Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ρυθμό... πυροβόλου οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Ταχύτητες που κάνουν τους συμβολαιογράφους να σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Αλλάζουν χέρια 1.200 ακίνητα κάθε μέρα τον Δεκέμβριο με ψηφιακές διαδικασίες. Ανάσα για τους φορολογούμενους οι ηλεκτρονικές δωρεές και γονικές παροχές.

Με ρυθμό... πυροβόλου οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Περισσότερες από 1.200 ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων, μόνο για αγοραπωλησίες, διεκπεραιώνονται καθημερινά από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ Myproperty, επιβεβαιώνοντας τον συνωστισμό των φορολογουμένων πριν την έναρξη ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών. Με την προσθήκη ψηφιακών μεταβιβάσεων ακινήτων αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής από την ερχόμενη εβδομάδα , η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αναμένεται να πάρει «φωτιά».

Στο ράλι των μεταβιβάσεων, οι ταχύτητες έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε οι συμβολαιογράφοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Ενδεικτικό είναι ότι μέσω της πλατφόρμας Myproperty -υποχρεωτικά από το τέλος Ιουνίου μόνο ηλεκτρονικά οι αγοραπωλησίες-, τον Ιούλιο είχαν γίνει 7.500 μεταβιβάσεις, τον Νοέμβριο 15.000 και από τις αρχές Δεκεμβρίου, κλείνουν πάνω από 1.200 την ημέρα. Αθροιστικά μέσω της πλατφόρμας έχουν γίνει φέτος 56.000 μεταβιβάσεις ακινήτων, με τον βεβαιωμένο φόρο στα 112,3 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις «χειρόγραφες» μεταβιβάσεις ακινήτων με γονική παροχή ή δωρεά οι οποίες διεκπεραιώνονται στις Δ.Ο.Υ, μετά την αύξηση του αφορολογήτου στις 800.000 ευρώ, προκειμένου για μεταβιβάσεις από γονείς σε παιδιά και εγγόνια, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου. Πρακτικό αποτέλεσμα, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, εφοριακοί και υποθηκοφύλακες βρίσκονται στα πρόθυρα…κατάρρευσης, καθώς έχουν έρθει αντιμέτωποι με έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, τον οποίο δυσκολεύονται να διεκπεραιώσουν.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να καταθέσει στη Βουλή διάταξη νόμου με την οποία θα επεκτείνεται ο χρόνος «ισχύος» των σημερινών αντικειμενικών αξιών έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες οι οποίες έχουν υποβληθεί δηλώσεις φόρου μεταβίβασης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Αρχική πρόθεση του υπουργείου ήταν 15νθήμερη παράταση, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση φορέων της αγοράς.

Το «σύστημα» αναμένεται πάντως να πάρει ανάσα με την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για γονικές παροχές και δωρεές. Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, οι δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών θα υποβάλλονται μέσω του myProperty, γλιτώνοντας χιλιάδες φορολογούμενους από την ανάγκη να σπεύσουν στην εφορία τους.

Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, υποβάλλονται αρχικές δηλώσεις για δωρεές ακινήτων, που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής. Μάλιστα, από τις 20 Δεκεμβρίου, οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται υποχρεωτικά ψηφιακά.

Σε ό,τι αφορά δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ σε έντυπη μορφή, εξακολουθούν να ισχύουν και διεκπεραιώνονται κανονικά, εκτός αν οι συμβαλλόμενοι τις ανακαλέσουν. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της εφαρμογής, το myProperty θα τεθεί εκτός λειτουργίας από το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου, στις 16:00, έως την Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου, στις 21:00.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v