Γρ. Τάσιος: Τα ξενοδοχεία χρειάζονται έως 5 χρόνια από την αρχή της πανδημίας για να «ανασάνουν»

Την ανάγκη στοχευμένης στήριξης των ξενοδοχείων αναδεικνύει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με ανάρτησή του, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις ολόκληρο το 2022.

Γρ. Τάσιος: Τα ξενοδοχεία χρειάζονται έως 5 χρόνια από την αρχή της πανδημίας για να «ανασάνουν»

Την εκτίμησή του ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία θα χρειαστούν έως και πέντε χρόνια από την αρχή της πανδημίας ώστε να «ανασάνουν» εξέφρασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.

«Προσωπικά εκτιμώ ότι θα χρειαστούν έως και πέντε χρόνια από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, ώστε να «ανασάνει» το Ελληνικό Ξενοδοχείο, άποψη την οποία συμμερίζονται οι περισσότεροι άνθρωποι του κλάδου», γράφει σε ανάρτησή του στα social media, σχολιάζοντας έρευνα του ΙΤΕΠ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το 32,6% των ξενοδόχων τοποθετεί την επιστροφή στα επίπεδα του 2019 το 2023, ενώ το 27,2% των επιχειρηματιών του κλάδου εκτιμά ότι η ανάκαμψη του τζίρου θα επέλθει από το 2024 και μετά. Μόλις το 2,4% των ξενοδοχείων κατάφερε το 2021 να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, έτους-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ το 14,8% των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα το 2022.

«Η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στα συμβόλαια με τους t.o.'s προς το συμφέρον του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, της βιωσιμότητας επιχειρήσεων και της διατήρησης θέσεων εργασίας είναι επιβεβλημένη, όταν το κόστος λειτουργίας έχει εκτιναχθεί με αυξήσεις που αγγίζουν ήδη ποσοστά έως και 15% - 20% (υγειονομικά πρωτόκολλα, τιμολόγια στο ρεύμα, πρώτες ύλες, προμήθειες, καύσιμα θέρμανσης - κίνησης κ.λπ.)», επισημαίνει ο Γρ. Τάσιος.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την έρευνα του ΞΕΕ, το 2021 τα ξενοδοχεία εισέπραξαν κατά μέσο όρο 79% λιγότερες προκαταβολές σε σχέση με το 2019, ποσοστό που αντιστοιχεί σε έλλειμμα 590 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη, μάλιστα, πως υπολείπονται προς επιστροφή από τα vouchers 50 εκατ. ευρώ, το έλλειμμα στα ταμειακά διαθέσιμα των ξενοδοχείων διαμορφώνεται τελικά σε 640 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το 36% των ξενοδόχων έχει υπογράψει συμβόλαια για το 2022, ενώ μόλις το 9,2% (924 επιχειρήσεις) των ξενοδοχείων έχει υπογράψει συμβόλαια τύπου commitment για το 2022, γεγονός που αποτυπώνει την αστάθεια που παρατηρείται στις τάσεις των κρατήσεων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναδεικνύει την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων για να καταφέρουν τα ελληνικά ξενοδοχεία να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους. «Το ελληνικό ξενοδοχείο θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις ολόκληρο το 2022, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από την τελευταία έρευνα του ΙΤΕΠ και του ΞΕΕ που αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση στον κλάδο, με στοιχεία που δεν αμφισβητούνται. Τρία χρόνια πανδημίας και (πλέον) με έκρηξη του ενεργειακού κόστους, του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, είναι βέβαιο ότι θα ξαναζήσουμε «μνημονιακά τουριστικά χρόνια», εάν δεν εισακουστούν οι προειδοποιήσεις μας και δεν ληφθούν εγκαίρως όχι οριζόντια, αλλά στοχευμένα μέτρα για τη διάσωση επιχειρήσεων, τα οποία έχουμε επανειλημμένα προτείνει», λέει και επισημαίνει ότι εκτός από τα ξενοδοχεία 5 αστέρων που είχαν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη σε σχέση με το 2019, οι τζίροι συνολικά στη φιλοξενία παραμένουν σημαντικά μειωμένοι, μετά από ένα αρνητικό 2020 και έπεται συνέχεια…

«Η πλειοψηφία των τουριστικών μας επιχειρήσεων στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, όπως έδειξε και το τεράστιο έλλειμα ταμειακών διαθέσιμων εξαιτίας μειωμένων προκαταβολών, οι οποίες παραμένουν παράλληλα εξαιρετικά ασταθείς», σχολιάζει.

Το 2021, όπως αποτυπώθηκε στη μελέτη, ο τζίρος στα ελληνικά ξενοδοχεία διαμορφώθηκε σε 5,48 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 35% σε σχέση με το 2019, όταν είχε ανέλθει σε 8,42 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο τζίρος στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας μειώθηκε κατά 57% σε σχέση με το 2019 και διαμορφώθηκε σε 966 εκατ. ευρώ, ενώ στα εποχικής ξενοδοχεία ο αντίστοιχος αριθμός προσέγγισε το μείον 27% συγκριτικά με το 2019 και ανήλθε σε 4,5 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΞ τονίζει: «Ειδικά τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, ορεινά και πόλεων, θα χρειαστούν σίγουρα ένα νέο κεφάλαιο κίνησης, αφού δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την εξέλιξη της πανδημίας, τους περιορισμούς και τη στασιμότητα που επικρατεί στη διοργάνωση συνεδρίων - εκδηλώσεων, όπως και στα επαγγελματικά ταξίδια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v