Στη διατήρηση των ήπιων θερμοκρασιών, για την εποχή, ποντάρει το εγχώριο ενεργειακό σύστημα, ώστε να αντέξει για δέκα ημέρες με τα αποθέματα φυσικού αερίου, στη θεωρητική περίπτωση που ξαφνικά κοπεί η ροή του αερίου από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στο μεσοδιάστημα από την τελευταία σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, στις 14 Φεβρουαρίου, ενόψει της απειλής που συνεπαγόταν η κλιμακούμενη ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας, δεν υπήρξε σχεδιασμός για την έλευση έκτακτων φορτίων στη Ρεβυθούσα, πλην των ήδη προγραμματισμένων.
Έτσι, πριν από δύο ημέρες, στις 20 του μηνός, ήρθε στη Ρεβυθούσα του ΔΕΣΦΑ το προγραμματισμένο φορτίο της Mytilineos, που διαμορφώνει τα σημερινά αποθέματα σε 770.000 MWh ή 114.800 κ.μ. Από την ποσότητα αυτή, ωστόσο, ήδη ένα μέρος έχει αεριοποιηθεί και διοχετευθεί στην αγορά.
Δύο ακόμη προγραμματισμένα φορτία LNG, της ΔΕΗ και της Elpedison, που αναμένονται να εκφορτωθούν αύριο και μεθαύριο στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας, θα ανεβάσουν τα αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο στα ανώτατα επίπεδα, ήτοι, περί τις 1.300.000 MWh ή 200.000 κ.μ., τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα επί ένα 10ήμερο. Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η κατανάλωση θα διατηρηθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των 150-160.000 MWh, εξαιτίας της «ανάσας» που δίνουν στη ζήτηση οι κλιματικές συνθήκες των τελευταίων ημερών.
Τα επόμενα προγραμματισμένα φορτία που αναμένονται στη Ρεβυθούσα είναι στις 7 Μαρτίου, υπολογίζονται συνολικά σε 1.000.000 MWh ή 145-146.000 κ.μ. και θα τα φέρουν οι Mytilineos και Elpedison.
Με αυτά τα δεδομένα και πάντα υπό την αίρεση των αυστηρών κυρώσεων της Ε.Ε. στη Ρωσία, μετά τις χθεσινές εξελίξεις και το διάγγελμα Πούτιν, που νομοτελειακά θα συμπαρασύρουν και την τροφοδοσία της Ελλάδας, η εναλλακτική λύση που παραμένει στο τραπέζι είναι να γυρίσουν σε πετρελαϊκές τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου, που διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα. Πρόκειται για τις δύο μονάδες της ΔEΗ, ΑΗΣ Λαύριο 4 και ΑΗΣ Κομοτηνή Ι, τις δύο της Elpedison, στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη και μία της ΗΡΩΝ. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περί τις 50-60 GWh παραγωγής με φυσικό αέριο την ημέρα.
Επίσης, προσδοκάται και η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, εφόσον, βέβαια, το επιτρέπουν οι κλιματικές συνθήκες.
Η προσφυγή σε άλλες, άμεσες, εναλλακτικές λύσεις, λένε πηγές της αγοράς, εμφανίζονται να παρουσιάζει δυσκολίες. Ενδεικτικά, μεγαλύτερες ποσότητες μέσω του TAP είναι αμφίβολο ότι μπορούν να έρθουν, με δεδομένα τα αποθέματα του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, του Αζερμπαϊτζάν. Ενδεχομένως, τονίζεται, να ζητηθεί από την Ιταλία να πάρει μικρότερες ποσότητες μέσω του TAP, αν παραστεί ανάγκη για το εγχώριο σύστημα, με το επιχείρημα ότι οι Ιταλοί έχουν περισσότερες οδεύσεις για την κάλυψη της ζήτησής τους. Κι αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από τον βαθμό πίεσης που θα υποστεί η Ιταλία.
Δεν είναι γνωστό, επίσης, το μέγεθος της ανταπόκρισης από την αλγερινή Sonatrach, από την οποία φέρνει συμβολαιοποιημένο αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Κι αυτό γιατί θεωρείται βέβαιο ότι ανάλογα αιτήματα θα δεχθούν οι Αλγερινοί και από άλλες χώρες.
Εξάλλου, εκτιμάται ότι στην παρούσα συγκυρία θα εκτοξευθούν οι τιμές του LNG, λόγω της αυξημένης ζήτησής του. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αναδρομολόγηση φορτίων LNG από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, αντί των ασιατικών αγορών.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα κληθεί να συνδράμει τη Βουλγαρία, διοχετεύοντας φυσικό αέριο για την κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων καταναλωτών της. Είναι η λεγόμενη συμφωνία «Προστατευόμενοι εξ αλληλεγγύης», η οποία ισχύει αντίστοιχα και για τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα. Οι γείτονές μας, πάντως, έχουν λιγότερες πηγές προμήθειας σε σχέση με εμάς.
Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιοι φορείς της αγοράς που μίλησαν στο Euro2day.gr εκτιμούν ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και η χώρα μας μαζί με την Ευρώπη» και σε αυτή τη φάση προτάσσουν την ανάγκη «να περιμένουμε τις εξελίξεις».