Τα νέα δεδομένα για κατώτατο μισθό και τριετίες

Ενεργοποιείται η απόφαση του υπ. Εργασίας από 1η Ιανουαρίου. Πώς διαμορφώνονται οι αμοιβές με τις τριετίες και το επίδομα γάμου. Γιατί αναμένεται μεγαλύτερη ελάφρυνση. Και option για νέα αύξηση. Ποιο είναι το βασικό σενάριο.

Τα νέα δεδομένα για κατώτατο μισθό και τριετίες

Μικρή αύξηση τώρα, της τάξης του 2%, και option για μεγαλύτερη εντός του καλοκαιριού, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, όσον αφορά τους μισθωτούς που αμείβονται με τα κατώτατα όρια. Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2%, από 650 σε 663 ευρώ μικτά.

Το όφελος είναι μεγαλύτερο για τους μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, εφόσον συνυπολογιστούν και οι τριετίες, για τις οποίες ακόμη εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και οι φορολογικές ελαφρύνσεις (απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης).

Μέχρι και την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ που αφορά την τύχη των τριετιών, η οποία εκκρεμεί εδώ και τουλάχιστον 2,5 χρόνια, ο κατώτατος μισθός ξεκινάει από 650 σήμερα και θα πάει στα 663 ευρώ από την αρχή του νέου έτους. Βέβαια, όσοι έχουν πάνω από 9 έτη προϋπηρεσία θεμελιωμένη έως το 2012 και λαμβάνουν σήμερα 845 ευρώ τον μήνα, με τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου θα λάβουν 861,9 ευρώ.

Αντίστοιχα, μισθωτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και δικαιούνται επίδομα γάμου (+10%), σήμερα, εφόσον βρίσκονται κατά τα πρώτα 3 έτη της απασχόλησής τους, λαμβάνουν 715 ευρώ και από το νέο έτος θα λάβουν 729,3, ενώ αν έχουν 6 με 9 έτη προϋπηρεσίας, σήμερα, με βάση τα κατώτατα όρια, λαμβάνουν 780 ευρώ μικτά και από την αρχή του 2022 θα λάβουν 795,6 ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου, το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται κατά 2% και για τους εργατοτεχνίτες και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως. Επίσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, με σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

Ενεργή, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, παραμένει δε και η κυβερνητική δέσμευση για δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου μέσα στο 2022, βάσει και των πρόσφατων δηλώσεων τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και βέβαια του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι τουλάχιστον 3%, ώστε αθροιστικά να φτάσουμε στο επίπεδο της αύξησης του ΑΕΠ το 2022, που εκτιμάται περίπου στο 5%. Δεν αποκλείεται βέβαια, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας έως το καλοκαίρι, η αύξηση να κινηθεί υψηλότερα, ενδεχομένως πέριξ του 5%.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή που ακολουθήθηκε και για το 2%, ήτοι εκθέσεις από τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιστημονικά ινστιτούτα, την Τράπεζα της Ελλάδος κ.λπ., πόρισμα που θα καταρτιστεί από το ΚΕΠΕ και ειδική επιστημονική ομάδα, μετά από διαβούλευση και εξέταση των παραπάνω προτάσεων, και τέλος, πρόταση, η οποία θα κατατεθεί στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος και θα αποφασίσει, περίπου στα μέσα Ιουνίου ή το αργότερο τον Ιούλιο, το νέο κατώτατο μισθό.

Μικρή ανάσα στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα δίνει παράλληλα η απόφαση για διατήρηση και το 2022 της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για εργοδότες και εργαζόμενους. Η μείωση επιμερίζεται σε 1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και 1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζόμενους, διατηρώντας και την επόμενη χρονιά το σύνολο των εισφορών στο 36,66% από 39,66%. Τέλος, τον Ιούλιο θα υπάρξει και νέα μικρή μείωση, αυτή τη φορά μισή ποσοστιαία μονάδα, όσον αφορά τις εισφορές της επικούρησης.

Ο κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο σήμερα και πώς διαμορφώνονται από 1-1-2022

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v