Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Δίνει τα €767 εκατ., πού βλέπει «κενά» στις μεταρρυθμίσεις

Πολιτική δέσμευση έδωσαν οι ΥΠΟΙΚ στην εκταμίευση των πόρων. Ζητούν από την Ελλάδα περισσότερες προσπάθειες στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τους τομείς υγείας και δικαιοσύνης.

Eurogroup: Δίνει τα €767 εκατ., πού βλέπει «κενά» στις μεταρρυθμίσεις

Καλωσορίσαμε την πρόοδο στην Ελλάδα παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και δώσαμε την πολιτική έγκριση για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι από την πλευρά του τόνισε ότι παρότι σε κάποιες δεσμεύεις υπάρχουν καθυστερήσεις θέλει να δώσει συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για την προσπάθεια που έκανε. Στο μέτωπο των καθυστερήσεων ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος σε κάποιους τομείς, όπως τα κόκκινα δάνεια και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες αντιμετωπίζει κινδύνους που σχετίζονται με την πανδημία και τις τιμές ενέργειας, αλλά έχει δείξει ότι μπορεί να τους αντιμετωπίσει.

Τα 767 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα αλλά θα πρέπει να προηγηθεί η έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων, διαδικασία στην οποία δεν αναμένονται προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά τις πρόωρες αποπληρωμές δανείων από την ελληνική πλευρά, ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε ότι ο Χρ. Σταϊκούρας ενημέρωσε για το θέμα. Εντός του 2022 θα ασχοληθούν οι ΥΠΟΙΚ με το θέμα που εποπτεύει η Κομισιόν.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι θα περιμένουμε επιπλέον πληροφορίες και όπως στο παρελθόν θα γίνει εκτίμηση πως επηρεάζει την πορεία των πληρωμών από την πλευρά της χώρας. Αυτό θα γίνει αρχές του 2022 και θα υπάρξει η σχετική εισήγηση.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup

Το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές προοπτικές, στη βάση της δωδέκατης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου.

Μετά από μια απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν μια σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά και το 2022 και 2023. Τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές περιόρισαν τον αντίκτυπο της πανδημίας στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Οι προσπάθειες των αρχών στηρίχτηκαν από τα νέα όργανα της Ε.Ε., όπως το SURE και το NGEU, τα οποία θεσπίστηκαν στον απόηχο της πανδημίας με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεών της και τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να παράσχει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση και θα παράσχει μια βάση για την ενίσχυση των προσπαθειών προς μια πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Καλωσορίζουμε τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας της Covid-19 και των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου του 2021. Ειδικότερα, καλωσορίζουμε την εκπλήρωση της δέσμευσης στον τομέα της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών με την εγκαθίδρυση λογιστικού σχεδίου για την κεντρική διοίκηση και την υιοθέτηση αντιμονοπωλιακών διορθωτικών μέτρων στον ενεργειακό τομέα, το οποίο ολοκληρώνει τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει για τον συγκεκριμένο τομέα. Επιπλέον, έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στην απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση επενδύσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διακυβέρνηση των κρατικών εταιρειών, της κοινωνικής πρόνοιας και της δημόσιας διοίκησης.

Η αβεβαιότητα που δημιουργεί η πανδημία συνεχίζει να είναι παρούσα και υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και των προκλήσεων που επισημαίνονται στη δωδέκατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επισημαίνουμε επίσης κάποιες καθυστερήσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της υγείας, και καλούμε τις αρχές να επιταχύνουν την πρόοδο για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στους τομείς αυτούς. Τα ζητήματα αυτά θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό παρακολούθηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Δεδομένων των παραπάνω, το Eurogroup καλωσορίζει την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τις αναγκαίες δράσεις για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, και ότι πληρούνται οι αναγκαίοι όροι για την έγκριση της εκταμίευσης της έκτης δόσης από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το Eurogroup Working Group και το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταβίβαση κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP/ANFA) και τον μηδενισό του επιτοκιακού περιθωρίου (step-up interest margin) σε κάποια δάνεια του EFSF.

Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της 13ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Eurogroup πληροφορήθηκε ότι η Ελλάδα εξετάζει μια πρόωρη αποπληρωμή της εναπομείνασας οφειλής από το δάνειο που έχει λάβει από το ΔΝΤ, καθώς και μια μερική αποπληρωμή των διακρατικών δανείων (Greek Loan Facility) για πληρωμές κεφαλαίου που πρέπει να καταβληθούν το 2022 και το 2023, με στόχο να υπάρξει θετικός αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v