Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέοι στόχοι ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις μετά το «γκάζι» του 2021

Πέφτουν οι υπογραφές για Βόρεια Αφάντου και ΔΕΠΑ Υποδομών μέσα στην εβδομάδα. Πρώτος στόχος του 2022 τα περιφερειακά λιμάνια αλλά και η Αττική Οδός. Ωριμάζουν άμεσα 7 από τα 19 έργα που ανατέθηκαν στο PPF.

Οι νέοι στόχοι ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις μετά το «γκάζι» του 2021

Το θετικό επενδυτικό momentum επιδιώκει να εκμεταλλευτεί η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, επισπεύδοντας αφενός την αξιοποίηση των υπό αποκρατικοποίηση assets που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της και αφετέρου, ωριμάζοντας έργα για άλλους δημόσιους φορείς μέσω της νέας Μονάδας Ωρίμανσης.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, πέρα από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού αξιοποίησης του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου (όπου επετεύχθη διπλασιασμός του αρχικού τιμήματος προσφορών μέσω της ηλεκτρονικής δημοπρασίας), η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα υπογράψει δύο ακόμη μεταβιβάσεις. 

Πρόκειται για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την πολυσυζητημένη επένδυση στη Βόρεια Αφάντου, με προτιμητέο επενδυτή τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Μ. Αγγελιάδη για τη δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ. Σημειώνεται ότι πρόκειται για διαγωνισμό που έχει τυπικά ολοκληρωθεί από το 2014, με τίμημα 26,9 εκατ. ευρώ. Επίσης έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η υπογραφή μεταβίβασης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών στον προτιμητέο επενδυτή Italgas, η οποία με τίμημα 733 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε στον πρόσφατο διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου. 

Η επιτάχυνση ολοκλήρωσης διαγωνισμών έχει εξάλλου οδηγήσει σε υπέρβαση του προβλεπόμενου εσόδου αποκρατικοποιήσεων από 1,325 δισ. ευρώ στα 2 δισ. ευρώ για το 2022, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος του 2021, που πολλές διαδικασίες οπισθοχώρησαν και λόγω πανδημίας.

Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη, πέραν των μεγάλων διαγωνισμών όπως η παραχώρηση της Εγνατίας ή ο επικείμενος για την Αττική Οδό, οι ενέργειες του Ταμείου παραμένουν ίδιας έντασης και για μικρότερης αξίας assets, όπως οι μαρίνες ή οι ιαματικές πηγές.

Το χρονοδιάγραμμα και οι νέοι διαγωνισμοί

Κατά τον κ. Πολίτη, το οικονομικό κλείσιμο της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Egis αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022 (εκκρεμεί η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή), ενώ αναφέρθηκε και στην πιθανότητα έναρξης των διαδικασιών προκήρυξης για τη σημαντικότερη ίσως παραχώρηση του Ταμείου, τη νέα σύμβαση για την Αττική Οδό.

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ δίνει προτεραιότητα στην προώθηση των διαγωνισμών για τα περιφερειακά λιμάνια. Στο πλαίσιο αυτό, τον Φεβρουάριο αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το λιμάνι της Καβάλας, ενώ μέσα στον Μάρτιο για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οι παραπάνω εξελίξεις αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, να αποτελέσουν «οδηγό» για την προώθηση των διαγωνισμών και για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου

Στον τομέα των μαρινών, η πιο ώριμη αποκρατικοποίηση είναι εκείνη της Αρετσούς, για την οποία έχει καθοριστεί η ημερομηνία υποβολής προσφορών στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ενώ προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός για τη Μαρίνα Πύλου, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στις 11 Μαΐου 2022.

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και στη μεταβίβαση άλλων περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας, παραμένουν εκκρεμότητες που σχετίζονται τόσο με τους εργαζόμενους όσο και με περιβαλλοντικά ζητήματα, με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να εκτιμά ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη, εφόσον έχει ολοκληρωθεί τρίτος κύκλος  επαφών με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.  Τέλος, σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, πέραν της δικαστικής διαμάχης με την ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων), η αποκρατικοποίηση δεν έχει αποφασιστεί, ενώ  διερευνάται η πιθανότητα διαφορετικού μοντέλου ιδιωτικοποίησης. 

Μονάδα Ωρίμανσης 

Με στόχο μέσα στο 2022 ο νέος φορέας του ΤΑΙΠΕΔ να έχει ολοκληρώσει την αποστολή ωρίμανσης του κύριου όγκου των έργων που του έχουν ανατεθεί, ο εντεταλμένος σύμβουλος Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανέάφερε πως ήδη βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης τουλάχιστον 7 από τις 19 αναθέσεις. 

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται η προκήρυξη για την ανάπλαση του ΟΑΚΑ, η οποία θα συνοδευτεί και από business plan μελλοντικής αξιοποίησης. Μέσα στον Ιανουάριο, αναμένεται επίσης να παραδοθεί το Σχέδιο Δασικής Προστασίας, που αφορά τον καθαρισμό 35 εθνικών δρυμών, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωρούν τα έργα του Υπουργείου Υγείας που έχουν χαρακτηριστεί Στρατηγικής Σημασίας και έχουν ανατεθεί ήδη στο PPF και προβλέπουν την ανακαίνιση 80 νοσοκομείων και 150 κτηρίων - Κέντρων Υγείας που χρήζουν αναβάθμισης.

Μέσα στο 2022, αναμένεται επίσης η προκήρυξη για την ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας, για το έργο ΣΔΙΤ μετεγκατάστασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, αλλά και των Φυλακών Κορυδαλλού, ενώ άμεσα αναμένεται και η ωρίμανση αξιοποίησης του Στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη (κυριότητας της ΓΑΙΟΣΕ), με στόχο τη μετατροπή του σε Logistics Ηub, αλλά και ακινήτου του Δήμου Φυλής, που προετοιμάζεται να στεγάσει επίσης αποθηκευτικά κέντρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v