνουν ηλεκτροπαραγωγοί.
Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, επιπλέον εισαγωγές αερίου, πέραν των προγραμματισμένων, δεν προβλέπονται. Περιλαμβάνονται, όπως είπε αρμόδια πηγή, στο plan B, που θα ενεργοποιηθεί, εφόσον κοπεί το ρωσικό αέριο.
«Φωτιά» στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος
Η έναρξη των εχθροπραξιών σηματοδότησε την έκρηξη των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου κι αυτή με τη σειρά της τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος.
Μέσα σε ένα 24ωρο στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το χονδρεμπορικό κόστος στον ηλεκτρισμό επανήλθε στα αδιανόητα επίπεδα του Δεκεμβρίου, με την ενεργειακή κρίση να χτυπά «κόκκινο» για άλλη μία φορά. Μόνον στη Γερμανία και την Πολωνία καταγράφεται αποκλιμάκωση τιμών. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, η αύξηση κινείται σε διψήφια νούμερα, από 17-70%. Παρότι η Σλοβενία πήρε τα σκήπτρα στο ύψος της αύξησης, η μέση χονδρεμπορική τιμή της στην Αγορά Επόμενης Ημέρας σήμερα διατηρείται σε μικρότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι στα 267,53 ευρώ/MWh. Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται σήμερα η Ιταλία, με 284,29 ευρώ/MWh.
Σε αυτό το σκηνικό, η Ελλάδα αύξησε σήμερα τη χονδρεμπορική τιμή της κατά 34,1%, φθάνοντας κατά μέσο όρο στα 235,5 ευρώ/MWh, με την ανώτατή της να διαμορφώνεται εντός της ημέρας στα 349 ευρώ/MWh. Χθες, Πέμπτη, η μέση χονδρεμπορική τιμή ήταν στα 175,61 ευρώ/MWh, με ανώτατη στα 274 ευρώ/MWh.
Θρυαλλίδα που πυροδότησε την έκρηξη των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος στις ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται η εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF. Μέσα σε μία ημέρα, χθες, το συμβόλαιο Μαρτίου έφτασε να διαπραγματεύεται στα 144 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 60%, τη μεγαλύτερη που έχει υπάρξει ως τώρα. Τελικά, έκλεισε με αύξηση 33,3%, κοντά στα 114 ευρώ/MWh.
Όσες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες στην Ευρώπη εξασφαλίζουν φυσικό αέριο και μέσω της spot αγοράς, επηρεάζονται τα κόστη τους, άρα και οι προσφορές που υποβάλλουν, από τις διακυμάνσεις του συμβολαίου TTF. Γι’ αυτό σήμερα υπάρχει το τρελό ράλι των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος στην Ευρώπη.
Αξιοπερίεργο, ωστόσο, θεωρείται το γεγονός ότι η Ελλάδα καίτοι διαθέτει διαφορετική φόρμουλα τιμολόγησης του φυσικού αερίου, εμφανίζεται να ακολουθεί το ράλι των ευρωπαϊκών ηλεκτρικών αγορών. Στη χώρα μας ισχύει το μοντέλο month ahead, δηλαδή, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος καθορίζεται από το κόστος αγοράς του φυσικού αερίου του προηγούμενου μηνός, στην περίπτωσή μας, του Ιανουαρίου. Με βάση αυτό το μοντέλο, οι αυξημένες τιμές φυσικού αερίου στο TTF αναμένεται να αποτυπωθούν στο χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος του Μαρτίου.
Πηγές της αγοράς διατυπώνουν την εκτίμηση ότι συμπαρασύρθηκε η Ελλάδα εξαιτίας του διασυνοριακού εμπορίου, από χώρες με υψηλές τιμές ηλεκτρισμού. Σήμερα, η συμμετοχή των εισαγωγών στο ενεργειακό μείγμα ανέρχεται σε 16,29%. Από την Ιταλία, πάντως, δεν εισαγάγαμε, καθώς, λόγω της σύζευξης, η ροή είναι από τη φθηνότερη στην ακριβότερη αγορά, για να επιτευχθεί σύγκληση τιμών. Ανάλογη σύζευξη έχουμε και με τη Βουλγαρία, η οποία σήμερα έχει χαμηλότερη χονδρεμπορική τιμή από εμάς, στα 219,32 ευρώ/MWh, συνεπώς, επικράτησαν οι εξαγωγές σε μας από τη γειτονική χώρα.
Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ
Την κατάσταση και τα δεδομένα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αναμένεται να συζητήσουν σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, με τον πρόεδρο της ΡΑΕ Αθανάσιο Δαγούμα, τον πρόεδρο και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη, τη CEO του ΔΕΣΦΑ Μαρία-Ρίτα Γκάλι, τον CEO της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστα Ξιφαρά, καθώς και τον πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕΗ Γιώργο Στάσση. Αμέσως μετά αναμένεται να κάνει δηλώσεις ο υπουργός.