Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινούν τρεις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο

Τα σχέδια προωθούνται κόντρα στο νέο taxonomy της Κομισιόν, το οποίο θέτει αυστηρά κριτήρια που θεωρείται ότι δεν ευνοούν τη χρηματοδότηση τέτοιων σχεδίων. Οι εξελίξεις όμως δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν τους επενδυτές.

Ξεκινούν τρεις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο

Ξεκινά εντός του 2022 η κατασκευή τριών νέων μονάδων φυσικού αερίου στο βόρειο σύστημα της χώρας. Πρόκειται για τις επενδύσεις της Elpedison, της σύμπραξης ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Motor Oil και του ομίλου Κοπελούζου, που θα αναπτυχθούν αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. Με την ολοκλήρωσή τους θα προσθέσουν αθροιστικά στο ενεργειακό σύστημα της χώρας εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 2,5 GW.

Οι επενδύσεις αυτές προωθούνται κόντρα στο νέο taxonomy της Κομισιόν, το οποίο θέτει αυστηρά κριτήρια που θεωρείται ότι δεν ευνοούν τη χρηματοδότηση παρόμοιων επενδύσεων. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν αποθαρρύνει τους σχεδιασμούς των τριών ενεργειακών ομίλων.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Motor Oil

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η πρώτη νέα μονάδα που μπαίνει σε τροχιά κατασκευής ως τα τέλη Μαρτίου είναι των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Mοtor Oil, για να είναι έτοιμη να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Θα ανεγερθεί στην Κομοτηνή από την εταιρεία «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής Μονοπρόσωπη Α.Ε.», στην οποία συμμετέχουν ισόποσα οι δύο εταίροι. Πρόκειται για μονάδα ισχύος 876,6 MW, με την επένδυση να προϋπολογίζεται στα 375 εκατ. ευρώ. Ήδη έχει κλειστεί συμφωνία με τη Siemens Energy, η οποία θα προμηθεύσει τον SGT5-9000 HL, τον πρώτο του είδους gas turbine που θα έρθει στη χώρα μας. Ο σταθμός αυτός, σύμφωνα με τις υφιστάμενες προδιαγραφές, προβλέπεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3.700.000 τόνους ετησίως, με την απόδοσή του να υπερβαίνει το 64%.

Ομιλος Κοπελούζου

Ως τα τέλη Μαρτίου, εξάλλου, προβλέπεται να έχει ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση από την «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.», θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου, για την κατασκευή μονάδας ισχύος 840 MW, στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης.

Με τη μονάδα αυτή ο όμιλος Κοπελούζου εισέρχεται για πρώτη φορά στην παραγωγή συμβατικής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς μέχρι στιγμής διαθέτει παραγωγή από ΑΠΕ. Ο νέος σταθμός, που θα καίει αποκλειστικά φυσικό αέριο, έχει εξασφαλίσει Άδεια Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), με την έναρξη κατασκευής του να τοποθετείται αμέσως μετά τη λήψη της επενδυτικής απόφασης.

Σε αυτή τη φάση ολοκληρώνονται οι νομικές διαδικασίες για τη συμμετοχή και της AD ESM, από τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία εξαγοράζει το 25% της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης». Η AD ESM είναι η κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού της γειτονικής χώρας, η οποία έχει συνάψει και μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τον σταθμό, που αντιστοιχεί στο ποσοστό της μετοχικής συμμετοχής της. Την προμήθεια του εξοπλισμού της νέας μονάδας και τη συντήρησή της θα αναλάβει η General Electric, με την οποία υπογράφηκε σχετική συμφωνία πέρυσι το φθινόπωρο. Προβλέπεται να είναι έτοιμη σε δυόμισι χρόνια, στα τέλη του 2024.

Η Elpedison

Εντός του β’ τριμήνου του 2022 και συγκεκριμένα πριν από το καλοκαίρι, προβλέπεται να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση από την Elpedison (50% ΕΛ.ΠΕ. 50% Edison), για την κατασκευή δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη.

Ο νέος σταθμός, που σχεδιάζεται να γίνει δίπλα στον υφιστάμενο, θα είναι ισχύος 826 MW. Σε αυτή τη φάση ολοκληρώνονται οι τελευταίες αδειοδοτικές διαδικασίες, ενώ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, παραγγέλλεται και ο εξοπλισμός της μονάδας. Η έναρξη κατασκευής της τοποθετείται εντός του β’ εξαμήνου του 2022, για να είναι έτοιμη να λειτουργήσει στις αρχές του 2025.

Θα είναι η τρίτη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα που θα προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο της Elpedison. Η πρώτη είχε κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη και ήταν, επίσης, η πρώτη ιδιωτική μονάδα φυσικού αερίου. Λειτουργεί από το 2006, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 400 MW. Ακολούθησε η μονάδα της Θίσβης, με ισχύ 420 MW, η οποία λειτουργεί από το 2010. Η Elpedison με την τρίτη, κατά σειρά, μονάδα της, θα διαθέτει για το σύστημα εγκατεστημένη ισχύ πάνω από 1,6 GW.

Το EU TAXONOMY

Η νέα ταξινομία των οικονομικών δραστηριοτήτων της Ε.Ε., που περιλαμβάνει και το φυσικό αέριο, έχει τη σφραγίδα της Κομισιόν, η οποία θέτει αυστηρότερα περιβαλλοντικά κριτήρια για τη λειτουργία των νέων μονάδων φυσικού αερίου. Όπως ήταν εύλογο, προκάλεσε τις αντιδράσεις των ηλεκτροπαραγωγών της Ευρώπης, μαζί και των Ελλήνων, οι οποίοι διείδαν δυσκολίες στην ανεύρεση χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Το EU TAXONOMY, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, εκτιμάται ότι θα περάσει τελικά από την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς υφίστανται οι απαραίτητοι συσχετισμοί και παρά το γεγονός ότι ευρωβουλευτές έχουν ταχθεί εναντίον του κειμένου, με το επιχείρημα ότι περιλαμβάνει… χαλαρές ρυθμίσεις.

Παρά το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο επιβαρύνονται με έναν ακόμη παράγοντα αβεβαιότητας, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, εντούτοις, δεν αναστέλλουν τα σχέδιά τους, γιατί δεν έχουν περιθώριο επιλογών. Κι αυτό γιατί θα πρέπει μέχρι το 2025 να γίνουν νέες μονάδες φυσικού αερίου.

Σε αυτό το σκηνικό, υποστηρίζεται ότι υπάρχουν εναλλακτικές τεχνικές επιλογές, προκειμένου να είναι μειωμένες οι εκπομπές ρύπων, όπως απαιτεί το νέο taxonomy, ενώ εκτιμάται ότι το κείμενο της Κομισιόν επιδέχεται ερμηνείας με μεταγενέστερα έγγραφα, ώστε να μην «κλείσουν την κάνουλα» οι τράπεζες. «Οι τράπεζες υποχρεούνται να εφαρμόσουν το taxonomy; Όχι, είναι στη διακριτική ευχέρεια τους η χρηματοδότηση των επενδύσεων», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από πηγή με γνώση του όλου θέματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v