Μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση η οποία συνοδεύτηκε με την αποχώρηση 4 από τα 11 μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου (φωτ.) από τη θέση του προέδρου, εξελέγη νέος πρόεδρος της ΚΕΕΕ ο Γιάννης Μασούτης, πρόεδρος του ΕΒΕΘ και ιδιοκτήτης της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Της εκλογής του κ. Μασούτη στη θέση του προέδρου της ΚΕΕΕ είχε προηγηθεί αίτημα από τους 7 της διοικητικής επιτροπής (πρόκειται για τους Π. Αγνιάδη, Γ. Βουτσινά, Γ. Μασούτη, Γ. Γιαγιάκο, Στ. Γεωργιάδη, Ηλ. Χατζηχριστοδούλου και Ιορ. Τσώτσο), για την απομάκρυνση του κ. Χατζηθεοδοσίου από τη θέση του προέδρου και καταγγελίες από τον τελευταίου τόσο για τις μεθοδεύσεις των 7 όσο και κατά του Γιάννη Μπρατάκου, προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ο οποίος διατηρεί και την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Μπρατάκος, ο οποίος δεν μετέχει στη διοικητική επιτροπή της ΚΕΕ και τον οποίο κατήγγειλε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, δεν είναι ο μοναδικός γαλάζιος εκπρόσωπος του επιμελητηριακού θεσμού. Οι 7 εκπρόσωποι αντίστοιχων επιμελητηρίων της χώρας που ζήτησαν την αποπομπή του κ. Χατζηθεοδοσίου από τη θέση του προέδρου της ΚΕΕ πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και ένα από τα βασικά επιχειρήματα του κ. Χατζηθεοδοσίου περί πολιτικών σκοπιμοτήτων για την αποπομπή του.
Μετά την αποπομπή του ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Σήμερα (χθες) συντελέστηκε μία κίνηση πραξικοπηματικού χαρακτήρα, μεθοδευμένη από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, που με μία ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της ΚΕΕΕ συντόνισαν την ανατροπή μου. Πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του επιμελητηριακού θεσμού» και σημείωσε πως «όλο αυτό το διάστημα οι όποιες αποφάσεις για δράσεις της ΚΕΕΕ είχαν ληφθεί ομόφωνα».
Για πολιτικές σκοπιμότητες έκανε λόγο και ο Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) και β' αντιπρόεδρος της ΚΕΕ, που μαζί με τον κ. Χατζηθεοδοσίου και τους κ.κ. Φώτη Δαμούλο και Μανώλη Αλιφιεράκη αποχώρησαν από την ψηφοφορία.
Ο κ. Ραβάνης ανέφερε πως «οι δήθεν λόγοι για την παύση ή αντικατάσταση του Χατζηθεοδοσίου από τη θέση του προέδρου της ΚΕΕΕ διαπιστώνεται ότι είναι όλοι απολύτως ανυπόστατοι, προσχηματικοί, αβάσιμοι και σαφέστατα δεν αποτελούν λόγους αναγόμενους στην άσκηση των καθηκόντων του, αλλά καθίσταται απολύτως προφανές ότι οδηγείται σε παύση και αντικατάσταση για αμιγώς πολιτικά κατευθυνόμενες σκοπιμότητες, χωρίς καμία αιτιολογία, με επίκληση ανύπαρκτων και ανυπόστατων λόγων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι λόγοι που προέβαλαν τα 7 μέλη της διοικητικής επιτροπής που ζήτησαν και πέτυχαν την απομάκρυνση του κ. Χατζηθεοδοσίου ήταν ότι δεν είχε επαρκή ενημέρωση για την πορεία ενός κοινοτικού προγράμματος που έχει αναλάβει η ΚΕΕΕ αλλά και για τη συμπεριφορά του.
Ο νέος πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιάννης Μασούτης, που μίλησε στο Euro2day.gr, είπε πως υπήρχαν διαφωνίες σε διάφορα θέματα, σε ό,τι αφορά το προσωπικό και κάποια προγράμματα και δεν μπορούσε να βρεθεί κοινός τόπος επικοινωνίας.
Σε ερώτησή μας γιατί ενώ υπήρχε δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του κ. Χατζηθεοδοσίου, οι αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής ήταν ομόφωνες, ο κ. Μασούτης είπε ότι ήταν «μια προσπάθεια στήριξής του (κ. Χατζηθεοδοσίου) μέχρι να βρει τα πατήματά του». Σχετικά με αποπομπή του κ. Χατζηθεοδοσίου, ο κ. Μασούτης ανέφερε πως αυτό προβλέπεται από τη διαδικασία του θεσμού ενώ σημείωσε πως ο πρώτος πρόεδρος της ΚΕΕΕ, ο Γ. Κασιμάτης, είχε διορισθεί και ο Κ. Μίχαλος είχε εκλεγεί όπως και ο κ. Χατζηθεοδοσίου.