Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιους και πότε θα στηρίξει η κυβέρνηση

Ποια έκτακτα και ποια μόνιμα μέτρα στήριξης εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Γιατί μπαίνει «φρένο» στις οριζόντιες παρεμβάσεις. «Βαρόμετρο» η πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, αλλά και η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ποιους και πότε θα στηρίξει η κυβέρνηση

O Πρωθυπουργός -το Σάββατο στον ΣΚΑΪ- έδωσε το σύνθημα: κανένα «μέτρο χωρίς μέτρημα», διαβεβαιώνοντας σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να βάλει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Το μήνυμα είναι σαφές. Μόνιμα μέτρα τα οποία δεν υποστηρίζονται από τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο δεν πρόκειται να υπάρξουν, οριζόντια μέτρα αποκλείονται στην παρούσα φάση, αντίθετα στοχευμένα μέτρα στους πλέον ευάλωτους από την ακρίβεια βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης, μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο και εφόσον ο προϋπολογισμός το επιτρέπει.

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πως οι όποιες αποφάσεις χρειάζονται ακόμα κάποιες εβδομάδες για να αποκρυσταλλωθούν. Θα πρέπει να προηγηθεί η ανακοίνωση του ύψους της μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2021 -οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Μαρτίου-, να «δείξει» πώς πάει ο προϋπολογισμός -την Τρίτη οι ανακοινώσεις θα δείξουν κατά πάσα πιθανότητα συγκυριακές αρρυθμίες τον Ιανουάριο- και να υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για τον πληθωρισμό (αύριο οι ανακοινώσεις για τον Ιανουάριο).

«Βαρόμετρο» αποτελούν ακόμα η εξέλιξη της πανδημίας, αλλά τα πρώτα σαφή σημάδια για την πορεία του τουρισμού. Στο τραπέζι της κυβέρνησης, οι παρεμβάσεις χωρίζονται σε δύο τμήματα:

  1. Προσωρινού χαρακτήρα μέτρα, τα οποία στόχο έχουν να τονώσουν την αγοραστική δύναμη αυτών οι οποίοι πλήττονται το μέγιστο από την ακρίβεια χωρίς τη δυνατότητα αντίδρασης, όπως είναι οι ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις μισθωτών, συνταξιούχων και οι άνεργοι. Το επικρατέστερο σενάριο, εφόσον υπάρχουν τα περιθώρια, αφορά στη χορήγηση κάποιας μορφής επιδόματος, όπως έγινε για παράδειγμα τα Χριστούγεννα, με τη χορήγηση διπλού ΚΕΑ στους δικαιούχους.
  2. Μόνιμου χαρακτήρα μέτρα, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Βούληση της κυβέρνησης, όπως διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023 και η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους κοστίζει περίπου 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Εφόσον υπάρξει το περιθώριο, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως στόχο έχει και τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σενάρια τα οποία τροφοδοτούνταν τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες για ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα ή των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα έχουν διαγραφεί από τον ορίζοντα της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως δεν κρίνεται σκόπιμο -για λόγους ίσης μεταχείρισης- να προβλεφθεί απαλλαγή από τη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Αντίθετα, πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διαγραφής μείωσης ή μηδενισμού του επιτοκίου (6%) κατά τη διαδικασία ρύθμισης του φόρου επί των αναδρομικών σε έως 48 μηνιαίες δόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v